Istoria scrisă a Australiei a început abia în 1606, când exploratorii olandezi au ajuns în regiune. Cercetătorii de la Universitatea Indiana vor să afle cum au ajuns monedele vechi de peste o mie de ani pe cealaltă parte a Oceanului Indian.
Principalul autor al studiului, antropologul australian Ian McIntosh, spune că monedele au fost descoperite de soldatul Maurie Isenberg în 1944. Isenberg se afla pe insulele Wessel, din nordul Australiei, în timpul celui de-al doilea Război Mondial şi a descoperit monedele îngropate în nisip. În 1979, Isenberg le-a trimis la un muzeu australian pentru evaluare şi le-a păstrat la el. Acesta a marcat cu X pe o hartă locul exact unde le-a descoperit, iar acum McIntosh vrea să afle cum au ajuns pe insulă.
Locul unde au fost găsite monedele
Monedele ar proveni din Africa, de pe o insulă din apropierea Tanzaniei. Ele au fost produse între anii 900 -1300.
Aceste monede de cupru au fost primele produse în Africa sub-sahariană şi au fost găsite în doar două locuri în afara Africii. O dată în Oman, la începutul secolului, şi o dată de Isenberg, în 1944.
Iniţial, se credea că Australia a fost „descoperită” de exploratorii olandezi, în 1606. În 1770, exploratorul britanic James Cook, a fost primul european care a explorat coasta de est a Australiei şi a revendicat continentul pentru tronul britanic.
McIntosh crede că monedele sugerează că existau rute maritime ce legau Africa, Arabia, India şi Insulele Spice (Maluku, din Indonezia) în urmă cu peste 1.000 de ani, mult mai devreme decât se credea. Dacă această teorie este corectă, înseamnă că alte civilizaţii au descoperit şi au luat contact cu Australia cu şase secole înainte de europeni.
Altă teorie spune că monedele ar fi putut fi aduse de ocean, în urma naufragiului unei corăbii.