Potrivit inspectorului şef adjunct al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sibiu, Claudiu Nan, echipa pirotehnică de la Sibiu a făcut primele evaluări în zona afectată de căderile de pietre de pe DN 7C (Transfăgărăşan) şi a solicitat sprijin de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, întrucât consideră că dinamitarea pietrelor ar pune în pericol întreaga zonă.
„Părerea noastră este că folosirea trotilului pentru dinamitare nu se impune, pentru că este mult prea periculos. Pietrele sunt foarte mari. Nu se compară cu ceea ce am mai avut, de exemplu, anul trecut. Tocmai de aceea, am trimis un raport complet, cu fotografii de la faţa locului, către IGSU şi am solicitat să trimită în zonă un specialist de la Detaşamentul de la Ciolpani, care este specializat în astfel de operaţiuni”, a declarat corespondentului MEDIAFAX Claudiu Nan, inspector şef adjunct al ISU Sibiu.
Potrivit sursei citate, muntele din care s-au desprins cele două pietre este deja crăpat şi există riscul, în cazul dinamitării, să cadă şi alte bucăţi de stâncă.
Nan a spus că ar putea apărea probleme şi cu conducta de apă ce alimentează Bâlea Lac, care ar putea fi avariată în cazul folosirii de trotil.
„Aşteptăm răspuns în cursul zilei de mâine (joi – n.r.) din partea IGSU. Probabil se va deplasa în zonă un specialist de la Ciolpani pentru a reevalua situaţia. Noi considerăm că cel mai bine ar fi ca piatra să fie spartă cu un picamer mare, iar apoi, bucăţile mai mici să fie îndepărate de pe carosabil”, a precizat Claudiu Nan.
Circulaţia rutieră pe DN 7C – Transfăgărăşan este blocată, în judeţul Sibiu, de marţi dimineaţă, din cauza căderilor masive de pietre de pe versanţi determinate de ploile din ultimele zile, iar pentru cazurile de urgenţă se poate folosi o bandă creată dintr-o parcare laterală.
Potrivit şefului Serviciului Drumuri Naţionale Sibiu, Liviu Creţu, Transfăgărăşanul este blocat la kilometrul 130+800, întrucât, marţi, în jurul orei 8.30, a avut loc o cădere de pietre de pe versanţi.
Aceasta a fost cea de-a doua cădere de pietre produsă în apropiere de cabana Bâlea Cascadă în cursul zilei de marţi.
Un echipaj de Poliţie Rutieră supraveghează zona până când drumul va fi redeschis traficului.