Israelul şi Ucraina, nemulţumite de o nouă lege care evocă existenţa unor lagăre ale morţii

O lege menită să îmbunătăţească imaginea Poloniei şi care prevede între altele pedepse cu închisoarea pentru cei care evocă existenţa unor "lagăre ale morţii poloneze" a stârnit nemulţumire atât în Israel, cât şi în Ucraina. Statul evreu a ajuns chiar să acuze Varşovia că neagă Holocaustului.
Iulian Tudor
29 ian. 2018, 16:47
Israelul şi Ucraina, nemulţumite de o nouă lege care evocă existenţa unor lagăre ale morţii

După instalarea sa la putere, în octombrie 2015, partidul conservator naţionalist polonez Lege şi Justiţie (PiS) a lansat o „politică istorică” vizând renaşterea patriotismului, mai ales prin elogierea faptelor de vitejie ale polonezilor din trecut – în faţa naziştilor germani, a regimului comunist, a naţionaliştilor ucraineni sau a Armatei roşii -, inclusiv prin rememorarea atitudinii polonezilor care şi-au riscat viaţa pentru a salva evrei. Noua politică urmăreşte totodată să împiedice difuzarea de versiuni ale istoriei pe care Varşovia le consideră incorecte şi jignitoare.

Până de curând, această politică nu a întâmpinat prea mare opoziţie, în afara unor confruntări verbale cu Ucraina. Nici revendicarea de despăgubiri de război din partea Germaniei nu a mai „făcut valuri”, Berlinul considerând chestiunea închisă sub aspect legal, potrivit Agerpres.

Tensiunea a crescut însă după adoptarea, vineri, de către camera inferioară a parlamentului polonez a unei legi cu privire la Shoah, exterminarea evreilor de către germani care a avut loc în Polonia sub ocupaţie. Conservatorii aflaţi la putere în Polonia susţin că obiectivul principal al acestei legi este de a evita atribuirea „naţiunii sau statului polonez” a unor crime comise de germanii nazişti şi mai ales de a împiedica folosirea expresiei „lagăre poloneze ale morţii” referitor la lagărele amplasate pe teritoriul polonez ocupat de Germania hitleristă.

Guvernul israelian a denunţat însă o tentativă de negare a participării unor polonezi la exterminarea de evrei de către nazişti şi un risc ca supravieţuitorii Shoah care evocă astfel de cazuri să fie urmăriţi în justiţie. „Nu vom tolera deformarea adevărului şi rescrierea istoriei sau negarea Holocaustului”, a declarat premierul Benjamin Netanyahu.

În aceeaşi zi, Ministerul ucrainean de Externe a criticat la rândul său un alt pasaj al aceleiaşi legi, cel care permite urmărirea în justiţie a celor care neagă crimele comise de naţionalişti ucraineni între 1925 şi 1950, inclusiv a celor care au colaborat cu naziştii. „Ucraina se opune categoric unei noi tentative de a impune un tratament unilateral evenimentelor istorice”, a subliniat MAE de la Kiev într-un comunicat în care îşi manifestă de asemenea îngrijorarea faţă de intenţia de a-i prezenta pe ucraineni ca pe nişte „naţionalişti criminali” şi „colaboratori ai celui de-al 3-lea Reich”, potivit Agerpres.

Citeşte şi Angela Merkel denuţă ascensiunea antisemitismului

Directorul Institutului ucrainean pentru memoria naţională, Volodimir Viatrovici, a criticat pe pagina sa de Facebook legea poloneză, calificând-o drept „periculoasă nu doar pentru Ucraina, ci şi pentru Polonia”, întrucât „marchează un pas important către limitarea libertăţii de exprimare şi introducerea cenzurii”.

Varşovia a reacţionat în special la reproşurile israeliene. Preşedintele Andrzej Duda a încercat să înăbuşe în faşă o criză, manifestând flexibilitate, iar duminică a promis că va examina pasajele din lege aduse în discuţie de Israel. Evaluarea sa urmează să fie prezentată „după finalizarea activităţii parlamentare (asupra legii) şi după o analiză atentă a formei finale a actului”, conform unui comunicat al preşedinţiei. Pentru a intra în vigoare, legea în cauză mai trebuie adoptată şi de Senat, care ar putea să o modifice, apoi promulgată de şeful statului, potrivit Agerpres.

