Autorităţile din Islanda au anunţat miercuri că au finalizat evacuarea locuitorilor din zona vulcanului Bardarbunga, a cărui activitate s-a intensificat în ultimele zile, neputând fi exclus riscul unei unei erupţii.
Operaţiunea din zona de nord a acestui imens vulcan, situat sub cel mai mare gheţar din Islanda, Vatnajökull, s-a încheiat în cursul nopţii de marţi spre miercuri. Regiunea vizată este foarte sălbatică şi nu este locuită permanent. Există acolo doar colibe şi locuri de campare pentru turişti şi vânători. Pentru moment, drumurile din zonă au fost închise.
Oamenii de ştiinţă consideră că o eventuală erupţie a vulcanului Bardarbunga ar putea perturba traficul aerian în nordul Europei şi al Atlanticului, provocând, în acelaşi timp, şi importante inundaţii din cauza topirii gheţarului.
Perspectiva unei erupţii vulcanice este ipotetică, miercuri, în condiţiile unei activităţi seismice în general stabile în cele patru zile de când magma a început să se agite, la 16 august. Institutul de specialitate pentru monitorizarea activităţii vulcanice a înregistrat, până marţi dimineaţa, 2.600 de cutremure produse de vulcan în patru zile, cu o magnitudine atingând până la 4,5 grade pe scara Richter.
Marţi noaptea, autorităţile au afirmat ca evoluţia vulcanului Bardarbunga pentru zilele şi săptămânile următoare nu poate fi prognozată. ‘Experienţa arată că activitatea seismică poate continua pentru o lungă perioadă de timp fără să se declanşeze o erupţie’, scrie AFP, citând Protecţia Civilă.
În 2010, erupţia vulcanului Eyjafjallajrokull din Islanda a dus la cea mai amplă operaţiune de închidere a spaţiului aerian din Europa pe timp de pace, care a durat peste o lună de zile, a presupus anularea a mai bine de 100.000 de zboruri şi a afectat opt milioane de pasageri.