Criza de ulei, artificială sau nu, este deja impregnată în mintea românilor. Trei sferturi din români cred că lucrurile merg în țară mai degrabă într-o direcție greșită, potrivit unui sondaj de opinie realizat de CURS, la nivel național, în perioada 2-11 martie 2022. Prețurile, inflația, utilitățile și prețul energiei reprezintă principala preocupare a românilor, mai arată studiul. Pe locul doi în topul îngrijorărilor românilor a urcat siguranța națională în contextul războiului din Ucraina. Pandemia se află abia pe locul trei. Noua isterie este dată de ulei, după ce Comisia Europeană a anunţat că vine o criză, iar un analist român a anunţat că uleiul va fi mai scump ca benzina!
EXCLUSIV | Adrian Chesnoiu, anunţ de ultimă oră despre criza de ulei din Europa. „Suntem pregătiţi cu stocuri. Noi ne producem necesarul în ţară şi nu trebuie să ne panicăm”
Se GOLESC rafturile de ulei în unele magazine în toată ţara: Sortimentele cele mai ieftine s-au vândut ca pâinea caldă
Dacă pandemia îi prindea pe mulți cu baxurile de hârtie igienică în brațe și cu zeci de pachete de drojdie în coșuri, acum asistăm la un alt fenomen de panică. Rafturile de ulei se golesc de la o oră la alata, deşi autorităţile dau asigurări că stocurile sunt suficente şi nu este cazul de panică. Ministrul Agriculturii anunță că unii clienți au cumpărat ulei cu dubele și cere calmarea panicii.
Isteria uleiului alimentar în Alba Iulia: „Asalt” la rafturile magazinelor locale
Sortimentele de ulei de floarea soarelui, ambalate în recipient de 2 l, sau 2,5 l, au devenit „comoară” în unele magazine. Zvonurile privind presupusă criză de ulei alimentar și scumpirea drastică a produsului au început să circule pe rețelele sociale în cursul zilei de vineri. Informația care a generat ceea ce se anunță a fi o nouă isterie în România a plecat de la opinia unui analist la Clubul Fermierilor Români, care a estimat că prețul unui litru de ulei ar urma să ajungă la 15 lei în România.
Panică în magazine. Se golesc rafturile de ulei şi la Constanţa
Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a transmis un mesaj în care explică situația din supermarketuri. El spune că există stocuri în magazine și nu sunt justificate cresteri alarmante de preturi, comparând situația cu cea trăită de cei care lăsau rafturile magazinelor fără hartie igienică, în urmă cu doi ani.
Târgu Jiu: Au început să dispară zahărul și uleiul din magazine
Locuitorii municipiului Târgu Jiu au început să își facă provizii cu produse alimentare de bază.
Cele mai cumpărate sunt uleiul și zahărul. Momentan sunt achiziționate produsele cele mai ieftine. În magazine se găsesc în continuare produsele de bază.
Șeful ANPC: Am în casă o singură sticlă de ulei desfăcută şi îmi ajunge
Directorul general al ANPC, Paul Anghel, a scris, sâmbătă, pe Facebook, despre isteria creată în jurul uleiului. El le cere românilor să facă achiziții în mod responsabil, afirmând că are o singură sticlă de ulei în casă și va cumpăra alta abia după ce aceasta se va termina. „Asistăm în aceste zile la acțiuni sau atitudini menite să iasă din sfera umanului și aici mă refer la umplerea cărucioarelor cu ulei sau alt produs sau la comenzi fie și online de 1.000 litri făcând astfel imposibilă achiziționarea unei unități de către OMUL de lângă noi.
Limitați achiziția doar la strictul necesar și nu goliți rafturile magazinelor dacă produsul nu va este absolut necesar. Hârtia igienică din perioada pandemiei, benzină din pungi, tomberoane sau cărucioarele de ulei nu îndreaptă lucrurile spre achiziții echilibrate și consum responsabil.
Solidaritate, umanitate și nu în ultimul rând responsabilitate. Am în casă o singură sticlă de ulei desfăcută și îmi ajunge, atunci când se va termină voi cumpără o altă…atât!”, a scris șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).
Gabriela Firea: „Nu trebuie să ne panicăm la prima veste neverificată și să golim rafturile”
Familiile din România nu trebuie să se teamă că vor rămâne fără pâine și alte alimente pe masă din cauza conflictului militar din Ucraina, spune ministrul Familiei, Gabriela Firea: „nu trebuie să ne panicăm la prima veste neverificată și să golim rafturile magazinelor”. România are suficient de mult grâu în depozite pentru a susține consumul intern în următoarea perioadă, scrie Firea pe Facebook.
Ministrul Agriculturii: „Depozitele sunt pline”
„Din fericire, nu suntem în situația vecinilor noștri din Ungaria, Bulgaria și Serbia care au fost nevoiți, în aceste zile, să limiteze exporturile de cereale. România poate produce aproape dublu față de cât consumă. Ministrul Agriculturii, Adrian Ionut Chesnoiu, a luat o decizie excelentă chiar înainte să înceapă războiul la granița României, completând rezervele de stat. Depozitele sunt pline și românii nu trebuie să se îngrijoreze”, adaugă ministrul Familiei.
Conform Gabrielei Firea, Guvernul va găsi soluții și pentru limitarea efectelor crizei de pe piața energiei: „Din păcate, da, majoritatea alimentelor s-au scumpit. Dar nu trebuie să ne panicăm la prima veste neverificată și să golim rafturile magazinelor. Măsurile de sprijin pentru populație, dar și pentru companii, vor aduce o perioadă de liniște. Dacă facturile la gaze și energie vor fi ușor de suportat, toate prețurile vor scădea”.
Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului: „România are suficiente stocuri de alimente și produse neperisabile”
Și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a făcut sâmbătă precizări legate de stocurile de alimente din țara noastră, în contextul în care pe rețelele de socializare au apărut imagini cu persoane care cumpără baxuri întregi de ulei.
„România are suficiente stocuri de alimente și produse neperisabile. Autoritățile sunt în contact permanent cu retailerii”, a spus, sâmbătă, Cărbunaru. Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, există suficientă marfă în depozite și magazine.
Precizările oficialului vin în contextul în care pe rețelele de socializare apar de câteva zile imagini cu cozi foarte mari în magazine, unde oamenii cumpără baxuri întregi de ulei.
Vânătoarea de ulei, subiect de glume pe internet
Vânătoarea de ulei a ajuns inevitabil și subiect de glume pe internet, la fel cum s-a întâmplat în cazul cozilor la carburant.
La nivel european s-a dat un avertisment că războiul ar putea afecta producția de ulei, din lipsa materiei prime. Până la 40 la sută din cantitatea de floarea soarelui e importată din Ucraina.