Israelul, pe picior de război: Un lider Hamas a fost ucis în raidul israelian

Sirenele au sunat vineri seară în Ierusalim, unde a avut loc prima explozie de la începerea raidurilor în Fâşia Gaza. Totodată, aceasta este primul atac din ultimele decenii comis de Hamas asupra Oraşului Sfânt, aşa cum mai este denumit Ierusalimul.
Romania TV
16 nov. 2012, 15:39
Israelul, pe picior de război: Un lider Hamas a fost ucis în raidul israelian

Update: 2340: Din Sinai, au fost lansate rachete către Israel

Update: 22:06: Cabinetul israelian a aprobat vineri mobilizarea a 75.000 de rezervişti pentru un eventual conflict în Gaza

Update 21.23: Un lider al aripii militare a mişcării Hamas, Ahmed Abu Jalal, a fost ucis, vineri seara, în raidul aerian israelian efectuat în zona Maghazi din Fâşia Gaza, anunţă surse palestiniene citate de site-ul Ynetnews.

Potrivit surselor citate, Ahmed Abu Jalal a fost ucis într-un raid aerian care a avut loc în apropierea taberei de refugiaţi de la Maghazi, situată în centrul Fâşiei Gaza. În atac au fost ucişi şi doi fraţi ai lui Abu Jalal, precum şi o altă persoană.

Bilanţul operaţiunii israeliene „Pilon al Apărării” a ajuns la 28 de morţi în Fâşia Gaza. În Israel, trei civili au fost ucişi într-un atac cu rachetă lansat din Fâşia Gaza.

Update 21.14: Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a discutat prin telefon cu ministrul egiptean de Externe, Mohamed Kamel Amr, poziţia Washingtonului fiind că Israelul are dreptul să se apere în faţa atacurilor cu rachete din Fâşia Gaza, informează site-ul Ynetnews.

Mohamed Kamel Amr i-a oferit lui Hillary Clinton informaţii despre vizita premierului egiptean în Fâşia Gaza.

Update 20:49: MAE român a anunţat într-un comunicat de presă activarea unei celule de criză la nivelul ministerului ca urmare a violentelor din Israel si Fasia Gaza, aceasta urmand sa gestioneze „adecvarea formelor de asistenta consulară pentru cetăţenii români, la situaţia concretă, inclusiv din perspectiva unei eventuale părăsiri a zonei”.

Update 20:41: Israelul blochează toate drumurile spre Fâşia Gaza, sugerând eventualitatea unei operaţiuni terestre

UPDATE:20:31: Ministerul Apărării de la Tel Aviv a anunţat vineri seara că numărul rezerviştilor convocaţi de ministrul Ehud Barak s-ar putea ridica chiar şi la 70.000, de la 30.000 cum se anunţase anterior.

UPDATE: 20:10: De la începutul violenţelor, au fost uciţi 3 israelieni şi 20 de palestinieni. Printre aceştia, se numără şi fiul de11 luni al unui jurnalist BBC care lucra pentru pentru serviciul de limbă arabă al postului. Într-un gest fără precedent, Egiptul şi-a trimis premierul în Gaza. Deşi a fost agreat un armistiţiu pe durata vizitei, violenţele au continuat.

UPDATE 18.00: Ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, a ordonat, vineri seara, mobilizarea unor noi unităţi de rezervişti, în contextul intensificării conflictului cu grupurile islamiste din Fâşia Gaza, informează AFP, citat de Mediafax.

Vineri dimineaţă, armata israeliană începuse mobilizarea a 16.000 de rezervişti în cadrul operaţiunii militare „Pilon de Apărare”. Ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, a aprobat joi convocarea a până la 30.000 de rezervişti, ce ar putea fi mobilizaţi în orice moment.

O explozie provocată de căderea unei rachete s-a produs vineri seară la periferia oraşului Ierusalim, primul incident de acest fel de la începerea raidurilor israeliene în Fâşia Gaza, informează site-ul Ynetnews.com.

Sirenele au început să sune vineri seară la Ierusalim, unde s-a auzit o explozie provocată de o rachetă lansată din Fâşia Gaza. Racheta a căzut în colonia israeliană Gush Etzion, situată la periferia sud-vestică a oraşului Ierusalim.

Racheta lansată din Fâşia Gaza este de tip Qassam M75.

Deocamdată nu au fost semnalate victime.

Vicepremierul israelian Moshe Ya’alon avertizase joi că rachete ar putea fi lansate spre Ierusalimul de Vest, în contextul în care mişcarea Hamas nu are prea multe rachete care să ajungă până la Tel Aviv.

Tirul de rachetă spre Ierusalim a fost revendicat de aripa militară a mişcării islamiste Hamas, care deţine controlul asupra Fâşiei Gaza.

„Hamas nu respectă vizita premierului egiptean în Gaza şi încalcă armistiţiul temporar pe care Israelul a acceptat să îl respecte în timpul acestei vizite”, a anunţat anterior Ofer Gendelman, un purtător de cuvânt al premierului israelian Benjamin Netanyahu.

O sursă din cadrul serviciilor de securitate palestiniene a declarat la rândul său că „avioanele (forţelor) de ocupaţie au bombardat un grup de locuitori din zona Nazila” din nordul Fâşiei Gaza. 

