De zeci de ani încoace, suntem obișnuiți să sărbătorim sosirea Anului Nou acasă, în vizită la cei dragi, la restaurant, la club sau, pur și simplu, în aer liber, animați de muzică, voie bună și tradiționala șampanie de la 12 noaptea.
Această sărbătoare nu este însă nicidecum o tradiție modernă. Venirea Anului Nou era sărbătorită încă de acum 4.000 de ani, însă în moduri pe cât de diferite față de prezent, pe atât de ciudate.
Istoricii au descoperit inscripții antice potrivit cărora sărbătorirea Anului Nou ar fi apărut în Babilon, în urmă cu patru milenii. Diferențele față de sărbătoarea timpului prezent sunt uriașe. În primul rând, babilonienii întâmpinau sosirea Anului Nou la jumătatea lunii martie din calendarul modern. Sărbătoarea ținea nu mai puțin de 11 zile și avea în program procesiuni, jertfe și ritualuri dedicate fertilității.
Mai târziu, în vremea imperiului roman, evenimentul avea loc tot în martie, până când împăratul Iulius Cezar a hotărât, în anul 46, ca prima zi a noului an să fie 1 ianuarie.
„Romanii i-au dedicat ziua de 1 ianuarie lui Ianus, zeul porților, al intrărilor și al începuturilor. Numele lunii ianuarie provine de la Ianus, care avea două fețe, una îndreptată înainte, iar cealaltă înapoi”, explică The World Book Encyclopedia.
Din secolul 19, sărbătoarea de Anul Nou a fost asociată tot mai mult cu o petrecere care s-a consacrat sub denumirea de Revelion, ajungând în cele din urmă să se confunde cu aceasta. Denumirea Revelion provine din cuvântul francez ”réveil” (trezire) și semnifică faptul că participarea la această petrecere presupune să stai treaz în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie, până spre dimineață. Petrecerea constă într-o cină prelungită, cea mai lungă din an de altfel, cu meniu festiv, muzică și dans.
Se poate spune astfel că francezii au ”inventat” petrecerea de Revelion, devenită tradiție în zonele francofone din toată lumea, inclusiv în România.
Și în Statele Unite există un bastion al Revelioanelor, New Orleans, datorită puternicului patrimoniu francez al orașului. Sub același nume este sărbătorită venirea Anului Nou și în țările unde se vorbește portugheza.