Vaccinurile previn cu repeziciune apariţia cazurilor grave de COVID-19 în rândul celor mai vulnerabili membri ai societății, indică un furnizor israelian de asistență medicală. Efectele complete ale vaccinului Pfizer ar trebui să se facă simţite la aproximativ o lună după prima doză, dar datele din Israel, ţara cu cea mai rapidă rată a vaccinării din lume, arată deja că există o scădere puternică a infecțiilor chiar înainte de acest moment, după cum scrie Times of Israel.
Astfel, a scădere a internărilor în spitale apare destul de rapid după vaccinare, sugerează organizația Maccabi Healthcare în ultimul său raport. Mai mult, spitalizările încep să scadă brusc la 18 zile după ce oamenii au primit prima doză de vaccin.
Citeşte şi Israelul INTERZICE zborurile internaționale pentru a stopa răspândirea coronavirusului
Concret, până în ziua 23 de la administrarea primei doze – adică la 2 zile după administrarea rapelului – s-a înregistrat o scădere cu 60% a spitalizărilor în rândul persoanelor vaccinate, cu vârsta de peste 60 de ani, arată datele studiului realizat de Maccabi, după monitorizarea a 50.777 de persoane.
„Acestea sunt date foarte importante. Are un impact, deoarece pe fondul unor rate ridicate de infectare și răspândirea noilor tulpini, este greu de văzut influența vaccinării asupra lucrurilor doar din cifrele generale. Oferind o perspectivă asupra internărilor în rândul persoanelor în vârstă care au fost vaccinate, aceste date sunt valoroase”, a declarat Galia Rahav, șefa secției de boli infecțioase a celui mai mare spital din Israel, Sheba Medical Center. Aceasta mai spune însă că scăderea spitalizărilor se poate datora și tendinței persoanelor nou vaccinate de a respecta regulile anti-pandemie.
Potrivit datelor Maccabi Healthcare, la 13 zile de la vaccinare, rata de infectare în rândul persoanelor imunizate de peste 60 de ani era similară cu cea a persoanelor nevaccinate, din același segment de vârstă. După aceea însă, până în ziua 23, au existat 18 infecții zilnice în rândul celor nevaccinați și dar doar șase la cei vaccinați, mai arată datele.