Surse medicale palestiniene au anunţat moartea a două persoane în acest atac. 

Israelul a acceptat vineri dimineaţa un armistiţiu condiţionat la cererea Egiptului. 

Netanyahu „a răspuns favorabil unei cereri egiptene de încetare a focului pe durata vizitei în Gaza, în această dimineaţă, a premierului egiptean, o vizită ce ar trebui să dureze aproximativ trei ore”, a declarat pentru AFP un oficial de rang înalt israelian, sub acoperirea anonimatului, înainte de sosirea lui Qandil în Gaza. 

El a precizat că „forţele israeliene vor înceta focul cu condiţia să nu existe tiruri ostile din Gaza înspre Israel în această perioadă”.

Această decizie a premierului Benjamin Netanyahu, în plină campanie electorală, are loc în a treia zi a operaţiunii „Pilon de Apărare” declanşate miercuri după-amiază o dată cu asasinarea, în Gaza, a lui Ahmad Jaabari, liderul militar al mişcării islamiste Hamas, aflată la putere în teritoriul palestinian.

Israelul începe mobilizarea rezerviştilor în cadrul operaţiunii militare împotriva Fâşiei Gaza

„Procesul este în curs, armatat distribuie convocări pentru 16.000 de soldaţi în rezervă”, a precizat purtătoarea de cuvânt.

Ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, a aprobat joi convocarea a până la 30.000 de rezervişti, ce ar putea fi mobilizaţi în orice moment.

„Suntem pe cale să extindem campania” militară din Gaza, a declarat pentru televiziunea israeliană purtătorul de cuvânt al armatei, generalul Yoav Mordechai.

Două rachete lansate din Gaza au căzut joi pentru prima dată în regiunea Tel Aviv, situaţie pe care Barak a calificat-o drept o „escaladă”.

„Tirurile asupra Gush Dan (regiune din Tel Aviv, n.red.) şi extinderea tirurilor împotriva Israelului reprezintă o escaladă, iar această escaladă va avea un preţ pe care cealaltă parte va trebui să îl plătească”, a avertizat Barak într-un comunicat.

Cabinetul de securitate israelian a autorizat, miercuri seara, convocarea unor rezervişti în urma atacului ţintit asupra liderului militar al Hamas, Ahmed Jaabari, ucis într-un raid aerian în Gaza, faţă de care grupările armate palestiniene au ripostat cu tiruri de rachetă împotriva Israelului.

Raidurile împotriva Gaza s-au soldat cu cel puţin 21 de morţi începând de miercuri, dintre care mai mulţi copii, şi 235 de răniţi, potrivit unor surse palestiniene. În acelaşi timp, aproape 300 de rachete au fost lansate împotriva Israelului, dintre care unele au ajuns până la periferia oraşului Tel-AvivTrei israelieni au fost ucişi, joi, când una dintre rachete a lovit din plin o clădire de locuinţe din sudul Israelului.

Spynews
Văduva lui Costel Corduneanu face lumină la aproape cinci luni de la moartea lui! Grațiela demontează zvonurile conform cărora ar fi fost ajutată financiar
Bzi.ro
Imagini fierbinți cu cea mai senzuală conducătoare de federație din România! Irina Deleanu arată senzațional la 49 de ani!
Fanatik.ro
Valorile glicemiei în funcție de vârstă. Ce glicemie ar trebui să ai dacă ai sub 60 de ani. Care este nivelul optim și pentru persoanele vârstnice
Capital.ro
Ora de iarnă 2024. Când se schimbă din nou ora în România. Dăm ceasurile înapoi
Playtech.ro
Când trecem la ora de iarnă în 2024. Data în care noaptea devine mai lungă
DailyBusiness
Se dau vouchere de 400 de lei pentru angajați!
Adevarul
Mircea Badea și Carmen Brumă, implicați într-un accident rutier pe insula Corfu. „Se putea termina groaznic”
Spynews
Mădălina de la Insula iubirii este însărcinată? Cum a răspuns ispita atunci când a fost întrebată dacă urmează să-l facă pe Dani tată
Spynews
Ronald Gavril, urare pentru Anamaria Prodan, de ziua ei de nume: „Îngerii să-ți călăuzească pașii”. Cei doi radiază de fericire
Evz.ro
Irinel Columbeanu, ajuns la mila prietenilor. Toate speranțele i-au fost spulberate
Ego.ro
”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță
Cancan.ro
Aceștia sunt pensionarii cărora li se DUBLEAZĂ pensiile după recalculare. Primesc de două ori mai mulți bani!
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox la data de 9 septembrie 2024: Ce trebuie să facă credincioșii în această zi?
Capital.ro
Doliu infinit! A murit marea stea a muzicii. Celine Dion a împietrit
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
Melissa s-a căsătorit pe 24 august și la nici două săptămâni de la nuntă a dispărut. Șocant cum a fost găsită pe 7 septembrie
substantial.ro
Jannik Sinner câștigă pentru prima dată US Open și devine primul campion italian la simplu masculin
MediaFlux
A SCĂZUT PENSIA! LOVITURĂ TOTALĂ după RECALCULARE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...