Israelul avertizează! Ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, a declarat miercuri că Iranul va avea în două luni materialele necesare fabricării unei bombe atomice, motiv pentru care a cerut comunităţii internaţionale un plan diferit faţă de reaplicarea acordului nuclear din 2015, relatează agenţia EFE.
„Nu ştim dacă regimul iranian va fi dispus să semneze un acord şi să revină la masa negocierilor, dar comunitatea internaţională trebuie să construiască un plan B viabil pentru a opri Iranul de pe drumul său către arma nucleară”, a semnalat Benny Gantz la o întâlnire cu circa 60 de ambasadori la Tel Aviv.
El a făcut aceste declaraţii în timp ce premierul israelian Naftali Benet se află la Washington în prima sa vizită oficială. Acesta va aborda joi cu preşedintele american, Joe Biden, ameninţarea nucleară iraniană şi va propune soluţii alternative acordului nuclear din care SUA s-au retras în urma deciziei fostului preşedinte Donald Trump şi pe care statele semnatare (G5+1) care l-au negociat cu Iranul încearcă acum să-l readucă în vigoare sau să-l renegocieze cu Teheranul, scrie agerpres.ro.
Israelul s-a împotrivit mereu acestui acord, susţinând că s-au făcut prea multe concesii Iranului prin ridicarea aproape totală a sancţiunilor fără oprirea completă a programului de îmbogăţire a uraniului.
Ministrul israelian al apărării a mai semnalat la întâlnirea cu ambasadorii că Israelul poate desfăşura o acţiune militară unilaterală împotriva Iranului. ”Israelul are mijloacele de a acţiona şi nu va ezita să o facă. Nu exclud posibilitatea ca Israelul să fie nevoit să acţioneze în viitor pentru a preveni un Iran nuclear”, a indicat Benny Gantz.
Serviciile secrete americane au eşuat în ancheta pe care le-a cerut-o Joe Biden. Raportul privind originea coronavirusului este neconcludent
Pe de altă parte, el a asigurat că Iranul se află în spatele atacului cu dronă din luna iulie în Marea Arabiei asupra petrolierului Mercer Street, navă operată de o companie israeliană, soldat cu moartea a doi membri ai echipajului, un român şi un britanic.
”Evaluarea noastră este că drona folosită în atac a fost lansată de pe teritoriul iranian, cu aprobarea conducerii iraniene”, a spus ministrul Gantz.
Hamas cheamă la noi proteste în Gaza împotriva blocadei israeliene
Organizaţia islamistă palestiniană Hamas, precum şi alte grupuri din Fâşia Gaza, au chemat la proteste la gardul de frontieră cu Israelul miercuri după-amiază împotriva blocadei israeliene impuse enclavei, informează DPA.
Potrivit unor informaţii oficiale, 41 de palestinieni şi un ofiţer de poliţie israelian au fost răniţi în confruntările dintre palestinieni şi soldaţii israelieni sâmbătă. Forţele aeriene israeliene au atacat apoi ţinte ale Hamas în Gaza, potrivit unor surse din armata israeliană.
Ciocnirile de sâmbătă în zona de frontieră au fost cele mai violente din 2019, când palestinienii au organizat ultimul protest săptămânal împotriva blocadei şi pentru dreptul de a reveni la casele lor de unde au fugit în timpul conflictului când a fost fondat Israelul în 1948.
Şef al Yakuza, condamnat la moarte prin spânzurare, în Japonia. Verdictul a fost dat fără vreo dovadă directă împotriva acuzatului
În mai, militarii israelieni şi militanţii palestinieni s-au angajat într-un conflict armat de 11 zile în care 13 persoane au fost ucise în Israel şi 255 au murit în Fâşia Gaza, potrivit cifrelor oficiale anunţate de autorităţile israeliene şi respectiv palestiniene.
Din 2007, Israelul ţine Fâşia Gaza sub o blocadă strânsă, obligând-o să se bazeze pe Egiptul vecin pentru hrană şi medicamente. Puţin peste două milioane de persoane trăiesc în Fâşia Gaza, majoritatea în condiţii foarte proaste, potrivit organizaţiilor de ajutorare.