Istoria, refăcută cu sunetul dălţii pe piatră şi al toporului în lemn. Catedrala Notre Dame este reconstruită cu tehnici medievale FOTO şi VIDEO

După ce incendiul din aprilie 2019 a doborât turnul emblematic și a distrus acoperișul Catedralei Notre Dame din Paris, au avut loc dezbateri aprinse despre dacă reconstrucția ar trebui să folosească designul original al bisericii sau să folosească un design și o tehnică mai modernă. S-a ajuns până acolo într-atât unele idei futuriste să propună o piscină pe acoperiș și o seră în vârful catedralei vechi de 850 de ani.
Daniel Spătaru
22 aug. 2022, 11:30
Istoria, refăcută cu sunetul dălţii pe piatră şi al toporului în lemn. Catedrala Notre Dame este reconstruită cu tehnici medievale FOTO şi VIDEO

Senatul francez a adoptat un proiect de lege prin care se impune ca Notre Dame să fie reconstruită așa cum era înainte de incendiu, cu cherestea și tehnici de tâmplărie medievală, care au fost evidențiate deja în demonstrații publice în piața catedralei. „Demonstrează… în primul rând că am făcut alegerea corectă în a reconstrui identic tâmplăria, din stejar crescut în Franța”, spune generalul Jean-Louis Georgelin, cel care conduce eforturile de reconstrucție.

Acum, fotografii și videoclipuri noi incredibile de la National Geographic dezvăluie materialele, metodele medievale și mașinile moderne folosite pentru a-i reda emblematicei catedrale splendoarea de odinioară. Progresul inițial a fost blocat de pandemie şi a durat mai bine de doi ani pentru a curăța suprafețele de reziduuri toxice, precum plumbul topit, și pentru a îndepărta lemnul ars și alte resturi, folosindu-se în aceste munci roboți acționați de la distanță. Structura a fost stabilizată și restaurarea efectivă a catedralei a început în septembrie 2021.

Structura de stejar şi şarpantele acoperişului vor fi complet restaurate. Dulgherii din SUA și Franța folosesc tehnici și unelte medievale de încadrare, tăind fiecare grindă dintr-un singur buștean de stejar, provenit din copaci vechi de secole din pădurea seculară Bercé și din alte părți ale Franței. Turla, care a fost instalată la sfârșitul anilor 1800, va fi construită conform specificațiilor iniţiale ale arhitectului Eugene Viollet-le-Duc și va avea o înălţime de 90 de metri. Atât acoperișul, cât și turla vor fi acoperite din nou cu plumb.

Citeşte şi Salt extrem cu parașuta, în Catedrala Mântuirii Neamului. Imagini revoltătoare / Reacția BOR (VIDEO)

Când vine vorba de arcade, trebuie subliniat că mai mult de 80% din piatra căzută a fost recuperată. Acestea vor fi reparate sau înlocuite pentru a se potrivi cu specificațiile originale prin catalogarea și scanarea lor folosind tehnologia de imprimare 3-D. Inițial, piatra din secolul al XII-lea a fost extrasă din carierele care se află sub Paris. Acum, calcarul este extras în Oise și Aisne, care sunt la nord de Orașul Luminii. În plus, experții vor întări piatra deteriorată prin umplerea găurilor cu chit specializat.

Actualizări estetice suplimentare sunt în curs. De exemplu, picturile murale sunt reparate folosind un gel special pentru a elimina toxinele. Și cele 130 de vitralii ale Notre Dame, care au fost în mare parte nevătămate, sunt curățate, în timp ce altele sunt îndepărtate temporar pentru a preveni orice deteriorare accidentală în timpul restaurării.

Trebuie spus că munca restauratorilor este în mare parte uşurată de atelierele de „arheologie experimentală”, unde mii de împătimiţi exersează tehnici medievale de construcţie. Sunt locuri unde istoria este refăcută cu sunetul dălții împotriva pietrei și toporului împotriva lemnului, în timp ce artizanii secolului XXI reînvață și perfecționează abilitățile medievale uitate de demult. Este cazul Proiectului Guédelon, care a fost conceput ca un exercițiu de „arheologie experimentală” în urmă cu 25 de ani. Acum, într-o întorsătură neprevăzută a destinului, Guédelon, care îşi trage numele nobil din secolul al XIII-lea plecat să lupte în Cruciade, joacă un rol vital în restaurarea structurii și sufletului catedralei Notre Dame.

