Experţi din cadrul Ministerului israelian al Apărării, citaţi de ziarul Haaretz, au estimat că aproximativ 200 de civili israelieni ar muri în cazul unui conflict cu Iranul şi mişcarea şiită Hezbollah, activă în sudul Libanului şi susţinută de regimurile de la Teheran şi Damasc. Conform experţilor israelieni, numărul victimelor civile israeliene ar ajunge la 300 dacă Siria va fi implicată în acest conflict.
Potrivit ziarului Haaretz, estimările au fost elaborate pe baza arsenalului de rachete deţinut de Hezbollah, Siria şi Iran, în funcţie de pregătirea forţelor de securitate israeliene şi de experienţele conflictului din Liban din 2006.
În cazul în care Israelul ar ataca instalaţiile nucleare iraniene, Iranul va riposta cu rachete, însă, aproape sigur, va interveni şi mişcarea şiită Hezbollah, care ocupă poziţii la frontiera dintre Liban şi Israel. În conflict ar putea fi implicată şi Siria, în contextul în care regimul Bashar Al-Assad este, alături de Iran, un susţinător activ al Hezbollah.
Liderii politici de la Ierusalim au sugerat zilele trecute că Israelul va răzbuna atentatul comis în staţiunea bulgară Burgas, soldat cu moartea a cinci israelieni pe 18 iulie şi atribuit Hezbollah. Ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, a declarat că nu există dubii în legătură cu implicarea Hezbollah în acest act terorist. Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, preşedintele Shimon Peres, Ehud Barak şi ministrul de Exerne Avigdor Lieberman au atribuit toţi atentatul de la Burgas mişcării teroriste Hezbollah, activă în sudul Libanului şi susţinută de regimurile din Siria şi Iran.
Efraim Halevy, fost director al Serviciului israelian de informaţii externe (Mossad), a sugerat că statul evreu ar putea ataca instalaţiile nucleare iraniene în următoarele 12 săptămâni. Regimul islamist de la Teheran susţine că programul nuclear iranian are scop strict civil, dar Occidentul şi Israelul suspectează că Iranul încearcă să fabrice arme atomice.
Statele Unite au avertizat Israelul să nu efectueze vreun atac unilateral împotriva instalaţiilor nucleare iraniene, însă Netanyahu a sugerat marţi că statul evreu ar putea opta pentru o intervenţie militară. „Când este vorba de existenţa noastră, nu ne bazăm pe nimeni altcineva, nici măcar pe cei mai buni prieteni”, a atras atenţia Netanyahu.