Israelul urmează să lanseze un atac masiv, care ar putea viza instalaţiile petroliere ale Iranului. Preşedintele Biden discută cu G7 despre Orientul Mijlociu

Trei persoane au fost ucise miercuri într-un atac aerian israelian asupra unui cartier din vestul capitalei siriene Damasc, a declarat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, un ONG cu sediul în Marea Britanie, relatează The Guardian, dar un adevărat atac urmează să aibă loc împotriva Iranului-
Filip Stan
02 oct. 2024, 20:24
Israelul urmează să lanseze un atac masiv, care ar putea viza instalaţiile petroliere ale Iranului. Preşedintele Biden discută cu G7 despre Orientul Mijlociu

Israelul va lansa în câteva zile o „răzbunare semnificativă” la atacul cu rachete al Iranului, care ar putea viza instalaţiile de producţie de petrol, potrivit site-ului de ştiri Axios, relatează SkyNews. Cel puţin cinci rachete israeliene au lovit suburbiile sudice ale Beirutului miercuri dimineaţă, a declarat o sursă de securitate libaneză, în timp ce armata israeliană a declarat că vizează instalaţii Hezbollah şi a emis mai multe ordine de evacuare.

Statele Unite au declarat că discută un răspuns comun după ce Iranul a lansat un atac cu rachete asupra Israelului.
atacul Iranului asupra Israelului. Miercuri, preşedintele Biden a participat la o conferinţă telefonică cu liderii G7 pentru a discuta despre atacul inacceptabil al Iranului asupra Israelului şi pentru a coordona un răspuns la această agresiune, care va include noi sancţiuni.

Vama dintre Ucraina și România, lovită cu drone de forțele rusești. Doi șoferi de TIR au fost răniți de explozii

În cadrul acestei întâlniri, preşedintele Biden şi ceilalţi lideri ai G7 au condamnat fără echivoc atacul Iranului asupra Israelului. Biden a subliniat solidaritatea şi sprijinul deplin al Statelor Unite faţă de Israel şi poporul său, reafirmând angajamentul ferm al Statelor Unite pentru securitatea Israelului.

Israelul a anunţat miercuri că opt dintre soldaţii săi au fost ucişi în lupte în sudul Libanului, în timp ce forţele sale au pătruns în ţara cu care se învecinează la nord într-o campanie terestră îndreptată împotriva grupului armat Hezbollah, relatează Reuters.

Radioul armatei israeliene a raportat că 30 de soldaţi au fost răniţi în confruntările dintre unitatea de comando Egoz şi luptătorii Hezbollah din sudul Libanului. În acest context, Statele Unite, alături de Israel, explorează opţiuni de răspuns la un atac iranian asupra teritoriului israelian, a declarat secretarul adjunct de stat american. Potrivit acestuia, nu doar Israelul, ci şi SUA iau în considerare măsuri de răspuns.

Preşedintele iranian, în drum spre Qatar, a declarat că nu consideră călătoria periculoasă, adăugând că, în cazul morţii sale, preferă să moară ca martir. De asemenea, el a subliniat intenţia de a consolida relaţiile cu Qatarul, menţionând că securitatea regiunii este vitală pentru toţi musulmanii. Ministrul iranian de externe a avertizat că orice acţiune a Israelului va fi întâmpinată cu un răspuns adecvat şi mai puternic.

În acelaşi timp, Uniunea Europeană a recomandat companiilor aeriene să evite spaţiul aerian iranian până la 31 octombrie, iar aripa militară a Hamas a revendicat responsabilitatea pentru un atac terorist recent în Tel Aviv. Emirul Qatarului a făcut apel la comunitatea internaţională să oprească agresiunea israeliană împotriva Gaza şi a reafirmat angajamentul de a colabora pentru a aduce pacea în regiune.

Iranul avertizează Statele Unite după atacurile israeliene

Ambasada Iranului în Liban a confirmat că, în urma operaţiunii cu rachete, a trimis un mesaj Statelor Unite prin intermediul Elveţiei, avertizând împotriva oricărei intervenţii externe. Iranienii au subliniat că, în cazul unui atac asupra ţării, răspunsul lor va fi mai clar şi mai decisiv. “Politica noastră este de a sprijini rezistenţa şi vom continua această politică”, a transmis ambasada.

