Israelul refuză energia solară pentru palestinieni

Electricitatea provenită de la panouri solare şi turbine eoliene a revoluţionat viaţa în comunităţile rurale palestiniene de păstori, care folosesc acum echipamente în locul mânuirii manuale pentru a bate laptele de capră în unt, frigidere care păstrează alimentele ce nu se mai strică, iar copiii nu mai trebuie să se grăbească pentru a-şi face temele acasă înainte de lăsarea întunericului, informează sâmbătă Associated Press.
Romania TV
25 feb. 2012, 09:37
Israelul refuză energia solară pentru palestinieni

Proiectul, finanţat de Germania şi iniţiat de voluntari israelieni, este acum în pericol. Autorităţile israeliene ameninţă cu demolarea instalaţiilor în şase din cele 16 comunităţi izolate din Cisiordania iluminate cu ajutorul energiei alternative, susţinând că panourile şi turbinele au fost instalate fără autorizaţie.

Guvernul german şi-a exprimat îngrijorarea şi a cerut clarificări – o manifestare clară de nemulţumire din partea celui mai puternic apărător al Israelului din Europa.

Disputa este mai mult decât un litigiu diplomatic, potrivit AP. Ea merge la miezul criticii internaţionale crescânde faţă de politicile Israelului în 62% din Cisiordania aflată sub control israelian, la două decenii după ce palestinieniilor li s-a acordat autoguvernare într-un mozaic de insule teritoriale din restul teritoriului.

Observatorii internaţionali au avertizat că Israelul suprimă dezvoltarea palestiniană în sectorul din Cisiordania aflat sub controlul său deplin, cunoscut sub numele de „Zona C”, acordând un tratament preferenţial aşezărilor israeliene.

Palestinienii cei mai vulnerabili din Zona C sunt familiile care cresc turme de oi şi capre pe dealurile sterpe din Cisiordania. Israelul nu recunoaşte comunităţile lor mici, spunând că păstorii stau în zonă ilegal, deşi locuitorii afirmă că rădăcinile lor merg înapoi cu generaţii.

Cătunul Al-Thala, o comunitate de 80 de persoane din sudul Cisiordaniei, n-a avut electricitate până în august anul trecut, când German aid group medico şi Comet-ME, un grup de oameni de ştiinţă israelieni pro-pace, au amplasat panouri solare acolo, ca parte a unei campanii de a oferi unui număr de 30 de comunităţi din zonă energie solară şi eoliană.

Luna trecută, însă, Administraţia Civilă din Israel – o ramură a armatei care se ocupă de civilii palestinieni – a emis un ordin de „oprire a lucrărilor”, un precursor pentru demolări, vizând panourile solare şi turbinele eoliene din Al-Thala şi alte cinci comunităţi. Instalaţiile au fost înfiinţate ilegal, fără ca cineva să solicite o autorizaţie, a declarat Administraţia Civilă, care a adăugat că aceste cazuri vor fi revizuite de către o comisie.

Elad Orian, fizician la Comet-ME, a declarat că grupul nu a cerut autorizaţie, crezând că ar fi inutil, deoarece Israelul consideră comunităţile ilegale. El crede că până la demolare vor mai trece luni de zile şi speră ca presiunea politică din partea Germaniei, care a acordat peste 400.000 de euro (520.000 dolari), va salva proiectele.

Ministerul german de Externe şi-a exprimat îngrijorarea şi a declarat că monitorizează îndeaproape situaţia în Zona C.

Într-un caz similar, adjunctul ministrului polonez de externe, Jerzy Pomianowski, l-a convocat pe ambasadorul Israelului pentru a-şi exprima îngrijorarea cu privire la demolarea unui puţ într-o comunitate din apropiere de Al-Thala, care a fost reconstruit cu fonduri poloneze. Israelul a afirmat că cei care au reabilitat puţurile nu au cerut de asemenea autorizaţii şi au ignorat apelurile de a participa la o audiere.

Administraţia Civilă a spus că a elaborat planuri pentru construcţii palestiniene legale. Cu toate acestea, ONU a declarat că 70% din Zona C este exclusă pentru construcţii palestiniene, fiind alocate pentru colonişti sau armată.

„În realitate, este aproape imposibil pentru palestinieni să obţină autorizaţii de construcţie”, a concluzionat un raport al ONU.

Oficiali israelieni susţin că păstorii palestinieni din Cisiordania de sud sunt nomazi care nu au dreptul legal la terenurile pe care stau.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cartierul rău famat din București care a fost șters de pe fața pământului de comuniști. Multă lume trece acum prin acea zonă fără să aibă habar ce se petrecea acolo pe vremuri
Capital.ro
Șoferii cu permis auto categoria B nu au voie, sub nicio formă. Legea interzice, fără excepție
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Cocktailuri cu un conținut scăzut de carbohidrați. Sunt perfecte pentru zilele caniculare, fără a-ți sabota dieta
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat! Nici inelul amanetat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Plan de pace în Ucraina. Anunț istoric din SUA: Războiul se oprește imediat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Accident grav în județul Constanța: Pasager încarcerat după coliziunea cu un TIR în Dorobanțu
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!