Benjamin Netanyahu „a însărcinat Ministerul de Externe să intre în contact cu Grupul 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Rusia, China și Germania) pentru a cere să fie luate imediat măsuri punitive, în urma încălcărilor repetate și flagrante de către Iran a chestiunii rachetelor”, a precizat biroul său într-un comunicat.
„Este vorba despre o etapă importantă și un test pentru marile puteri în aplicarea acordului nuclear”, a adăugat el.
La 14 iulie 2015, Iranul și cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU plus Germania (Grupul 5+1) au semnat un acord istoric ce a pus capăt unei situații tensionate de peste 13 ani privind programul nuclear al Teheranului. Textul garantează caracterul civil al acestui program în schimbul ridicării treptate a sancțiunilor internaționale.
Israelul s-a opus vehement acordului cu Iranul, dușmanul său de moarte, Benjamin Netanyahu avertizând că acesta nu va împiedica Republica Islamică să se doteze cu arma nucleară.
Iranul a anunțat că a efectuat la începutul săptămânii o serie de de teste cu rachete balistice, care suscită preocupări în cadrul comunității internaționale, la mai puțin de două luni de la intrarea în vigoare a acordului nuclear.
Joi, Ministerul israelian de Externe a condamnat aceste tiruri. A doua zi, ambasadoarea americană la Națiunile Unite, Samantha Power, a făcut cunoscut că a cerut convocarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate pentru consultări, luni, în legătură cu subiectul în cauză.
Washingtonul este „extrem de preocupat” de aceste teste balistice „provocatoare și destabilizatoare”, a adăugat Samantha Power, care a reamintit că rezoluțiile Națiunilor Unite interzic Teheranului să lanseze rachete cu capacitate de a transporta focoase nucleare.