Israel se pregătește pentru vaccinarea a 600.000 de adolescenți. Ce arată ultimul studiu despre Pfizer

Oficialii și experții israelieni sunt de acord că imunitatea la nivelul populației generale nu poate fi atinsă fără vaccinarea persoanelor sub 16 ani.
Alina Costache
22 mart. 2021, 22:15
Israel se pregătește pentru vaccinarea a 600.000 de adolescenți. Ce arată ultimul studiu despre Pfizer
Israel se pregătește pentru vaccinarea a 600.000 de adolescenți iar majoritatea părinților acestora sunt de acord cu imunizarea, anunță Haaretz.

Este vorba despre adolescenți cu vârsta cuprinsă în intervalul 12-15 ani, segment de vârstă pentru care compania Pfizer a început deja testele.

Părinții sunt de acord într-o largă măsură, potrivit sursei citate. 80% dintre cei care au spus că intenționează să se vaccineze împotriva COVID-19 au spus că își vor vaccina copiii dacă și când ar exista un vaccin adecvat pentru aceștia. Peste 90% dintre cei care și-au vaccinat copiii împotriva gripei sezoniere au declarat că vor face acest lucru și împotriva coronavirusului.

Oficialii și experții israelieni sunt de acord că imunitatea la nivelul populației generale nu poate fi atinsă fără vaccinarea persoanelor sub 16 ani.

În câteva luni, dacă totul merge conform planului, se așteaptă ca sistemul de sănătate publică israelian să intre într-o nouă fază în campania sa de vaccinare împotriva coronavirusului și să înceapă vaccinarea a aproximativ 600.000 de tineri cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani.

Ministerul Sănătății nu s-a pregătit încă pentru vaccinarea tinerilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani. Instituția așteaptă sfârșitul studiilor clinice Pfizer pe grupa de vârstă, precum și aprobarea utilizării sale pentru această grupă de vârstă de către Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente. Studiile clinice inițiale efectuate de Pfizer asupra vaccinului împotriva COVID-19 nu au inclus pacienți sub 16 ani.

În luna ianuarie, Israel și-a extins efortul de vaccinare rapidă pentru a include și o parte dintre adolescenții din țară, care urmează să își susțină examenele, anunța, la vremea respectivă, Reuters.

Vaccinurile au fost inițial limitate la vârstnici și la alte categorii cu risc ridicat, dar sunt acum disponibile pentru oricine are peste 40 de ani sau – cu permisiunea părinților – pentru cei între 16 și 18 ani.

Includerea adolescenților este menită „să le permită revenirea (la școală) și organizarea în bună ordine a examenelor”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației.

Studiu israelian: vaccinul Pfizer nu are eficiență în fața variantei sud-africane 

Un studiu israelian a indicat că vaccinul Pfizer-BioNTech COVID-19 este mai puțin eficient împotriva așa-numitei variante sud-africane a virusului, informează Times of Israel.

Alexandru Rafila: „Trebuie să ajungem la 100.000 de vaccinaţi pe zi”

Studiul realizat de oamenii de știință de la Universitatea Ben-Gurion din Negev arată că vaccinul produce niveluri ridicate de anticorpi care combate eficient atât tulpina generică a virusului, cât și varianta britanică. Cu toate acestea, vaccinul a neutralizat doar moderat varianta sud-africană. De asemenea, a fost mai puțin eficient împotriva tulpinilor care aveau atribute atât ale variantelor britanice, cât și ale variantei sud-africane.

Cercetătorii au colectat probe de sânge de la 10 persoane care s-au recuperat din COVID-19, cinci persoane care au primit prima doză de vaccin și 10 persoane care au primit și a doua. Probele au fost extrase de la participanți la 21 de zile după prima doză sau la 10 zile după a doua doză.

Apoi au măsurat capacitatea anticorpilor de a proteja împotriva infecției. „Studiul nostru validează eficacitatea clinică a vaccinului Pfizer, dar ridică îngrijorări cu privire la eficacitatea acestuia împotriva variantelor circulante specifice SARS-CoV-2”, au scris autorii. „În general, aceste rezultate necesită o atenție sporită a răspândirii variantelor și o [posibilitate] pentru vaccinurile noi cu o potență neutralizantă îmbunătățită împotriva variantelor SARS-CoV-2.”

„Descoperirile noastre arată că vaccinul este mai puțin eficient împotriva tulpinii din Africa de Sud, dar eficacitatea există încă”, a spus cercetătorul principal Ran Taube.

Studiul a afirmat că anticorpii persoanelor care au primit vaccinuri par mai rezistente la virus, inclusiv variantele acestuia, decât anticorpii persoanelor care s-au recuperat din virus.

Răspândirea variantelor s-a datorat probabil nivelurilor lor mai mari de infectivitate și nu rezistenței la vaccinuri, au spus ei.

Persoanele care s-au recuperat de la virus au fost, de asemenea, mai puțin protejate împotriva tulpinii sud-africane decât varianta britanică.

Autorii au spus că persoanele care au fost infectate de varianta sud-africană probabil că nu vor fi reinfectate de aceeași variantă.

Studiul a folosit pseudovirusuri sau particule de virus sigure în laborator care nu se reproduc, prezentând o posibilă limitare a rezultatelor. Utilizarea pseudovirusurilor pentru evaluarea anticorpilor a fost stabilită anterior, iar studiile anterioare ale virusului SARS-CoV-2 au validat utilizarea pseudovirusurilor în cercetare, au remarcat autorii.

Studiul a fost publicat sâmbătă în revista științifică Cell Host & Microbe. Cercetătorii provin de la Departamentul de Microbiologie și Imunologie al Universității Ben Gurion Shraga Segal.

Campania de vaccinare a Israelului, care a vaccinat majoritatea adulților eligibili, se bazează în principal pe vaccinul Pfizer.

Intrarea variantelor rezistente la vaccinuri a constituit o preocupare majoră pentru oficialii israelieni și a stimulat guvernul să limiteze călătoriile internaționale, inclusiv oprirea de luni de zile a aeroportului Ben Gurion, chiar și pentru majoritatea cetățenilor israelieni.

Majoritatea infecțiilor din Israel sunt cauzate de tulpina britanică a virusului.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Regulă pentru pensionarii cu permis de conducere. Seniorii de peste 65 de ani trebuie să aleagă
Playtech.ro
Klaus Iohannis, generos înainte de alegerile prezidenţiale. Gestul făcut de fostul preşedinte faţă de un bătrân, pe stradă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un român a făcut parte din echipa care a amenajat cripta Papei Francisc. Sicriul Sfântului Părinte a trecut prin mâinile sale
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Piramida de la Pitești, locul enigmatic al experimentelor neconvenționale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Noi beneficii la pensionare. Anunț al șefului Casei de Pensii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre