Istorie la firul ierbii. Opt decenii de confruntări româno-maghiare, într-o expoziţie

Expoziţia "Istorie la firul ierbii", dedicată meciurilor de fotbal oficiale şi amicale dintre echipele României şi Ungariei, a fost inaugurată, joi, la Muzeul Sportului din Bucureşti, în prezenţa ministrului Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu, şi a foştilor internaţionali români Ion Voinescu şi Gică Popescu.
Daniel Spătaru
05 sept. 2013, 14:07
Istorie la firul ierbii. Opt decenii de confruntări româno-maghiare, într-o expoziţie

Vernisajul expoziţiei „Istorie la firul ierbii” a avut loc cu o zi înaintea partidei România – Ungaria şi este organizat de Institutul Maghiar din Bucureşti, Muzeul Olimpic şi al Sportului de la Budapesta şi Muzeul Sportului din Bucureşti.

Această expoziţie promovează noţiunea de fair play în competiţiile sportive în general şi în meciurile de fotbal în special. Partidele dintre România şi Ungaria au suscitat multe pasiuni, dar s-au disputat mereu în sportivitate. La rândul meu, iubesc fotbalul şi sunt atent la tot ce se întâmplă în acest fenomen. Istoria întâlnirilor dintre cele două echipe este veche de opt decenii şi a cuprins meciuri frumoase, cum sper să fie şi jocul de vineri. Îmi doresc să câştigăm noi şi să se manifeste iar spiritul de fair play„, a declarat ministrul Nicolae Bănicioiu, prezent la eveniment.

La rândul său, Gică Popescu a subliniat că vineri va avea loc „un meci important pentru dorinţa noastră de a ajunge la barajul pentru CM 2014, dar şi din punct de vedere al tradiţiei. Este o partidă între două echipe reprezentative care s-au respectat permanent„.

Fostul portar Ion Voinescu, prezent la eveniment, la vârsta de 84 ani, a declarat că „meciurile dintre România şi Ungaria au fost tot timpul interesante şi au prilejuit jocuri de calitate. Eu am jucat împotriva lor de cinci ori. Era perioada în care echipa Ungariei avea multe succese în Europa”.

Fostul comentator sportiv Cristian Ţopescu a evocat amintiri de la meciurile oficiale de fotbal dintre România şi Ungaria.

Expoziţia prezintă obiecte ale fotbaliştilor care s-au înfruntat pe gazon în cele opt decenii, ghetele şi jambierele portarului Ion Voinescu, cupe, distincţii, legitimaţii, paşapoarte, afişe de meciuri, un mare număr de fotografii şi articole de ziar din presa vremii.

Expoziţia este structurată pe următoarele perioade: „Primele meciuri: 1933-1940”, „Meciurile de după cel de Al Doilea Război Mondial: 1945-1948”, „Olimpiada de la Helsinki şi anii ’50”, „Anii ’70 şi partida decisivă de la Belgrad”, „Ultima victorie maghiară şi prima victorie românească: anii ’80 şi ’90”, „Secolul 21”.

Directorul Institutului Maghiar din Bucureşti, Andras Laszlo Kosa, a precizat că expoziţia va rămâne deschisă două săptămâni, urmând să fie prezentată şi la Iaşi, Timişoara şi Cluj-Napoca.

Expoziţia a fost vernisată şi în luna martie, în clădirea Muzeului Sportului Maghiar din Budapesta, aflat în apropierea stadionului Puskás Ferenc, înaintea meciului dintre selecţionatele Ungariei şi României, în preliminariile Cupei Mondiale 2014, încheiat la egalitate, 2-2.

Naţionalele României şi Ungariei se vor întâlni vineri, de la ora 21.00, pe Arena Naţională din Bucureşti, într-un meci din preliminariile Cupei Mondiale 2014.

Citeşte şi Ponta, despre meciul România – Ungaria: Să arătăm că suntem o ţară tolerantă, să dăm altora o lecţie

DailyBusiness
Iunie 2025 aduce odihna binemeritată. Zile libere extinse și drepturi sporite pentru angajați
Spynews
Violeta Bănică și-a sărbătorit iubitul! Fiica Andreei Marin a postat imagini superbe cu partenerul ei | FOTO
Bzi.ro
Dezvăluiri dureroase făcute de iubita lui Cătălin Botezatu! „Mereu plângeam!“
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care te va face să râzi cu lacrimi. Este partea a treia a unei serii celebre
Capital.ro
Călin Georgescu NU mai scapă. E grav de tot, caz de pușcărie: Evident că sunt consecinţe!
Playtech.ro
Italia schimbă regulile pentru obținerea cetățeniei. Românii, afectați direct, ce modificări au apărut
DailyBusiness
AUR, anunţ de ultimă oră pentru susţinătorii săi: „Refuzăm să girăm o farsă. Suntem într-un punct mai grav decât în noiembrie”
Adevarul
Abilităţi pe care europenii le dobândesc în adolescenţă şi americanii abia la maturitate
wowbiz.ro
Asasinat! Fostul politician își lăsa copiii la școală atunci când a fost împușcat
Spynews
O româncă a fost dată dispărută în Toscana! Mașina Denisei a fost găsită abandonată | FOTO
Spynews
”Rămâi surd la insulte”. Jador, mesaj cu subînțeles după ce s-a confirmat că a condus drogat
Evz.ro
Autobuzul fără șofer, testat pe străzile din Cluj. Primarul Boc, pasager
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Ce a postat Mădălina Ghenea în ziua în care noua iubită a milionarului Grigor Dimitrov, fostul partener al româncei, a scris că adoră „fiecare centimetru” din el
kanald.ro
Ce salariu are Nicușor Dan ca președinte al României. Cu cât este mai mare față de salariul de primar general al Capitalei
Cancan.ro
BREAKING | Donald Trump a făcut anunțul de care Europa se temea! Se retrage: 'De acum, Rusia și Ucraina trebuie să-și…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Un pericol mai mare decât Rusia. Profeția teribilă a lui Băsescu: Ei otrăvesc poporul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta campioană e însărcinată! Vedeta Survivor s-a afișat cu iubitul
stirilekanald.ro
„Sunt distrusă” Mama Denisei, tânără care a dispărut fără urmă în Italia, face mărturii cutremurătoare! Ce au găsit oamenii legii în frigiderul victimei! Noi detalii schimbă cu totul cursul anchetei
Încă o doctoriță din Iași a murit, la doar 56 de ani. Anca ar fi făcut infarct chiar la muncă
MediaFlux
EXCLUSIV PAPARAZZI George Simion, surprins la Varșovia în ziua în care CCR a validat alegerile. De la cine își ia lumină liderul AUR în afara țării FOTO
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alimentul care te ajută să supraviețuiești în situații de criză