Duminică seara, premierul polonez Mateusz Morawiecki a discutat la telefon pe această temă cu omologul său israelian Benjamin Netanyahu, iar potrivit unui comunicat emis de biroul acestuia din urmă cei doi şefi de guvern au „căzut de acord să iniţieze imediat un dialog şi să formeze două echipe cu scopul de a încerca să ajungă la o înţelegere în legătură cu legislaţia” poloneză.

Morawiecki a precizat ulterior într-un interviu acordat agenţiei poloneză de presă PAP că i-a spus omlogului său israelian că „suferinţa şi tragedia victimelor Holocaustului şi suferinţa şi tragedia tuturor victimelor crimelor naziste obligă întreaga lume nu doar să respecte memoria celor ucişi, ci şi să condamne cu fermitate orice relatare falsă a crimelor Holocaustului”, potrivit Agerpres.

„Am atras de asemenea atenţia că, spre deosebire de ţările occidentale ocupate de Germania nazistă în cel de-al doilea război mondial şi unde cei care i-au ajutat pe evrei au riscat doar o amendă sau închisoarea, în Polonia ocupată astfel de gesturi au fost pedepsite cu moartea, pedeapsa fiind aplicată nu doar celor care i-au ajutat pe evrei, ci întregii lor familii”, a mai explicat premierul polonez, potrivit căruia Benjamin Netanyahu a acceptat în timpul convorbirii lor telefonice că expresia „lagăre poloneze ale morţii” este „jignitoare şi nepotrivită”.

Purtătoarea de cuvânt a PiS, Beata Mazurek, a adoptat un ton mai puţin conciliant. „Nu vom schimba nicio dispoziţie din lege. (…) Ne-am săturat de acuzaţii împotriva Poloniei şi a polonezilor pentru crime germane”, a scris ea pe Twitter. Şase milioane de polonezi, între care trei milioane de evrei, au fost ucişi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

DailyBusiness
Ofertă imbatabilă. Cum arată garsonieră din România care a fost scoasă la vânzare cu prețul de 5.000 de euro
Spynews
Dubaiul e mai mic decât Bucureștiul! Gabi Bădălău, suspicios de aproape de Daria, fosta lui Bodi, cea cu care a înșelat-o pe Bianca! Disperat să îi atragă atenția vedetei?
Bzi.ro
Lidia Buble, experiență de coșmar în Vietnam! Ce a pățit când a comandat un cocktail
Fanatik.ro
Ei sunt bugetarii care primesc 15% în plus la salariu. Banii intră direct pe card începând din februarie
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Decizia CCR, „ o lovitură de stat strigătoare la cer”
Playtech.ro
Ce este bine să faci cu apa sfințită de Bobotează imediat ce ajungi acasă. Sfatul preoților pentru credincioși
DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Adevarul
Ce este metapneumovirusul, boala care a speriat China. Epidemiolog român: „E posibil să fi ajuns și la noi, dar nu știm nimic oficial”
wowbiz.ro
După Covid-19, un nou virus face ravagii! Spitalele sunt pline. Ce simptome prezintă
Spynews
Horoscop duminică, 5 ianuarie 2025: Vărsătorii fac cumpărături pentru casă
Spynews
Natalia Mateuț, mai sexy ca niciodată în vacanța din Marrakech! Cum s-a lăsat fotografiată prezentatoarea TV / FOTO
Evz.ro
Duminică. Zodii care își dau demisia anul acesta. Nu se mai simt apreciate la locul de muncă
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
A apărut lângă o domnişoară cu 51 de ani mai tânără. Cine este, de fapt, femeia
kanald.ro
Data se modifică. Când vor intra pe card pensiile din luna ianuarie 2025. Anunțul făcut de autorități
Cancan.ro
BREAKING! Cunoscutul bărbat de la noi A PARALIZAT! Trece prin momente cumplite: 5000 euro pe zi tratamentul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu, interzis la alegerile prezidențiale?! Decizia care aruncă în aer toată România
StirileBZI
Cu cât vor crește facturile la curent și gaze în 2025. Ce anunț a făcut Ministerul Energiei
Prosport.ro
FOTO. Imagini cu Maria, noua bombă sexy a fotbalistului de 300.000.000 de euro
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale băiatului înjunghiat în fața mănăstirii din Ieud. Daniel avea doar 23 de ani și era frizer
substantial.ro
Medicii de familie dezvăluie motivele pentru care românii refuză vaccinul antigripal
O nouă LOVITURĂ pentru pensionari. PENSII înghețate și ÎNTÂRZIATE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cultura muncii în România: între sărbători legale și „cheful de muncă”