Istorici avertizează: Uniunea Europeană are multe de învăţat de la Sfântul Imperiu Roman

Susţinătorii Uniunii Europene preferă să se gândească la această organizaţie ca la un fenomen cu totul nou, născut din ororile celor Două Războaie Mondiale, însă, de fapt, Uniunea seamănă mult cu Sfântul Imperiu Roman, o organizare politică sub care germanii au trăit mai multe sute de ani, susţine Brendan Simms, profesor de istorie la Universitatea din Cambridge, într-un articol apărut în New York Times.
Romania TV
10 iun. 2013, 17:04
Istorici avertizează: Uniunea Europeană are multe de învăţat de la Sfântul Imperiu Roman

Unii ar putea lua această asemănare ca pe un compliment: la urma urmei, Imperiul a rezistat aproape un mileniu. Dar nu acesta este sensul comparaţiei, scrie universitarul britanic, ci este vorba de a ne face atenţi că Europa de astăzi are încă de învăţat din lecţiile oferite de eşecurile Imperiului.

Asemănările cu Sfântul Imperiu Roman – care, în perioada sa de glorie, a cuprins aproape toată Europa Centrală – sunt vizibile la mai multe niveluri. Consiliul European de astăzi, la care se adună statele membre ale Uniunii, poate aminti de vechiul Reichstag, unde reprezentanţii principatelor şi oraşelor germane se întâlneau pentru a delibera asupra unor probleme de interes reciproc.

Totodată, asemenea proiectului european iniţiat din hotărârea de a alunga războiul după 1945, Sfântul Imperiu Roman „modern” reformat în 1648 prin Tratatul de la Westfalia, a fost destinat dezamorsării antagonismelor germane interne, care au culminat cu traumatizantul Război de Treizeci de Ani.

Dar cele mai multe similitudini sunt mai puţin măgulitoare. Atât Uniunea Europeană cât şi Imperiul se caracterizează prin dezbateri interminabile şi neconcludente. La fel, asemenea Uniunii Europene, divizate de tensiuni între statele mari şi mici, Sfântul Imperiu Roman s-a dovedit prea slab pentru a putea include membri super-puternici, cum ar fi Prusia şi Austria. Temerile legate de destrămarea şi colapsul său au abundat. Reichstag-ul a fost paralizat, iar împăratul – blocat între prinţi rivali.

Experienţa Germaniei

Desigur, într-o lume cu vecini din ce în ce mai absolutişti, Imperiul a rămas ferm în ceea ce priveşte respectarea legii şi a asigurării unui grad ridicat de libertate personală. Cu toate acestea, statele cu adevărat puternice din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea au fost cele care au învăţat din greşelile sale.

Pe de altă parte, experienţa Germaniei a fost un avertisment pentru coloniile americane după Războiul de Independenţă. Acestea erau, la rândul lor, profund divizate cu privire la modul în care să se apere şi, mai ales, cu privire la întrebarea cum ar trebui să fie rambursată datoria uriaşă acumulată în timpul războiului.

De asemenea, la fel ca vechiul imperiu, Uniunea a devenit preocupată de legalitate şi procedură în detrimentul participării şi eficacităţii. Acest aspect a făcut zona euro vulnerabilă în faţa concurenţei din Est şi a determinat pieţele de obligaţiuni să pună la îndoială bonitatea acesteia.

Din fericire, istoria oferă şi soluţii. Zona euro se confruntă cu aceeaşi alegere ca Sfântul Imperiu Roman şi patrioţii americani din vechime cu privire la modalitatea de a depăşi formele discreditate de confederaţie. Mai degrabă decât să se îngroape într-o recesiune profundă şi într-un deficit democratic prin măsuri de austeritate, statele din zona euro au nevoie să formeze o uniune completă şi puternică pe linia anglo-americană, este de părere semnatarul articolului. În urmă cu 200 de ani, alegerea era între Sfântul Imperiu Roman şi Marea Britanie. Americanii au ales înţelept şi au prosperat, în timp ce germanii au continuat să orbecăie până când propriu lor imperiu a dispărut. Istoria ne indică, deci, o mare oportunitate, dar şi o teribilă avertizare pentru statele din zona euro.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
A murit marea doamnă a României. A fost o actriță adorată de toți românii: Un talent înnăscut
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Doliu în politica din România. A murit un personaj celebru
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
EL e șoferul de 19 ani care a ucis-o pe Diana, din Câmpia Turzii? Făcea liniuțe pe șosea cu doi tineri în mașină
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. A fost amazoana filmului românesc. O frumusețe fără egal
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Țările nordice și baltice își măresc ajutorul militar pentru Ucraina
MediaFlux
Se dau 7.000 de LEI pe LUNĂ timp de 36 de LUNI! Cine va BENEFICIA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!