Israelul se pregăteşte de un atac al Iranului. Se fac rezerve de sânge, se duc provizii şi se fac inventare în buncăre, se scot bani cash

Tensiuni majore în Orientul Mijlociu, Israelul îşi ia toate măsurile de precauţie în aşteptarea unui atac din partea Iranului, ca ripostă la asasinarea liderului Hamas.
Filip Stan
08 aug. 2024, 16:53
Israelul se pregăteşte de un atac al Iranului. Se fac rezerve de sânge, se duc provizii şi se fac inventare în buncăre, se scot bani cash

Israelul se aşteată la un atac în orice moment. Serviciul de ambulanţă a stocat rezerve de sânge într-un centru subteran fortificat, fabricile şi-au evacuat materialele periculoase, iar autorităţile municipale verifică adăposturile antiatomice şi rezervele de apă, în timp ce ţara aşteaptă materializarea ameninţării unui atac din partea Iranului şi a aliaţilor săi, relatează Reuters.

Israelul îşi fortifică frontul intern de luni de zile şi multe pregătiri au fost puse în aplicare de la începutul războiului din Gaza, în octombrie anul trecut, când mii de oameni înarmaţi conduşi de Hamas au efectuat un atac transfrontalier devastator asupra comunităţilor israeliene din apropierea graniţei.

Dar urgenţa a crescut brusc în ultimele 10 zile, deoarece un conflict relativ limitat cu mişcarea Hezbollah, susţinută de Iran, în sudul Libanului, ameninţă acum să se transforme într-un război regional total.

„Ştiu că cetăţenii Israelului sunt în alertă şi vă cer un singur lucru – păstraţi-vă răbdarea şi calmul”, a îndemnat miercuri premierul Benjamin Netanyahu în timpul unei întâlniri cu noii recruţi din armată. „Suntem pregătiţi atât pentru apărare, cât şi pentru atac, ne lovim duşmanii şi suntem, de asemenea, hotărâţi să ne apărăm”, a mai spus el.

Israelul se află acum în faţa ameninţării unui război pe mai multe fronturi, confruntându-se cu o serie de mişcări militante – Hamas, Hezbollah, Houthi din Yemen, toate susţinute şi finanţate de inamicul său de lungă durată, Iranul.

Un atac este aşteptat în zilele următoare, în urma promisiunilor Iranului şi Hezbollah de a se răzbuna pentru asasinarea, săptămâna trecută, a liderului Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran, şi a comandantului militar al Hezbollah, Fuad Shukr, la Beirut.

Armata iraniană anunță că va ataca Israelul „în curând”. Egiptul interzice zborurile deasupra Teheranului în această noapte

După luni de alarmă şi un atac cu sute de rachete iraniene, în aprilie, care a fost contracarat de apărarea aeriană a Israelului şi de ajutorul aliaţilor internaţionali, israelienii s-au obişnuit cu situaia de criză.

La începutul războiului din Gaza, zeci de mii de oameni au fost evacuaţi din zonele nordice aflate în raza de acţiune a rachetelor Hezbollah şi multe zone de frontieră au acum un aer fantomatic, abandonat. Dar un bombardament prelungit cu arsenalul de rachete al Hezbollah ar putea ajunge mai adânc în teritoriul ţării, la ţinte sensibile precum oraşul-port Haifa din nordul Israelului, care se află în raza de acţiune. Spitalul Rambam din oraş a fost în stare de alertă încă din octombrie anul trecut şi şi-a pregătit instalaţia subterană fortificată cu trei etaje pentru a trata pacienţii.

„Aşteptăm să vedem ce se întâmplă”, a declarat David Ratner, un purtător de cuvânt al spitalului.

SISTEME ACTUALIZATE DE ALERTĂ, BUNCĂRE, EVALUĂRI ALE FABRICILOR ŞI SUFICIENŢI BANI LICHIZI

Armata este în stare de alertă maximă şi, la sfârşitul săptămânii trecute, şi-a întărit sistemul naţional de sirene antiaeriene şi de alertă prin difuzare incluzând mesaje text în timp real care să fie trimise locuitorilor din zonele vizate.

Multe consilii locale au sfătuit locuitorii să-şi reducă activităţile neesenţiale, să rămână în apropierea zonelor protejate şi să evite adunările mari.