În contextul tensiunilor crescânde, ziarul Yedioth Ahronoth a raportat că peste treizeci de soldaţi israelieni au fost răniţi în confruntările recente. De asemenea, surse citate de canalul saudit Al-Hadth au dezvăluit că membrii Gărzilor Revoluţionare din Iran se aflau în apartamentul atacat de Israel la Damasc, unde avea loc o întâlnire a înalţilor oficiali iranieni.

În urma atacului israelian asupra unei clădiri din Damasc, care a dus la moartea a trei persoane, şeful Statului Major israelian a declarat că armata va răspunde atacului iranian, menţionând că este capabilă să identifice şi să lovească ţinte importante cu precizie şi forţă. De asemenea, un oficial israelian a indicat că armata ia în considerare un atac asupra Iranului care ar putea provoca pagube economice semnificative.

Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, se află în consultări febrile la Kirya, Tel Aviv, în urma escaladării violenţelor din Orientul Mijlociu.

În acest context, preşedintele american Joe Biden va susţine astăzi un apel cu liderii ţărilor G7 pentru a discuta despre evoluţiile recente, în special atacul iranian asupra Israelului. În plus, şeful Statului Major israelian a declarat că armata are capacitatea de a lovi orice ţintă din regiune, subliniind că duşmanii Israelului vor înţelege rapid forţa militară a ţării.

Hezbollah a afirmat că a distrus trei tancuri israeliene Merkava, intensificând astfel conflictul. Pe 13 octombrie, liderul Revoluţiei Islamice va conduce o ceremonie de comemorare pentru martiri, inclusiv pentru Nasrallah, la Moscheea Imamului Khomeini din Teheran.

NATO trimite un avion radar AWACS în spațiul aerian al României pentru a monitoriza mișcările Rusiei  

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, l-a avertizat pe liderul Hezbollah, Syyed Hassan Nasrallah, să părăsească Libanul cu câteva zile înainte ca acesta să fie ucis într-un atac israelian, potrivit Reuters. Surse iraniene afirmă că Khamenei era profund îngrijorat de infiltrarea Israelului în rândul guvernului de la Teheran.

După atacul din 17 septembrie, Khamenei a trimis un mesager, un general de rang înalt al Gărzilor Revoluţionare, pentru a-i cere lui Nasrallah să se refugieze în Iran, avertizându-l despre un plan israelian de asasinare. Nasrallah a fost ucis în atacul asupra adăpostului său, iar generalul care l-a avertizat a fost, de asemenea, omorât.

Ca răspuns, Khamenei a ordonat un atac cu aproximativ 200 de rachete împotriva Israelului, considerându-l o reacţie la uciderea lui Nasrallah şi a generalului Nilforoushan. Această situaţie a stârnit îngrijorări în rândul Iranului cu privire la integritatea alianţei sale anti-Israel şi la incapacitatea Hezbollah de a-şi alege un nou lider din cauza infiltrărilor israeliene. Experţii sugerează că pierderile suferite de Hezbollah ar putea determina Iranul să recurgă din nou la atacuri asupra ţintelor israeliene în afaceri internaţionale.

Iran şi Israel se pregătesc pentru confruntări
Preşedintele Iranului a declarat că „Domul de fier” realizat de entitatea sionistă este mai slab decât sticla, subliniind provocările la adresa sistemului de apărare israelian. Între timp, un raport din Liban informează că forţele de apărare israeliene (IDF) au capturat trei terorişti Hezbollah, dintre care unul ar fi trădat desfăşurarea forţelor Radwan şi locaţiile depozitelor de arme din sudul Libanului.

În ultimele ore, au fost raportate zeci de atacuri în Valea Libanului şi Baalbach. În acest context, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a anunţat o reducere a restricţiilor privind circulaţia şi adunările în regiunile de nord ale ţării. O sursă israeliană a declarat pentru NBC că Israelul se va răzbuna „rapid” pe Iran pentru atacul cu rachete balistice. Deşi cronologia atacului este „un pic complicată” din cauza sărbătorii Rosh Hashanah, Israelul este hotărât să riposteze prompt.

