Istoria Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, în 264 de cuvinte. Clauza a fost redactată chiar de britanici

Ca o ironie a istoriei, cele 264 de cuvinte ale articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, care declanșează procedura ieșirii unei țări din Uniunea Europeană și a fost activat miercuri de Marea Britanie, au fost redactate chiar de către britanici, notează AFP într-un comentariu despre istoria acestui articol.
Iulian Tudor
29 mart. 2017, 16:06
Istoria Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, în 264 de cuvinte. Clauza a fost redactată chiar de britanici

Articolul 50 face parte din Tratatul negociat în anii 2002 și 2003 pentru ca UE să dispună de un cadru legislativ care să-i permită extinderea către Europa de Est, dar includerea lui în tratat s-a lovit inițial de o opoziție puternică’. ‘Doar ideea de a pleca (din UE) era considerată de cei mai mulți drept o insultă supremă’, afirmă Gisela Stuart, o deputată britanică ce a participat la redactarea tratatului.

Dar includerea unei ‘clauze de ieșire’ a fost intens susținută de conservatorii britanici la ultima sesiune de negocieri desfășurată în iulie 2003. Cum puțini își imaginau atunci că o țară ar putea să decidă vreodată părăsirea UE, cererea lor a fost atunci acceptată, astfel că la acea sesiune s-a reușit definitivarea tratatului și a fost deschisă șampania în timp ce se asculta ‘Oda bucuriei’ a lui Beethoven, imnul european.

De fapt, acest articol urma să fie introdus în Constituția europeană, unde ar fi fost articolul 60, și era atunci văzut și ca un instrument de presiune asupra statelor pentru a ratifica rapid Constituția UE, prin crearea unui mecanism care să conducă la excluderea din UE a țărilor care nu terminau această ratificare într-un termen de doi ani, informează Agerpres.

Citeşte şi Parlamentul European avertizează Londra şi UE că nicio negociere comercială nu se poate face înainte de retragere

Însă proiectul de Constituție a fost respins la referendumurile organizate în Franța și Olanda în anul 2005, astfel că ideea adoptării acestei Constituții a fost în final abandonată.

Totuși, o parte a textului proiectului de Constituție a fost preluată în Tratatul de la Lisabona, semnat în anul 2007 și intrat în vigoare la sfârșitul lui 2009. A fost astfel preluat și articolul 60, devenit articolul 50.

Echipa care a redactat acest articol a fost condusă chiar de un diplomat britanic, John Kerr. Într-un interviu acordat în noiembrie postului BBC el a admis că în timpul acelei activități s-a gândit la numeroase situații când ar putea fi nevoie de un asemenea articol, cum ar fi suspendarea unui stat membru după o lovitură de stat, nu însă și la aceea în care tocmai țara sa îl va invoca, potrivit Agerpres.

Însă alți membri ai acelei echipe recunosc că se așteptau ca acest articol să fie folosit într-o zi de eurosceptici. ‘La acea vreme, adversarii UE vedeau aderarea ca pe un drum fără întoarcere într-o remorcă închisă către o destinație necunoscută’, își amintește olandezul Gijs de Vries, un fost deputat implicat în redactarea proiectului Constituției europene. Prin urmare, susținătorii UE au estimat atunci că o clauză care să permită ieșirea unei țări ar fi foarte bună pentru respingerea argumentelor euroscepticilor.

Dar deputata Gisela Stuart, de altfel o susținătoare a Brexit-ului, apreciază că articolul 50 s-a dovedit a fi un mecanism de protecție împotriva unui superstat european.

DailyBusiness
Cât costă clătita Dubai, cel mai "vânat" desert la târgul de Crăciun din Capitală. Prețuri extravagante la toate produsele
Spynews
Horoscop vineri, 29 noiembrie 2024: Balanțele se bucură de succes profesional
Bzi.ro
Cristian Terheș aruncă bomba: „USR și Elena Lasconi au fraudat alegerile în primul tur!”
Fanatik.ro
Se construiește o cale ferată de vis în România. Va lega un mare municipiu de o țară vecină
Capital.ro
Permisele auto interzise. Șoferii trebuie să le schimbe până la 19 ianuarie 2025
Playtech.ro
Ce este CCR și ce rol are instituția: totul despre judecătorii care au decis renumărarea voturilor alegerilor
DailyBusiness
Decizie de ultimă oră în CSAT. Ce se întâmplă cu primul tur al alegerilor
Adevarul
Reacția unui jurnalist de investigații, după ce tatăl său a votat pentru ultranaționalistul Georgescu
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Simona Halep, mesaj de revoltă după decizia ITIA în cazul jucătoarei poloneze Iga Swiatek. Românca s-a simțit neîndreptățită: ”A făcut totul să mă distrugă”
Spynews
După blefaroplastie, CRBL se pregătește pentru o nouă intervenție! A început deja pregătirile: ”Am auzit de ea de la femei”
Evz.ro
Orașul cu 28 de locuitori. Locul misterios în care pare că te-ai întors în timp
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
kanald.ro
Cutremur în această seară, în România! Ce magnitudine a avut seismul și în ce zonă s-a produs
Cancan.ro
Călin Georgescu, mesaj important după ce au apărut clipuri dubioase care îl promovează! S-a dezis de
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cutremur în România. Călin Georgescu şi planul său din spatele cortinei: Am văzut ce înseamnă...
StirileBZI
Facturile la energie se vor dubla în 2025! Se anunță dezastru pentru consumatori!
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot cu Mădălina Ghenea. Cum se menține în formă
stirilekanald.ro
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa a fost cărată pe brațe afară din cimitir
substantial.ro
BfV Formează o Echipa Operativă pentru a Preveni Amestecul Străin în Alegerile Germane
MediaFlux
Călin GEORGESCU a DEZVĂLUIT totul! LEGĂTURA BANILOR de campanie și FLORIN RISTEI
Shtiu.ro
Fabulos! Ce simbolizează cravata purtată de Călin Georgescu în studioul televiziunilor?
Puterea.ro
Somnul neregulat mărește riscul de AVC și criză cardiacă