Israelul a vaccinat până joi două milioane de persoane care şi-au primit prima doză de vaccin împotriva noului coronavirus, odată cu vaccinarea unei asistente dintr-o maternitate, la care a asistat premierul Benjamin Netanyahu, relatează AFP.
„Cred că Israel va rezolva problema până în mai, pe teritoriul național”, a spus Alexandru Rafila la emisiunea lui Marius Tucă de la Aleph News.
„Cu cât vaccinarea merge mai repede, cu atât problemele dispar sau sunt mai mici. Dacă ai populație vaccinată și transmiterea este mai mică. Atunci și transmiterea mutațiilor este mai mică”, a explicat Alexandru Rafila.
Israelul a avut acorduri cu Moderna și AstraZeneca înainte de certificarea oficială. Sistemul de sănătate din Israel este considerat unul dintre cele mai eficiente din lume.
Israelul a vaccinat două milioane de persoane după ce a comandat stocurile tuturor celor trei vaccinuri utilizate în Occident – Pfizer / BioNTech, Moderna și Oxford / AstraZeneca – înainte ca vreunul dintre ele să fi fost aprobat oficial. Un acord cu Moderna a fost semnat încă din iunie, înainte de a începe chiar încercările critice de fază III. Pfizer a semnat un acord pentru opt milioane de vaccinuri – suficient pentru a acoperi singuri jumătate din populație – pe 13 noiembrie, la doar câteva zile după ce a anunțat rezultatele studiilor sale. În săptămâna următoare, Israelul a ajuns la o înțelegere cu AstraZeneca pentru 10 milioane de doze de la Oxford.
Ministrul sănătății, Edelstein, a declarat că Israelul a fost o „pasăre timpurie” în negocierile cu firmele farmaceutice. „Conducem cursa mondială datorită pregătirilor noastre timpurii”, a spus el pentru New York Times. Israelul a fost, de asemenea, inclus într-un acord UE pentru vaccinurile AstraZeneca, un parteneriat promovat de Germania din sensul de responsabilitate istorică față de țară. Mai multe despre sistemul din Israel aici.
Israelul a atins joi pragul de două milioane de persoane care şi-au primit prima doză de vaccin împotriva noului coronavirus, odată cu vaccinarea unei asistente dintr-o maternitate, la care a asistat premierul Benjamin Netanyahu, relatează AFP.
Vaccinul Pfizer a redus cu 50% rata de infectare cu Covid, după doar două săptămâni. Primele studii despre efectele serului, în Israel
„Sunt cea cu numărul 2 milioane”, se menţiona pe o mică pancartă pe care o ţinea în mâini asistenta medicală care a fost inoculată joi în oraşul Ramla, în apropiere de Tel Aviv.
Alături de ea, Netanyahu, în prezent în campanie electorală, a dat asigurări că Israelul va fi „prima ţară care va ieşi din criza corona”.
„Vedem luminiţa de la capătul tunelului”, a mai spus zâmbind prim-ministrul israelian, care a dat chiar el startul ambiţioasei campanii de vaccinare pe 19 decembrie, în direct la televiziune.
La începutul lui ianuarie, autorităţile sanitare estimau că două milioane de persoane vor primi ambele injecţii anti-COVID până la sfârşitul lunii. Până joi însă, numai 150.000 de persoane fuseseră inoculate cu ambele doze.
În paralel cu campania de vaccinare derulată contracronometru, Israelul înregistrează o recrudescenţă a numărului de cazuri de persoane contaminate, cu circa 9.000 de noi bolnavi raportaţi zilnic cu COVID-19.
Netanyahu a făcut apel joi la israelieni „să respecte măsurile de siguranţă”, în condiţiile în care în prezent este în vigoare al treilea lockdown de la începutul pandemiei.
Guvernul speră într-o ieşire din criză la începutul lui martie, chiar înainte de alegerile legislative de la 23 martie.
În total, peste 523.000 de persoane au fost oficial contaminate cu noul coronavirus în Israel şi circa 3.850 au murit, potrivit ultimului bilanţ al Ministerului Sănătăţii.