Iran anunţă utilizarea a patru tipuri de rachete balistice în atacul asupra Israelului
Iran a lansat marţi un atac asupra Israelului folosind patru tipuri diferite de rachete balistice cu rază medie, conform agenţiei de ştiri Fars, afiliate Gărzii Revoluţionare iraniene, scrie The Wall Street Journal. Printre acestea se numără rachetele Emad şi Ghadr, utilizate anterior în atacurile din aprilie, dar şi două dintre cele mai noi şi avansate rachete ale Iranului, Kheibar Shekan şi Fattah, toate având o rază de acţiune de peste 1.000 de kilometri.

Racheta Kheibar Shekan, denumită „Zdrobitorul Kheibar,” a fost introdusă în 2022 şi evocă o bătălie istorică între musulmani şi evrei din Arabia secolului al VII-lea. Iran susţine că atât Kheibar Shekan, cât şi sistemul Fattah sunt concepute pentru a evita sistemele de apărare aeriană. Armata israeliană a refuzat să comenteze asupra muniţiei utilizate de Iran.

Cel puţin 14 soldaţi israelieni au fost ucişi în confruntările cu Hezbollah la graniţa cu Liban, conform surselor israeliene citate de Sky News Arabia. Aceste lupte violente au început încă din dimineaţa zilei de astăzi, intensificând tensiunile în regiune.

Între timp, Benny Gantz, politician israelian de prim rang, a fost văzut rugându-se acasă pentru pacea soldaţilor, alături de emisarul Chabad, rabinul Nahum Cohen. Acest gest reflectă o dorinţă de reconciliere într-o perioadă critică pentru Israel.

La nivel internaţional, Sky News raportează că Marea Britanie şi Statele Unite nu intenţionează să sprijine Israelul într-o eventuală lansare de atacuri directe împotriva Iranului.

Situaţia rămâne tensionată, mai ales după ce, conform Canalului 12 din Israel, iranienii au arătat o reţinere notabilă în acţiunile lor recente, dar au demonstrat că au capacitatea de a lovi oriunde doresc.

Un militar israelian a fost ucis în luptă în Liban, a declarat miercuri armata, în urma unei incursiuni a armatei israeliene peste graniţă la începutul acestei săptămâni pentru a viza poziţiile Hezbollah.

„Căpitanul Eitan Itzhak Oster, în vârstă de 22 de ani… a căzut în timpul unei lupte în Liban”, a precizat armata într-un comunicat.

Trupele israeliene din sudul Libanului au început luptele terestre cu Hezbollah

Forţele de Apărare Israeliene (IDF) au publicat noi imagini cu Divizia 98, care desfăşoară operaţiuni în Libanul de Sud, după lansarea operaţiunii terestre luni noapte, scrie The Times of Israel.

IDF a declarat că divizia este implicată în lupte de aproape cu operativi Hezbollah, precum şi în coordonarea atacurilor aeriene asupra combatanţilor şi poziţiilor grupării teroriste.

Unitatea de comando Egoz a diviziei a distrus o poziţie Hezbollah, inclusiv un lansator de rachete şi un depozit de explozibili, conform IDF.

Mai bine de 150 de locaţii Hezbollah au fost lovite de Forţele Aeriene Israeliene în cadrul acestor operaţiuni, adaugă armata.

Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU după atacul Iranului asupra Israelului
Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte miercuri pentru a discuta despre escaladarea ostilităţilor în Orientul Mijlociu, după ce numeroase ţări şi Uniunea Europeană au denunţat atacul iranian.

„Am programat o reuniune” miercuri, la ora locală 10:00 (17:00, ora României), a anunţat preşedinţia eleveţiană a Consiliului de Securitate al ONU.

Preşedintele american Joe Biden a reafirmat că Statele Unite „susţin complet” Israelul, vizat marţi într-un atac iranian care a fost „respins” şi care s-a dovedit „ineficient”, în opinia sa.

Kremlinul face apel la reţinere în Orientul Mijlociu după atacul iranian asupra Israelului
Kremlinul a declarat miercuri că situaţia din Orientul Mijlociu evoluează într-o direcţie alarmantă şi a făcut apel la toate părţile să dea dovadă de reţinere.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că Rusia a avut contacte cu toate părţile şi condamnă orice acţiune care provoacă moartea civililor.

