Cu marea majoritate a populației vârstnice deja inoculată cu ambele doze și cu alte câteva milioane de cetăţeni deja sub protecția primuei doze, Israel a făcut un pariu pe care l-a câştigat cu vaccinul şi a trecut cu bine peste pandemie. Numărul de noi infecții depistate a scăzut până la 3% din teste, spitalele se golesc, iar epidemiologii sunt moderat optimişti. Israelul poate fi prima națiune care îmblânzește pandemia și își deschide definitiv economia, scrie Fianancial Times.
„La o lună după a doua doză, am îmbrățișat acest nou normal și am invitat 30 de prieteni vaccinați la o petrecere veselă, fără mască, la mine acasă. Este ca o furtună după o secetă„, spune Daniel Lipshitz (27 ani), care răspunde întrebărilor reporterului în timp ce se află la o bere pe o terasă aglomerată din Jaffa, zona veche a Tel Aviv-ului. „Nu, este ca și cum ai fi făcut sex pe o insulă pustie”, chicoteşte prietena lui, Noa, care spune că numele ei de familie ar trebui să fie Party Animal. „Chiar și bunica mea a organizat o petrecere”, se justifică.
Realitatea a arătat că Israel a devenit un caz de testare pentru cum ar putea arăta viața după pandemie. Deocamdată, există unele restricții – nu sunt permise mai mult de 20 de persoane în interior, de exemplu, deși regula este în mare parte ignorată. Există, de asemenea, o dezbatere acerbă despre cum să fie gestionată întoarcerea în ţară a israelienilor blocați în străinătate timp de luni de zile.
Oficialii din domeniul sănătății avertizează însă că țara nu este încă liberă de coronavirus. Numarul de reproductie R a virusului Covid-19, sfântul graal al epidemiologilor din ultimul an, se află încă puțin sub 1, cu o listă lungă de infecții persistente în comunitățile care au ezitat să se vaccineze. Includem aici comunitatea arabo-israeliană și minoritatea evreiască ultra-ortodoxă – ambele puternic afectate de pandemie – dar și un nucleu dur al negaţioniştilor laici ai vaccinurilor, care locuiesc în oraș. „Băgaţi-vă vaccinul în fund!”, a strigat unul dintre ei, la un protest care a avut loc lângă vechiul turn cu ceas otoman din Jaffa. Alţii sunt condiţionaţi sau ispitiţi de avantajele pe care le-ar avea dacă ar obţine acel „paşaport verde”. „Poate că, dacă nu mai pot fi DJ, fără pașaport verde, în clubul de noapte în care lucrez, voi accepta să mă vaccinez”, spune un sceptic care refuză să-și dea numele, deoarece este deja hărțuit de prieteni și de părinți.
Cea mai tentantă promisiune făcută de guvern este de a călători fără a intra carantină. Chiar și cetățenilor israelieni le-a fost aproape imposibil să se întoarcă acasă în ultimele luni. Însă, începând din această săptămână, va fi permisă reîntoarcerea de până la 3.000 de persoane pe zi – de la doar 200 pe săptămână – dacă cifrele sunt aprobate de Ministerul Sănătății de la Ierusalim. „Guvernul intenționează să îi lase pe cei vaccinați în Israel să călătorească liber – poate chiar fără carantină la întoarcerea acasă. Este un risc, potrivit lui Nachman Ash, țarul coronavirusului din Israel. Dar, deocamdată, nu există prea multe motive pentru a părăsi țara. Petrecerea are loc aici„, se încheie reportajul din Financial Times.