Israelul a bombardat buncărul cu comori al Hezbollah ascuns în curtea unui spital din Beirut VIDEO

În noaptea de luni spre marți Israel a lansat un atac violent în capitala libaneză Beirut. În urma acestuia, cel puțin patru oameni au murit.
Filip Stan
22 oct. 2024, 08:57
Israelul a bombardat buncărul cu comori al Hezbollah ascuns în curtea unui spital din Beirut VIDEO

Israelul a anunţat la sfârşitul zilei de luni că intenţionează să efectueze mai multe lovituri în Liban împotriva unei instituţii financiare conduse de Hezbollah pe care a vizat-o cu o seară înainte şi despre care spune că foloseşte depozitele clienţilor pentru a finanţa atacuri împotriva Israelului, relatează France24.

Cel puţin 15 sucursale ale Al-Qard Al-Hasan au fost lovite duminică târziu în cartierele sudice ale Beirutului, în sudul Libanului şi în estul Văii Bekaa, unde Hezbollah are o prezenţă puternică.

Una dintre lovituri a aplatizat o clădire de nouă etaje din Beirut, cu o ramură în interior. Armata israeliană a emis avertismente de evacuare înaintea loviturilor şi nu au fost raportate victime.

Spital din Beirut, evacuat. Israelul susţine că adăposteşte un buncăr cu milioane de dolari şi aur

Fadi Alameh, directorul spitalului al Sahel din Beirut, spune că unitatea este evacuată după ce israelienii au susţinut că „milioane de dolari în aur şi numerar” au fost găsite într-un buncăr, potrivit Sky News.

Spitalul al Sahel este situat în suburbiile sudice ale capitalei libaneze, într-o zonă controlată de Hezbollah. Anterior, purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene (IDF), contraamiralul Daniel Hagari a declarat că „există milioane de dolari în aur şi numerar în buncărul lui Hassan Nasrallah”.

„Unde este situat buncărul? Direct sub Spitalul Al Sahel, în inima Beirutului”, a explicat Hagari.  Armata israeliană a vizat resursele financiare ale Hezbollah. A aruncat în aer mai multe sucursale bancare şi l-a ucis pe şeful grupului de transferuri de bani al Hezbollah în Siria.

Libanul spune că patru persoane, inclusiv un copil, au fost ucise într-un atac aerian israelian în apropierea principalului spital guvernamental din sudul Beirutului

VIDEO Israelul l-a eliminat pe liderul Hamas, Yahya Sinwar. Testele ADN au confirmat

Patru persoane, inclusiv un copil, au fost ucise într-un atac aerian israelian în apropierea principalului spital guvernamental din sudul Beirutului, a anunţat Ministerul Sănătăţii libanez, potrivit BBC.

Lovitura a vizat parcarea Spitalului Universitar Rafik Hariri, a declarat o sursă din spital pentru agenţia de presă Reuters. Ministerul Sănătăţii a anunţat că 24 de persoane au fost rănite. A fost printre cele 13 lovituri aeriene care au lovit sudul Beirutului luni seara.

Armata israeliană a spus că atacă instalaţii legate de Hezbollah. Un purtător de cuvânt israelian a avertizat mai devreme oamenii să se îndepărteze din mai multe locaţii din sudul Beirutului, totuşi spitalul Rafik Hariri nu se numără printre locaţiile menţionate.

Videoclipurile din cartierul Dahiyeh din sudul Beirutului, unde au fost anunţate în avans şapte locaţii care vor fi vizate, au arătat localnicii fugind în vehicule şi pe jos când loviturile au început să lovească.

O locaţie identificată ca ţintă de armata israeliană se afla la aproximativ 400 de metri de aeroportul din Beirut, singurul aeroport internaţional care deserveşte Libanul. Presa locală a împărtăşit imagini cu nişte ferestre dintr-o clădire a aeroportului care au explodat.

Israelul nu a comentat de când a emis avertismentele anterioare de evacuare.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a plecat luni spre Orientul Mijlociu pentru a face un nou efort în vederea obţinerii unei încetări a focului în Gaza, cu două săptămâni înainte de alegerile din SUA, considerând că uciderea de către Israel a liderului Hamas reprezintă o nouă oportunitate.

Aceasta va fi cea de-a 11-a călătorie în Orientul Mijlociu a celui mai înalt diplomat american de la izbucnirea războiului în urmă cu un an, Blinken avertizând la ultima sa vizită în Israel, în august, că aceasta ar putea fi „ultima şansă” pentru un plan de încetar

Teheranul avertizează Washingtonul despre „deplina sa responsabilitate” în cazul unei agresiuni israeliene

Iranul a avertizat luni Statele Unite în scris cu privire la „deplina lor responsabilitate” şi „complicitate” în cazul unei „agresiuni” din partea Israelului, ca reacţie la unele foarte scurte declaraţii făcute de preşedintele american Joe Biden, vineri, la Berlin, relatează AFP.

Misiunea diplomatică iraniană pe lângă ONU la New York a făcut publică o scrisoare adresată secretarului general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, şi preşedinţiei elveţiene a Consiliului de Securitate.

Documentul denunţă „o declaraţie profund alarmantă şi provocatoare făcută de preşedintele Statelor Unite în cursul unui schimb de opinii cu presa la Berlin” pe 18 octombrie.

Întrebat de jurnalişti chiar înainte de a se întoarce la Washington, Joe Biden a răspuns simplu „da şi da” la dubla întrebare dacă ştie cum şi când va răspunde Israelul la atacurile Iranului de la 1 octombrie.