O serie de companii care licita pentru lucrarea Notre Dame au angajat deja dulgheri instruiți la Guédelon, scrie The Guardian. Stéphane Boudy face parte dintr-o mică echipă de dulgheri de la șantierul medieval, unde lucrează din 1999. Boudy, acum în vârstă de 51 de ani, s-a pregătit ca brutar, apoi a lucrat ca electrician, până și-a descoperit vocația la Guédelon. El explică modul în care tăierea manuală a fiecărei grinzi – o singură bucată dintr-un singur copac – respectă „inima” lemnului verde care îi conferă puterea și rezistența. „Avem 25 de ani de experiență în tăierea, decuparea și finisarea manuală a lemnului”, spune el. „Este ceea ce am făcut în fiecare zi timp de 25 de ani. Dacă acest loc nu ar fi existat, poate că experții ar fi spus: nu, nu se poate reproduce acoperișul Notre Dame, aşa cum a fost înainte de incendiu. Noi am arătat că se poate.

Nu este vorba doar de nostalgie aici. Dacă acoperișul Catedralei Notre Dame a rezistat 800 de ani se datorează tocmai lucrului manual. Nu există inimă în lemnul tăiat de gater”, mai spune el.

Citeşte şi Ce vizitează turiștii străini în București. Mulți se tem că vor fi jefuiți și că nu vor avea apă la cazare

Maryline Martin este co-fondatoare a proiectului Guédelon, care atrage aproximativ 300.000 de vizitatori plătitori în fiecare an și a fost prezentat într-o serie de documentare BBC din 2014, Secrets of the Castle. Ea spune că fierarul castelului din acest proiect a fost însărcinat să facă topoarele care vor tăia lemnul pentru Notre Dame, iar dulgherii săi sunt așteptați să-i instruiască pe alții să lucreze la catedrală.

Florian Renucci, directorul șantierului din Guédelon și un filosof devenit maestru zidar, a fost deja rugat să supravegheze pregătirea artizanilor care ar trebui să lucreze la Notre Dame.

Munca este minuțioasă, dar orașul speră că sacrul său lăcaş de cult va renaște până când Parisul va deveni găzda Jocurilor Olimpice de vară, în 2024.

DailyBusiness
Austria dă semnale pozitive! România s-ar putea să intre în spațiul Schengen terestru!
Spynews
Risc de tsunami în România! Fenomenul ar putea să apară din cauza cutremurelor care au loc pe fundul Mării Negre
Bzi.ro
Dana Budeanu a „sărăcit-o“ pe Andra! „Mi s-au înmuiat picioarele!”
Fanatik.ro
Ce să adaugi în cafeaua de dimineață ca să arzi caloriile. Vei pierde rapid kilograme
Capital.ro
Viața la bloc 2024. Administratorul asociației de proprietari este obligat. Trebuie să verifice în fiecare lună
Playtech.ro
Detalii mai puțin știute despre Kamala Harris. Cum a schimbat a schimbat fața politicii americane o fată de imigranți
DailyBusiness
Șoferii au scăpat de amenzi! Cei care plătesc rovinieta în 24 de ore scapă de penalizări
Adevarul
Îngerul păzitor: supraviețuitori ai naufragiilor, accidentelor aviatice și atacurilor teroriste povestesc despre întâlnirea cu salvatori miraculoși
wowbiz.ro
Ileana Sterp, în lacrimi de ziua ei. Ce s-a întâmplat la restaurant între sora lui Culiță și Daniela Iliescu i-a surprins pe toți! Și logodnica artistului a început să plângă | VIDEO
Spynews
Încă un român mort în inundațiile din Spania. Bărbatul, care fusese dat dispărut, a fost găsit fără suflare
Spynews
Jurnalistă din România, paralizată după ce a mâncat brânză! Ce bacterie conținea: ”M-am trezit și nu am mai putut să merg”
Evz.ro
Cele mai mortale accidente feroviare din lume. Nimeni n-a scăpat viu
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Cine sunt românii care vor beneficia de pensii majorate de la 1 ianuarie 2025. Casa Națională de Pensii a făcut anunțul mult așteptat
Cancan.ro
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Simona Halep a făcut o nouă schimbare de look. Fanii au fost încântați: “Ești superbă, arăți deosebit”
StirileBZI
Vârsta la care trebuie să renunți la permisul de conducere! Legea se aplică în toată România
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Rezultate alegeri prezidențiale SUA 2024: Când vom afla cine este noul președinte al Americii?
substantial.ro
Bărbat arestat la Capitoliu cu manifest și echipament inflamabil
MediaFlux
Oficial! Ce bani vei lua în plus dacă ai o pensie între 1280 și 6000 de lei
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ironia sorții. O comună din România are drumuri de pământ, dar piste de biciclete asfaltate