În Haifa, adăposturile publice antiatomice au fost echipate cu sisteme digitale, astfel încât să poată fi deblocate de la distanţă în timpul unui atac, a declarat Yair Zilberman, directorul departamentului de securitate şi servicii de urgenţă al oraşului. De asemenea, acestea sunt dotate cu generatoare.

O serie de parcări subterane au fost aprobate ca adăposturi improvizate, cu suficient spaţiu pentru mii de locuitori în caz de nevoie, a declarat Zilberman.

„Riposta noastră va fi puternică!” Șeful Hezbollah spune că Iranul trebuie să atace Israelul, „indiferent de consecințe”. Detalii incredibile, cum a fost pusă bomba sub patul liderului Hamas

În oraşul Ramla din centrul Israelului, serviciul naţional de ambulanţă Magen David Adom (MDA) a colectat donaţii de sânge într-un centru de servicii subteran, protejat cu pereţi de beton foarte groşi, uşi antiexplozie şi etanş.

„Avem ameninţări din partea Iranului, avem ameninţări din partea Hezbollah”, a declarat Aryeh Myers de la MDA. „Atacuri masive cu rachete, ameninţări masive la adresa statului Israel şi vrem să ne asigurăm că suntem pregătiţi pentru orice”, explică reprezentantul MDA.

Joia trecută, Ministerul Protecţiei Mediului a organizat o evaluare pentru a decide cum să protejeze cel mai bine fabricile cu stocuri care ar putea fi periculoase dacă sunt vizate de un atac cu rachete sau cum să facă faţă unui atac asupra unei clădiri care conţine azbest.

Comandamentul Frontului Intern menţine un contact constant cu fabricile şi autorităţile locale pentru a menţine o „imagine completă a nivelurilor de inventar ale materialelor periculoase”, a precizat armata.

Grupul Bazan, care operează în Haifa una dintre cele mai mari rafinării de petrol din estul Mediteranei, a declarat pentru Reuters că „lucrează pentru a menţine securitatea energetică şi continuitatea aprovizionării cu combustibil a economiei”.

De asemenea, retragerile masive de numerar sunt un alt scenariu pentru care autorităţile se pregătesc. „Stocul de bancnote şi monede din Banca Israelului şi din sistemul bancar va fi, conform tuturor previziunilor vizibile, suficient”, a asigurat Banca Israelului.

Spynews
Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care e foarte apreciat în România și în întreaga lume. Keanu Reeves are un rol fenomenal în această capodoperă cinematografică
Capital.ro
Ordin în România, toleranță zero. Trebuie să dispară obligatoriu din țară. Se schimbă legea
Playtech.ro
BREAKING TAS a luat prima decizie în cazul Sabrinei Voinea. Hotărâre de ultimă oră
DailyBusiness
ATENȚIE, ȘOFERI! Nu mai reparați mașinile în aceste locuri niciodată
Adevarul
Cele cinci cetăți dacice din România de neuitat. Cum ajungem în cele mai misterioase locuri din Munții Carpați VIDEO
Spynews
Un nou cuplu în familia Mireasa? Cum au răspuns Bogdana și Sergiu, foști concurenți în sezonul 8, atunci când au fost întrebați dacă sunt împreună
Spynews
Fiul Anei Baniciu și al lui Edy Kovacs, obișnuit de mic cu localurile exclusiviste. Micuțul Aris, prima ieșire la restaurant cu părinții și bunicii din partea tatălui / PAPARAZZI
Evz.ro
S-a închis o televiziune din România. Gata, a fost scoasă din grila de programe
Ego.ro
Cum a fost surprinsă Sabrina Voinea alături de iubitul ei! Imaginile au devenit publice!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
„Viața cu persoane, un coșmar” Mesajul apărut pe contul Oanei Ciocan, după despărțirea de Jador
Cancan.ro
Un român a comandat „meniul zilei” la „împinge tava” din Eforie Nord, pentru 25 de lei. Ce a primit să mănânce, de fapt
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Tragedie în Portul Midia! Patru persoane și-au pierdut viața după ce o navă a fost cuprinsă de flăcări
Capital.ro
Șoferii care își vor primi BANII înapoi. S-a decis azi, 8 august: E un abuz
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Câini-roboți desfășurați în Ucraina pentru misiuni periculoase
MediaFlux
UCRAINA ATACĂ RUSIA! RĂSTURNARE de situație în RĂZBOI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!