Cel puţin 18 morţi în primul atac israelian în Liban. Israelul va continua să „lovească fără milă Hezbollah, inclusiv la Beirut”, spune Netanyahu

În război împotriva Hamas în Fâşia Gaza şi împotriva Hezbollah în Liban, două mişcări islamiste apropiate Teheranului, Israelul a ameninţat în mod repetat că va lovi Iranul ca represalii la atacul său cu rachete de la 1 octombrie.

Potrivit Teheranului, acest atac, cu 200 de rachete, a fost un răspuns la asasinarea liderului Hezbollahului libanez, Hassan Nasrallah, într-un bombardament israelian şi la aceea, din 31 iulie la Teheran, a liderului Hamasului palestinian, Ismail Haniyeh, în un atac atribuit Israelului.

„Această declaraţie incendiară (a preşedintelui Biden) este profund îngrijorătoare, deoarece indică faptul că Statele Unite aprobă tacit şi susţin explicit agresiunea militară a Israelului împotriva Iranului”, a scris ambasadorul său la ONU, Amir Saied Iravani.

„Statele Unite vor fi astfel pe deplin responsabile de încurajarea, incitarea şi facilitarea oricărui act de agresiune al Israelului împotriva Republicii Islamice Iran, cu încălcarea flagrantă a principiilor fundamentale ale dreptului internaţional şi a Cartei Naţiunilor Unite”, a avertizat reprezentantul Teheranului la ONU.

În plus, a adăugat Iravani, ajutorul militar american pentru aliatul său israelian, care îi permite acestuia să se simtă „şi mai incitat şi mai încurajat să lanseze atacuri împotriva Iranului, ar face Statele Unite +complice+ la aceste agresiuni”.

Responsabilul iranian „a cerut” astfel Consiliului de Securitate „să someze Statele Unite să facă uz de marea lor influenţă pentru a obliga Israelul să pună capăt imediat crimelor de război şi campaniei sale de genocid împotriva poporului palestinian în Fâşia Gaza şi a libanezilor”.

Premierul Netanyahu i-a spus la telefon preşedintelui Biden că intenţionează să lovească baze militare, şi nu infrastructura petrolieră sau nucleară, potrivit Washington Post.

DailyBusiness
Creștere spectaculoasă anunțată de Ligia Deca: Bursele sociale ajung la 925 de lei!
Spynews
El este Lehel, bărbatul suspectat că a ucis-o pe românca de 48 de ani și a zidit-o într-un bar din Germania. Vecina Luminiței, declarații halucinante | FOTO
Bzi.ro
Horia Moculescu distruge emisiunea „Vocea României”: „E făcută pentru juriu, nu despre talente!”
Fanatik.ro
Acestea sunt țările care au cel mai mult aur din lume. Au de peste 30 de ori mai multe tone decât România
Capital.ro
Ora de iarnă 2024. NU se mai schimbă ceasul? Decizia luată de UE
Playtech.ro
Motivul pentru care această femeie a fost părăsită de soț. Tu îți dai seama ce a văzut în poză și l-a făcut să divorțeze?
DailyBusiness
Autostrada visurilor devine coșmar. Deschiderea în 2024 este compromisă! Lucrările stagnează pe șantier!
Adevarul
Testul care îți arată vârsta biologică în 30 de secunde
wowbiz.ro
Iancu a reacționat, când a aflat că Beni vrea să meargă la nunta lui: „Nu poate veni oricum”
Spynews
Alina Petre, primele declarații după ce soțul ei a fost reținut de DNA. Ce spune blondina despre Bogdan Vasiliu și situația în care se află: "Sunt trează de la 5 dimineața, astept DNA-ul la mine acasă"
Spynews
ÎPS Teodosie, noi declarații controversate. Ce spune despre participarea copiilor la petrecerile de Halloween: „Primesc întuneric”
Evz.ro
Pensiile românilor. Guvernul propune noi schimbări în sistem
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cea mai frumoasă participantă la Power Slap
kanald.ro
Cutremur în această seară, în România! Ce magnitudine a avut seismul și în ce zonă s-a produs
Cancan.ro
Ce intenționa să facă Laura Crișan cu casa moștenită de la părinți. Un martor i-a divulgat planul diabolic
Playsport.ro
Bomba bombelor! Marica, încă o lovitură după scandalul monstru cu „prosopul”: e acuzat că a „marcat” la nevasta lui Tamaș, în timp ce el bea în hotel! Bătaie cu pumnii și picioarele în ușa camerei, Săpunaru a intervenit și a vrut să-l bată pe Marica
Capital.ro
Noua majorare a pensiilor din 1 ianuarie. Șeful Casei de Pensii a anunțat direct procentul la TV
StirileBZI
Statul le dă 500 de lei românilor! Cine va beneficia de sprijinul financiar
Prosport.ro
FOTO. Femeia despre care bărbații nu cred că e reală când o văd cum arată
stirilekanald.ro
"L-au tăvălit pe iarbă!" Cine e băiatul de 26 de ani ucis în parcarea mall-ului din Constanța!
substantial.ro
Joe Biden prezintă scuze istorice amerindienilor pentru asimilarea forțată
MediaFlux
CREȘTERE de 500 de lei la PENSIE. TOȚI pensionarii beneficiază
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Busola Electorală: cum îți descoperi afinitățile politice cu candidații la Președinție?