Israelul a cerut grupării Hamas să înceteze tirurile cu rachete în direcţia sa nu numai pentru câteva ore sau zile, ci pentru „câţiva ani”, precum şi traficul cu arme în Gaza, conform ultimatumului de 36 de ore trimis palestinienilor.
„Fie ne vom îndrepta către o soluţie paşnică, fie către o operaţie (militară, n.r.) de amploare … inclusiv către opţiunea de a lua o decizie militară completă”, a precizat ministrul de Finanţe israelian Yuval Steinitz, adăugând că, acum, „Israelul se află la o răscruce”.
Către Egipt, unde se poartă negocieri în vederea încheierii unui armistiţiu între cele două părţi beligerante, Israelul a transmis un mesaj diplomatic în care precizează că „terorismul Hamas trebuie să înceteze până marţi seara”, în caz contrar, Israelul urmând să declanşeze atacul decisiv în Fâşia Gaza, după cum a informat postul IDF Radio, al armatei israeliene.
După o noapte relativ calmă, în care tirurile palestinienilor înspre teritoriile israeliene au fost sporadice, atacurile Hamas au fost reluate luni dimineaţa, scrie Jerusalem Post. Şapte rachete palestiniene au fost trase înspre Israel, acestea lovind câmpuri deschise în apropierea localităţilor Eshkol şi Sha’ar Hanegev, potrivit Army Radio, postul de radio al armatei israeliene.
O locuinţă privată a fost vizată duminică noaptea de una dintre rachetele palestinienilor, în Kiryat Malachi, dar, din fericire, tirul nu şi-a atins scopul ucigaş, locuitorii casei respective reuşind să se refugieze la timp în buncărul antiaerian, care era o cameră din aceeaşi locuinţă construită în mod special ca să reziste unor asemenea atacuri.
În Gaza, atacurile israeliene au făcut 12 morţi, zece dintre aceştia fiind din rândurile civililor, iar ceilalţi doi fiind comandanţi de trupe ai Jihadului Islamic, scrie Jerusalem Post.
Eforturi diplomatice pentru încheierea unui armistiţiu
Numeroase contacte diplomatice între Israel şi Hamas prin intermediari s-au intensificat luni, după ce Israelul anunţase ultimatumul dat grupării armate palestiniene. Postul de radio al armatei israeliene, IDF, informa că diferenţele de opinie între cele două părţi sunt încă foarte mari.
Potrivit informaţiilor din Cairo, unde se poartă aceste negocieri, faţă de condiţiile impuse de Israel grupării Hamas pentru încetarea ostilităţilor şi evitarea „atacului major” din partea Israelului Hamas a cerut la rândul său ridicarea completă a blocadei din Gaza, inclusiv deschiderea punctului de trecere Rafiah spre Egipt.
Israelul a fost de acord doar cu deschiderea punctului de frontieră către Egipt, dar a refuzat deschiderea punctelor înspre Israel. Oficialităţi ale Hamas, ca Moussa Abu Marzuk, au afirmat că gruparea palestiniană din Fâşia Gaza nu este de acord cu „centura de siguranţă” pe care doreşte Israelul să o instituie pe marginea estică a Fâşiei Gaza şi nici cu condiţia ca Hamas să pună capă traficului de arme prin tunelurile subterane.
În negocierile de pace conduse de Egipt au început să se implice tot mai mulţi lideri din diferite ţări. China, de pildă, a îndemnat „cele două părţi şi în special Israelul, la reţinere”. „China susţine poziţia justă a ţărilor arabe în problema israelo-palestiniană”, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, Hua Chunying. China, unul dintre aliaţii palestinienilor, a susţinut dealtfel în cadrul ONU şi cererea de aderare a „Statului Palestina” la această organizaţie internaţională, estimând că este vorba despre „un drept legitim inalienabil” al palestinienilor care s-ar putea transforma într-un „factor de pace în regiune”.
Postul de radio public israelian, Vocea Israelului, informa citând o sursă foarte credibilă şi importantă din Ierusalim că luni ar fi urmat să se decidă dacă Egiptul poate rezolva încheierea unui armistiţiu între părţile beligerante. De asemenea, o sursă ministerială afirma că Israelul va trebui să cadă de acord cu o oarecare relaxare a blocadei din Gaza în schimbul unei perioade de pace pe termen mai lung la frontierele sale sudice.