Căpitanul George Matei, unul dintre angajaţii ISU care a efectuat controale în Colectiv, a fost arestat preventiv, marţi, de Tribunalul Militar Bucureşti, pentru 30 de zile, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu privind eliberarea avizelor pentru clubul din Capitală. Instanţa a decis ca Antonina Radu, al doilea angajat ISU care a efectuat verificări în club, să fie plasată în arest la domiciliu.
În motivarea deciziei, judecătorul de drepturi şi libertăţi arată că nu pot fi luate în considerare susţinerile avocaţilor inculpaţilor, potrivit cărora nu s-a făcut niciun control la Clubul Colectiv, astfel că niciunul din cei doi inspectori ISU nu aveau cunoştinţă de existenţa localului şi nici dispoziţii de a face un control inopinat la acea unitate.
Magistratul subliniază că din declaraţiile martorilor reiese clar faptul că cei doi căpitani s-au oferit să „ajute” societatea să intre în legalitate în privinţa respectărilor normelor PSI „ceea ce constituie o gravă deturnare a activităţilor de control pe care aceştia trebuiau să le execute, ceea ce a creat premisele dezastrului petrecut pe data de 30 octombrie în localul respectiv”.
Inspectorii ISU „prestau servicii pentru persoanele juridice şi fizice, care ar fi trebuit să fie controlate de aceştia, ceea ce e evident, este total împotriva prevederilor legii şi regulamentelor care reglementează activitatea ofiţerilor ISU”, se arată în motivarea Tribunalului Militar Bucureşti.
Faptele de care sunt acuzați cei doi inspectori ISU, George Matei și Antonina Radu, sunt de o gravitatea excepțională și au avut consecințe catastrofale, însă vinovați de producerea tragediei de la clubul Colectiv sunt și de la nivel legislativ și administrativ, susține un judecător de la Tribunalul Militar București.
„Gravitatea excepțională a faptelor comise de către inculpați rezidă în consecințele catastrofale generate de aceste fapte, inculpații, datorită pregătirii lor, putând să estimeze cu precizie riscurile la care se pot expune în concret persoanele care participau la activități în clubul respectiv. Or, în loc să facă toate demersurile prevăzute de legile în vigoare, regulamente și ordinele superiorilor și fișa proprie a postului pentru a elimina aceste riscuri, cei doi inculpați au acționat în sens contrar, colaborând practic cu societatea controlată pentru acoperirea deficiențelor majore existente și care în final au dus la dezastrul din 30 octombrie 2015″, se arată în motivare.
Celor doi ofițeri ISU li se reproșează că, în loc să controleze firma SC Colectiv Club SRL, au colaborat cu patronii clubului.
„Cu alte cuvine, inculpații, în loc să informeze conducerea ISU și să ia măsuri urgente pentru stabilirea posibilelor riscuri de incendiu și remedierea imediată a acestora, prestau servicii pentru persoanele fizice și juridice, pe care ar fi trebuit să le controleze, ceea ce este total împotriva prevederilor legii și regulamentelor care reglementează activitatea ofițerilor ISU”, mai declară magistratul de la Tribunalul Militar.
Judecătorul subliniază însă că, în producerea incendiului de la Colectiv, vinovați sunt și oficiali de la nivel legislativ sau administrativ, punându-și întrebarea dacă șefii de la ISU cunoșteau practica prin care firmele controlate îi ‘sponsorizau’ pe pompieri.