„Cea mai mare ameninţare la adresa stabilităţii şi securităţii în regiunea noastră provine din Iran şi din partea acoliţilor săi”, a declarat Netanyahu la începutul întâlnirii cu preşedintele rus, referindu-se la miliţia şiită Hezbollah şi la Hamas.
‘Suntem hotărâţi să ne continuăm acţiunea viguroasă împotriva tentativelor Iranului de consolidarea militară în Siria, care vizează distrugerea noastră”, a afirmat prim-ministrul israelian, neprimind un răspuns din partea preşedintelui rus în faţa camerelor de luat vederi care au transmis intervenţiile celor doi oficiali din debutul dialogului bilateral.
Rusia este principalul aliat al regimului sirian de la Damasc al preşedintelui Bashar al-Assad, împreună cu Iranul, care consideră legitimă prezenţa sa în Siria deoarece i-a fost solicitată de către preşedintele ţării arabe.
Prezenţa Iranului în Siria îngrijorează şi SUA, dar Teheranul insistă că va rămână atât timp cât doreşte regimul preşedintelui sirian, care a vizitat Iranul în această săptămână, ocazie cu care i-a mulţumit partenerului său pentru sprijinul acordat în combaterea terorismului din Siria şi a promovat totodată legături bilaterale mai strânse, inclusiv de natură economică.
Întâlnirea de miercuri de la Kremlin a celor doi lideri are loc după amânarea „de comun acord” a celei programate iniţial pe 21 februarie. Vizita la Moscova a fost amânată de Israel, după apariţia unor informaţii pe scena politică israeliană referitoare la intenţia unuia din rivalii politici ai premierului Netanyahu de a crea o alianţă care ar ameninţa şansele acestuia de a fi reales la scrutinul ce urmează să aibă loc în luna aprilie.
Putin şi Netanyahu s-au întâlnit de unsprezece ori din septembrie 2015, când Rusia s-a implicat militar în conflictul sirian, după cum a reamintit liderul israelian, care a precizat că legătura directă dintre cei doi lideri „este o componentă vitală pentru prevenirea riscurilor şi a fricţiunilor dintre cele două armate”.
Şi au existat mai mult decât fricţiuni între Rusia şi Israel în privinţa Siriei, aminteşte EFE. Anul trecut, relaţiile dintre cele două ţări au trecut printr-o criză severă, după doborârea în septembrie a unui avion rus de către armata siriană, în timp ce încerca să respingă un atac israelian. Rusia, care a pierdut 15 soldaţi în acel incident, a dat vina pe Israel pentru această tragedie. Evenimentul a pus la îndoială colaborarea militară dintre cele două state şi mecanismul de cooperare pentru prevenirea incidentelor de acest tip în contextul conflictului sirian.
Ca răspuns, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a anunţat trimiterea unor rachete antiaeriene S-300 regimului de la Damasc, capabile să intercepteze lovituri aeriene la o distanţă mai mare de 250 de kilometri, precum şi să doboare simultan mai multe ţinte. De asemenea, Rusia a decis dotarea unităţilor antiaeriene cu sisteme automate de control, deţinute doar de forţele armatei ruse, pentru a permite Siriei să supravegheze spaţiului aerian şi să stabilească rapid ţinte, dar mai ales pentru a asigura identificarea tuturor aeronavelor ruseşti pentru ca acestea să nu fie atacate.
În luna ianuarie, un alt incident a ridicat întrebări cu privire la coordonarea bilaterală, atunci când Israelul, fără a avertiza Moscova, a atacat ţinte iraniene in apropiere de Damasc şi baterii antiaeriene siriene pentru a combate consolidarea Iranului în ţara vecină. Damascul a răspuns cu zeci de rachete sol-aer, într-o reacţie rară.
Guvernul israelian consideră că în acest moment a fost depăşită criza din relaţia cu Moscova, provocată de doborârea avionului, potrivit aprecierii făcute miercuri de o sursă de pe lângă executivul israelian, citată de RIA Novosti. „Criza în relaţiile cu Rusia a fost depăşită”, a spus sursa citată, după întâlnirea dintre Netanyahu şi Putin, care nu au apărut în faţa presei pentru a face declaraţii şi nici nu au emis un comunicat de presă. După momentul incidentului din septembrie, miercuri a fost prima ocazie când cei doi lideri s-au întâlnit pentru a discuta pe larg.