Armata israeliană a declarat miercuri că unităţi regulate de infanterie şi blindate s-au alăturat operaţiunilor terestre din sudul Libanului, intensificând presiunea asupra Hezbollah, în timp ce Israelul se pregăteşte să riposteze la un atac iranian cu rachete.

Egiptul condamnă escaladarea „periculoasă” a Israelului în sudul Libanului
Guvernul egiptean a condamnat ceea ce a numit o escaladare israeliană „periculoasă” în sudul Libanului şi a respins orice încercare de a impune o „nouă situaţie” pe teren care încalcă suveranitatea libaneză, potrivit unui comunicat publicat miercuri.

Case din centrul Israelului, avariate de undele de şoc din timpul atacului iranian
Undele de şoc provocate de atacul cu rachete al Iranului au avariat mai multe locuinţe din centrul Israelului, au declarat miercuri autorităţile din ţară, citate de CNN.

Oficialii din oraşul Hod Hasharon au oferit asistenţă unui număr de aproximativ 100 de gospodării afectate, au declarat autorităţile miercuri, adăugând că nu au fost raportaţi răniţi.

Peste 100 de rachete au fost lansate din Iran către Israel în seara de marţi, potrivit unei declaraţii a Forţelor de apărare israeliene. Sirenele au răsunat în toată ţara, în timpul atacului cu rachete care a vizat în special oraşele Tel Aviv, Ierusalim şi Haifa.

Iranul prelungeşte închiderea spaţiului aerian până joi dimineaţă
Iranul va prelungi închiderea spaţiului său aerian până joi dimineaţă, a anunţat miercuri publicaţia semioficială Mehr News, citată de CNN.

„Pentru a menţine siguranţa zborurilor şi condiţiile din regiune, toate zborurile din întreaga ţară vor fi anulate până mâine, la ora 5 dimineaţa”, a declarat un purtător de cuvânt al Organizaţiei Aviaţiei Civile din Iran.

Organizaţia anunţase în seara de marţi că toate zborurile din întreaga ţară vor fi anulate până miercuri dimineaţă.

Aeroportul Ben Gurion din Israel a fost închis şi el pentru scurt timp, iar spaţiul aerian israelian a fost închis timp de puţin peste o oră în noaptea de marţi spre miercuri, pe fondul atacului cu rachete.

Olaf Scholz: Iranul riscă să dea foc întregii regiuni
Cancelarul german Olaf Scholz face apel la Iran şi Hezbollah să înceteze imediat atacurile asupra Israelului şi avertizează că Iranul riscă să inflameze întreaga regiune, scrie haaretz.com.

Germania şi partenerii săi vor continua să lucreze pentru o încetare a focului, a mai spus cancelarul.

„Iranul riscă să dea foc întregii regiuni, iar acest lucru trebuie împiedicat cu orice preţ. Hezbollah şi Iranul trebuie să înceteze imediat atacurile asupra Israelului”, spune el.

Hezbollah afirmă că a intrat în conflict cu trupele israeliene care au încercat să se „infiltreze” în Liban
Hezbollah a declarat miercuri că s-a confruntat cu soldaţi israelieni care au încercat să se infiltreze în Liban şi a vizat, de asemenea, trupele israeliene de peste graniţă, potrivit comunicatelor grupului libanez susţinut de Iran.

Luptătorii Hezbollah au înfruntat „o forţă de infanterie inamică israeliană care a încercat să se infiltreze în satul Adaysseh… şi s-au ciocnit cu ei… şi i-au forţat să se retragă”, se arată într-un comunicat.

Hezbollah a mai declarat că luptătorii săi au vizat „o mare forţă de infanterie” în Misgav Am, dincolo de graniţă, cu „rachete”, precum şi adunări de trupe în alte trei locaţii.

De săptămâna trecută, Israelul bombardează puternic Libanul, în special sudul ţării, afirmând că vizează locaţiile Hezbollah.

Iranul afirmă că acţiunea împotriva Israelului este încheiată
Iranul a exercitat „autoapărarea” împotriva Israelului şi acţiunea sa este încheiată, cu excepţia cazului în care „regimul israelian decide să invite la noi represalii”, a declarat ministrul iranian de Externe Abbas Araqchi într-o postare pe platforma de socializare X.

