„Prin eliminarea restricţiilor privind accesul muncitorilor români pe piaţa islandeză, executivul de la Reykjavik transmite un semnal clar atât în sprijinul principiului european al liberei circulaţii a forţei de muncă, cât şi în acord cu ansamblul valorilor şi drepturilor care stau la baza construcţiei europene”, se arată într-un comunicat al MAE.
Măsura adoptată de guvernul islandez reprezintă, totodată, un factor favorizant în consolidarea relaţiilor economice româno-islandeze şi un element de susţinere a comunităţii româneşti din Islanda, precizează MAE.
Membră a Spaţiului Economic European şi a spaţiului Schengen, stat candidat pentru aderarea la UE, Islanda a aplicat măsuri de drept intern vizând accesul cetăţenilor români pe piaţa locală a forţei de muncă impunând o perioadă de tranziţie de şapte ani (în format 2+3+2), urmare încheierii Acordului privind participarea Republicii Bulgaria şi României la Spaţiul Economic European, semnat la 25.07.2007.
Parlamentul European (PE) a adoptat, recent, o rezoluţie care recomandă ţărilor UE să anuleze restricţiile impuse muncitorilor din România şi Bulgaria începând din 2012.
Zece state UE mai au în vigoare restricţii în acest sens, şi anume Austria, Belgia, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Marea Britanie şi Olanda.