Istoricul George G. Potra a murit

La 17 decembrie 2015 a murit istoricul George G. Potra. Istoric și cercetător, ziarist și autor al unui mare număr de lucrări științifice, George G. Potra s-a născut la 9 februarie 1940. Tatăl său George Potra (1907-1990), unul dintre părinții fondatori ai istoriei Bucureștiului, a fost cel care i-a insuflat pasiunea pentru istorie. 
Alina Costache
17 dec. 2015, 12:13
Istoricul George G. Potra a murit

George G. Potra a absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în 1962, potrivit www.balcanii.ro. A făcut studii postuniversitare de științe politice (1980) și de ziaristică (1987).

Referent relații în cadrul Ministerului Afacerilor Externe (1964-1967), a fost numit, apoi, director adjunct al Secretariatului Comisiei Naționale Române pentru UNESCO (1967-1969).

A fost comentator de politică externă și șef de secție la săptămânalul de politică externă ”Lumea” (1969-1973) și, mai târziu, redactor șef al ”Redacției publicațiilor pentru străinătate” (1979-1989).

După 1990, a ocupat funcția de redactor șef adjunct al cotidianului ”Meridian”, secțiile știință, literatură, artă (1992-1994), apoi a fost redactor șef al Editurii Enciclopedice (1994-1997) și director relații publice al Societății Profox (1997-1999).

A devenit consilier științific pe lângă Direcția Arhivelor Diplomatice din Ministerul Afacerilor Externe (2001), membru al Comisiei Naționale pentru Publicarea Documentelor Diplomatice (2002) și consilier personal al primului-ministru al Guvernului României (2002).

George G. Potra a fost coordonatorul Colecției de documente politico-diplomatice Nicolae Titulescu, sub egida Fundației Europene Titulescu.

A fost director executiv al Fundației Europene Titulescu (din 2002) și director științific al Asociației de Drept Internațional și Relații Internaționale din România (din 2003).

A publicat circa 50 de volume, singur sau în colaborare: ediții de documente, monografii pe probleme de politică externă sau de istoria culturii, traduceri ale unor lucrări de antropologie, lucrări de istorie politico-diplomatică, ale unor volume dedicate războiului rece, serviciilor secrete, traduceri din literatura engleză, americană, franceză și rusă.

Activitatea sa susținută în domeniul cercetării i-a adus o largă recunoaștere, concretizată într-un mare număr de distincții.

A fost distins cu Premiul național de jurnalistică (1980), Premiul ”Ion Ghica” al Fundației Culturale ”Magazin Istoric” (1998) pentru lucrarea ”Constantin Vișoianu, Misiunile mele”; ”Appreciation Award” acordat de Doina Romanian American Society of Las Vegas, SUA (2002); Premiul ”I. C. Filitti” al Fundației Culturale ”Magazin Istoric” (2006) pentru lucrarea ”Pro și contra Titulescu”; Diploma de excelență a Fundației Europene Titulescu (2006); Diploma Honoris Causa oferită de Lega culturale per l’unita dei romeni nel mondo, Roma (2006); Premiul ”Take Ionescu” pentru lucrarea ”Organizarea instituțională a Ministerului Afacerilor Externe. Acte și documente” (1920-1947, vol. II), apărută în 2007; Premiul revistei ”Balcanii și Europa” (2012), Premiul ”Nicolae Titulescu” pentru Diplomație și Politologie, din partea Academiei Române și Marii Loji Naționale acordat în 2015, pentru lucrarea ”Titulescu — după 50 de ani din nou acasă” (2013).

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Andreea Esca este hotărâtă să rupă normele! Vrea să dea lovitura pe scena de la Untold
Fanatik.ro
Singurul cartier dormitor din București în care se găseau 6 întreprinderi, metrou și peste 3.000 de apartamente. 8.000 de oameni lucrau non stop, existau școli, creșe și grădinițe pentru copii
Capital.ro
Tragedie în lumea muzicii. Ne-a părăsit cel mai mare cântăreț: A atins milioane de oameni din întreaga lume
Playtech.ro
Cât costă să deschizi un proces de succesiune. Românii plătesc dacă vor moştenire
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Pastila banală care poate salva viața în caz de infarct, de care românii au uitat. Cum o administrezi corect
wowbiz.ro
Anunțul cutremurător despre fiul lui Ionel Ganea. Soția fostului fotbalist, Monica, a confirmat totul. Ți se rupe sufletul
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Adevărul despre Andreea Marin și Mihaela Rădulescu. O făcătură de zile mari
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Întreruperi de curent în România, în perioada 12-16 mai. Lista județelor afectate
Cancan.ro
Descoperirea scârboasă a lui Piedone, într-un restaurant din Constanța: Ăsta n-a mai avut putere…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cel mai mare actor s-a stins din viață. Toată țara îl plânge: Cea mai curajoasă și mai puternică persoană
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Dorința incredibilă a unui tată care și-a lăsat fetița de 2 ani să moară în mașină. În timp ce canicula o ucidea pe copilă, bărbatul se juca pe consolă
Sondaj NOU realizat de INSCOP pentru turul 2: la o prezenta mai mare. S-a schimbat semnificativ diferenta dintre George Simion si Nicusor Dan
MediaFlux
Românii care au aceste mașini pot pierde mulți bani din 2026! Reguli stricte la nivel european
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Sunt considerate fructele viitorului. Se adaptează la secetă, terenuri aride și se pot consuma proaspete, deshidratate sau în conserve