Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Argeş, Mădălina Epure, „incendiile se manifestă fără flacără, existând în continuare zone fumegânde, iar focul este în regresie datorită precipitaţiilor căzute în ultimele 24 de ore”.
Ea a precizat că suprafaţa afectată a ajuns la 640 de hectare, iar în zonă intervin 150 de oameni – silvicultori, pompieri şi militari care realizează culoare de protecţie şi sting focarele în zonele în care accesul este posibil.
„Aproximativ 96 persoane, pompieri militari şi lucrători ai ocoalelor silvice şi ai altor instituţii vor lucra în continuare pentru lichidarea incendiului izbucnit în zona golului alpin de pe Valea Brătila,Vârful Netotu şi în zona Vârful Roşu – Muntele Groapa, cu mijloace de primă intervenţie – lopeţi, bidoane cu apă. Incendiul se manifestă pe o suprafaţă de aproximativ 640 de hectare, iar intervenţia este dificilă din cauza zonelor greu accesibile şi a lipsei surselor de apă. Incendiul se manifestă în acest moment fără flacără, în extremităţi existând în continuare zone fumegânde. Un rol important în limitarea extinderii incendiului l-a avut intervenţia elicopterului aparţinând Unităţii Speciale de Aviaţie a MAI, care în 26 şi 27 iulie a împrăştiat în zona afectată pulbere Florex, dar astăzi (sâmbătă-n.r.) şi ieri (duminică-n.r.) aparatul de zbor nu a mai fost în zonă, nemaifiind necesară intervenţia”, a declarat, duminică, reprezentantul ISU Argeş.
Conform sursei citate, cel de al treilea incendiu de vegetaţie izbucnit pe versantul argeşean al Masivului Făgăraş, între Vârful Scara şi Vârful Boia, pe o suprafaţă de aproximativ trei hectare, a fost lichidat în cea mai mare parte, iar silvicultorii au rămas pentru a supraveghea zona împreună cu pompierii de la Curtea de Argeş deoarece mai sunt focare disparate care s-ar putea reaprinde.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) informa, vineri seară, că pe Vârful Roşu – punctul Groapele s-au manifestat focare de incendiu pe circa 140 de hectare cu resturi de exploatare forestieră, 120 de hectare plantaţie de puiet de brad, şapte hectare pădure conifere, 60 de hectare vegetaţie uscată din golul alpin, cu tendinţa de propagare spre culme, către Vârful Iezer.
Tot în Făgăraş, pe Vârful Netotu – Valea Brătila, cel mai afectat este golul alpin, prin arderea vegetaţiei uscate şi a jnepenişului pe o suprafaţă de circa 300 de hectare, potrivit IGSU.