Preşedintele Guatemalei, Jimmy Morales, a urmat decizia omologului său american Donald Trump care a anunţat transferul la Ierusalim a ambasadei ţării sale în Israel, o decizie salutată luni de prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit căruia şi alte ţări ar putea urma.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a salutat decizia importantă a Guatemalei şi a prezis că şi alte ţări vor urma acest exemplu. „Şi alte ţări vor recunoaşte Ierusalimul şi vor anunţa transferul ambasadelor lor. O a doua ţară a făcut-o şi repet: vor urma şi altele, nu este decât un început şi este important”, a declarat el într-un comunicat.
Viceministrul istraelian al Afacerilor Externe, Tzipi Hotovely, a afirmat că Israelul este în contact cu „cel puţin 10 ţări dintre care unele din Europa”, fără a preciza care sunt acestea. Radioul public citează surse diplomatice israeliene prin care anunţă că Honduras, Filipine, România şi Sudanul de Sud se află printre ţările care ar putea să aibă o asemenea iniţiativă.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat vineri că România ar trebui să-şi mute ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, aşa cum au făcut şi Statele Unite ale Americii, susţinând că toate instituţiile centrale ale Israelului sunt în Ierusalim şi ambasadorii şi personalul ambasadei fac naveta de la Tel Aviv la Ierusalim.
„Eu cred că România ar trebui să se gândească serios să mute ambasada României din Israel în Ierusalim. Ar trebui să ne gândim foarte serios. Sunt şi chestiuni practice. Toate instituţiile centrale ale Israelului sunt în Ierusalim şi ambasadorii şi personalul ambasadei fac naveta de la Tel Aviv la Ierusalim. Cred că ar trebui să ne gândim serios ca ambasada României în Israel să fie mutată la Ierusalim”, a declarat Liviu Dragnea.
România a exprimat vot de „abţinere” în cadrul Adunării Generale a ONU, precizează MAE. „Am dat instrucţiuni ministrului (Afacerilor Externe, Sandra Jovel) pentru a începe demersurile”, a scris preşedintele Jimmy Morales pe contul de Twitter.
O alegere în ciuda votului de condamnare în Adunarea generală a ONU la iniţiativa americană şi imediat denunţată de autorităţile palestiniene. Primul şef de Stat care a luat decizia similară cu cea a lui Donald Trump, preşedintele Morales a scrie pe reţelele de socializare despre o convorbire telefonică cu premierul Netanyahu.
„Una dintre temele cele mai importante (ale conversaţiei) cu prim-ministrul (israelian) a fost relocarea ambasadei Guatemalei la Ierusalim”, a anunţat Morales, subliniind „excelentele relaţii” dintre cele două ţări „după ce Guatemala a susţinut crearea Statului Israel”.
Luni, ministrul Afacerilor Externe din Guatemala a anunţat că „a început procesul de a pune în practică această decizie”. De cealaltă parte, autorităţile palestiniene au calificat „un act ruşinos” şi ostil această decizie. „Este un act ruşinos şi ilegal care este în total dezacord cu sentimentele liderilor bisericii din Ierusalim”, a afirmat ministrul palestinian al Afacerilor Externe într-un comunicat.
Vineri, preşedintele Morales a susţinut decizia Statelor Unite, subliniind că „Guatemala este din punct de vedere istoric pro-Israel”. Guatemala a votat împotriva condamnării ONU, alături de Honduras, Togo, Statele Federate ale Microneziei, Nauru, Palau şi Insulele Marshall, în afară de Statele Unite şi Israel.
Din 193 de ţări care alcătuiesc Adunarea generală a ONU, 128 au votat rezoluţia condamnării deciziei americane, între care ţări aliate Statelor Unite, Franţa şi Marea Britanie.