Istorici avertizează: Uniunea Europeană are multe de învăţat de la Sfântul Imperiu Roman

Susţinătorii Uniunii Europene preferă să se gândească la această organizaţie ca la un fenomen cu totul nou, născut din ororile celor Două Războaie Mondiale, însă, de fapt, Uniunea seamănă mult cu Sfântul Imperiu Roman, o organizare politică sub care germanii au trăit mai multe sute de ani, susţine Brendan Simms, profesor de istorie la Universitatea din Cambridge, într-un articol apărut în New York Times.
Romania TV
10 iun. 2013, 17:04
Istorici avertizează: Uniunea Europeană are multe de învăţat de la Sfântul Imperiu Roman

Unii ar putea lua această asemănare ca pe un compliment: la urma urmei, Imperiul a rezistat aproape un mileniu. Dar nu acesta este sensul comparaţiei, scrie universitarul britanic, ci este vorba de a ne face atenţi că Europa de astăzi are încă de învăţat din lecţiile oferite de eşecurile Imperiului.

Asemănările cu Sfântul Imperiu Roman – care, în perioada sa de glorie, a cuprins aproape toată Europa Centrală – sunt vizibile la mai multe niveluri. Consiliul European de astăzi, la care se adună statele membre ale Uniunii, poate aminti de vechiul Reichstag, unde reprezentanţii principatelor şi oraşelor germane se întâlneau pentru a delibera asupra unor probleme de interes reciproc.

Totodată, asemenea proiectului european iniţiat din hotărârea de a alunga războiul după 1945, Sfântul Imperiu Roman „modern” reformat în 1648 prin Tratatul de la Westfalia, a fost destinat dezamorsării antagonismelor germane interne, care au culminat cu traumatizantul Război de Treizeci de Ani.

Dar cele mai multe similitudini sunt mai puţin măgulitoare. Atât Uniunea Europeană cât şi Imperiul se caracterizează prin dezbateri interminabile şi neconcludente. La fel, asemenea Uniunii Europene, divizate de tensiuni între statele mari şi mici, Sfântul Imperiu Roman s-a dovedit prea slab pentru a putea include membri super-puternici, cum ar fi Prusia şi Austria. Temerile legate de destrămarea şi colapsul său au abundat. Reichstag-ul a fost paralizat, iar împăratul – blocat între prinţi rivali.

Experienţa Germaniei

Desigur, într-o lume cu vecini din ce în ce mai absolutişti, Imperiul a rămas ferm în ceea ce priveşte respectarea legii şi a asigurării unui grad ridicat de libertate personală. Cu toate acestea, statele cu adevărat puternice din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea au fost cele care au învăţat din greşelile sale.

Pe de altă parte, experienţa Germaniei a fost un avertisment pentru coloniile americane după Războiul de Independenţă. Acestea erau, la rândul lor, profund divizate cu privire la modul în care să se apere şi, mai ales, cu privire la întrebarea cum ar trebui să fie rambursată datoria uriaşă acumulată în timpul războiului.

De asemenea, la fel ca vechiul imperiu, Uniunea a devenit preocupată de legalitate şi procedură în detrimentul participării şi eficacităţii. Acest aspect a făcut zona euro vulnerabilă în faţa concurenţei din Est şi a determinat pieţele de obligaţiuni să pună la îndoială bonitatea acesteia.

Din fericire, istoria oferă şi soluţii. Zona euro se confruntă cu aceeaşi alegere ca Sfântul Imperiu Roman şi patrioţii americani din vechime cu privire la modalitatea de a depăşi formele discreditate de confederaţie. Mai degrabă decât să se îngroape într-o recesiune profundă şi într-un deficit democratic prin măsuri de austeritate, statele din zona euro au nevoie să formeze o uniune completă şi puternică pe linia anglo-americană, este de părere semnatarul articolului. În urmă cu 200 de ani, alegerea era între Sfântul Imperiu Roman şi Marea Britanie. Americanii au ales înţelept şi au prosperat, în timp ce germanii au continuat să orbecăie până când propriu lor imperiu a dispărut. Istoria ne indică, deci, o mare oportunitate, dar şi o teribilă avertizare pentru statele din zona euro.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Apare un nou permis de conducere. Noi reguli pentru toți șoferii din UE. Se vor aplica și în România
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Nativii care trec printr-o perioadă de vis. Totul le merge din plin
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Informație pentru cei care stau la casă. Se aplică neapărat în fiecare curte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație