Istoria alegerilor în cea de-a V-a Republică. Al doilea „Francois” socialist ajunge la Elysee

O scurtă istorie despre alegerile prezidenţiale din Franţa, în cea de-a V-a Republică instaurată în data de 4 octombrie 1958, este prezentată de France 24, reamintind cum au evoluat aceste alegeri. Hollande este primul preşedinte socialist după Francois Mitterrand (1988).
Sânziana Stancu
06 mai 2012, 18:56
Istoria alegerilor în cea de-a V-a Republică. Al doilea

1958: Primele alegeri prezidenţiale ale celei de-a V-a Republici, singurele care s-au derulat prin sufragiu universal indirect. De asemenea, numai 81.764 de electori s-au înscris pe listele electorale. Generalul Charles de Gaulle a câştigat din primul tur de scrutin, obţinând un număr de voturi superior majoritîţii absolute a sufragiilor exprimate. rezultatele au arătat astfel: Charles de gaulle (Uniunea pentru noua Republică) – 78,51%, Georges Marrane (Partidul Comunist)- 13,03%, Albert Chatelet (Uniunea Forţelor Democratice) – 8,46%. rata de absenteism a fost de 0,58%.

1965: După referendumul din octombrie 1962, alegerile prezidenţiale s-au desfăşurat cu sufragiu universal direct. Charles de Gaulle obţine 55,20% din sufragii. Francois Mitterrand (Convenţia Instituţiilor Europene) obţine 44,80% din voturi. rata de absenteism a fost de 15,68%.

1969: După demisia preşedintelui Republicii, Charles de Gaulle, au fost organizate alegeri anticipate. Georges Pompidou (Uniunea pentru apărarea Republicii) a obţinut 58,21% din sufragii. Contracandidatul său, Alain Poher (centrul Democrat) a obţinut 41,79% din voturi. Absenteismul a fost de 31,15%.

1974: Au fost organizate alegeri anticipate după moartea lui Georges Pompidou, care a fost singurul preşedinte al Franţei care a murit în timpul mandatului prezidenţial. Valery Giscard d’Estaing (Republicanii Independenţi) a câştigat alegerile cu 50,81% din voturi. Scorul a  fost extrem de strâns, Francois Mitterrand(Partidul socialist) obţinând 49,19% din sufragii. Absenteismul la vot a fost de 12,67%.

1981: Sunt primele alegeri prezidenţiale din Franţa care au loc după un mandat complet de 7 ani al preşedintelui Republicii. Francois Mitterrand (Partidul Socialist), obţine 51,76% din sufragii, iar Valery Giscard d’Estaing (Uniunea pentru Democraţia Franceză), 48,24%. Absenteismul înregistrat la aceste alegeri a fost de 14,14%.

1988: François Mitterand (Partidul Socialist) câştigă cu 54,02% în faţa lui Jacques Chirac (Uniunea pentru o Mişcare Populară), care obţine 45,98% din sufragii. Absenteismul a fost de 15,65%.

1995: Jacques Chirac  obţine victoria în alegeri cu 52,64% din voturi. Lionel Jospin (Partidul Socialist) obţine 47,36% din sufragii. Absenteismul este de 20,34%.

2002: 16 candidaţi au participat la această cursă prezidenţială, înregistrându-se astfel un record. Dar şi rata de absenteism a fost pe măsură, de aproximativ 30%. Şocul a venit abia în turul al doilea, în care a ajuns candidatul Frontului Naţional, Jean-Marie Le Pen. au fost organizate imediat mitinguri de protest pentr a-l înlătura pe candidatul extremei-drepte, iar alegerile au fost câştigate de jacques Chirac , cu 82,21% din sufragii. Le pen a obţinut atunci numai 17,79% din voturi, iar absenteismul a scăzut la 20,29%. 

2007: Nicolas Sarkozy (Uniunea pentru Mişcarea Populară) iese învingător cu 53,06%. Contracandidata sa socialistă, Segolene Royal obţine 46,94% din sufragii. Absenteismul a fost de 16,03%.
Ségolène Royal (Partidul Socialist) : 46,94%.

http://media.rtv.net/image/201205/w460/20120506phowww00212_68694300.jpg

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Grevă anunțată pe aeroporturile din Paris în ziua ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!