Teheranul a lansat marţi aproximativ 200 de rachete asupra Israelului ca represalii pentru uciderea mai multor lideri ai grupărilor militante aliate Iranului.

Araqchi a declarat că Teheranul a cerut Washingtonului să nu intervină în urma atacului său asupra Israelului.

SUA şi Israelul pregătesc un răspuns comun la atacul iranian cu rachete
Statele Unite au declarat că discută despre un răspuns comun după ce Iranul a lansat un atacu cu rachete asupra Israelului, avertizând Teheranul cu privire la „consecinţe grave”.

Israelul a promis că va face Iranul să „plătească” după atacul de marţi seara, majoritatea rachetelor fiind interceptate, şi a promis că va lovi „puternic Orientul Mijlociu”.

Teheranul, la rândul său, a ameninţat că va lovi infrastructura din Israel dacă teritoriul său va fi atacat. Mai multe explozii avut loc, miercuri dimineaţă, în Beirut.

Armata israeliană a confirmat că loveşte „ţinte Hezbollah”. Anterior, locuitorii din unele zone din suburbiile sudice ale capitalei libaneze au fost avertizaţi să-şi evacueze casele.

DailyBusiness
Adrian Câciu face promisiuni! Planul de reducere a deficitului, pe 7 ani, amânat!
Spynews
“Domnul are poză cu familia, eu sunt măritată și gravidă”. Artistă din România, deranjată de mesajele pe care le primește de la pretendenți. Cum îi pune la punct | FOTO
Bzi.ro
Este despărțirea anului în show-bizz-ul românesc! Cântărețul și-a găsit deja altă iubită!
Fanatik.ro
Șase zodii vor avea noroc din plin în plan financiar și cel mai mare succes profesional până la finalul anului. Balanțele sunt cele mai avantajate
Capital.ro
Putin a dat ordin. S-a activat în toată Rusia. Decizie în premieră absolută
Playtech.ro
Cum arăta în tinerețe Raed Arafat. Este de nerecunoscut, imaginile au surprins pe toată lumea
DailyBusiness
Bucurie pentru români! Guvernul acordă vouchere de 10.000 de euro pentru gospodării
Adevarul
Lipă, arătată cu degetul pentru scandalul din sportul românesc: „Ea a refuzat să plătească medaliații!“
wowbiz.ro
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit de un șofer care nu s-a asigurat
Spynews
Fostul iubit al Flaviei Mihășan de la Neatza, în tandrețuri cu Amna! Imagini incendiare cu cei doi | FOTO
Spynews
Andreea Bostănică și-a cumpărat casă nouă de ziua ei de naștere. Imagini cu locuința visurilor ei / FOTO
Evz.ro
Oana Roman, jignită fără precedent. Marius Elisei și-a ieșit din fire
Ego.ro
De nerecunoscut! Mircea Geoană, cu părul lung și creț, ăn TINEREȚE! Imagini unice
Prosport.ro
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
kanald.ro
Data exactă la care vor fi virate tichetele sociale în luna octombrie. Banii intră direct pe carduri
Cancan.ro
Autopsia Mariei Campai, ucisă de un tânăr de 17 ani din Italia, i-a uluit total pe medicii legiști. Ce au descoperit la necropsie
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cutremur în tenis! Simona Halep a anunțat chiar azi, 2 octombrie
StirileBZI
Nu se mai dau ajutoarele de la stat! Dacă ai o mașină ce valorează mai mult de 15.000 de euro, nu mai primești nimic!
Prosport.ro
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca multe tinere de 20 de ani
stirilekanald.ro
Cioban omorât în bătaie de patronul stânei la care lucra! Ucigașul din Buzău și-a lovit angajatul până când nu a mai mișcat
substantial.ro
Rareș Bogdan critică dur PSD și solicită reforme de dreapta
MediaFlux
S-A AFLAT cine VA FI PREȘEDINTELE ROMÂNIEI! Răsturnare COMPLETĂ de SITUAȚIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cel mai bun moment pentru a merge în safari nu este atunci când v-ați aștepta