Italia a extins starea de urgenţă pentru Covid-19 până la 31 martie, au anunţat oficiali guvernamentali, pe fondul preocupărilor legate de varianta Omicron, scrie The Guardian.
Starea de urgenţă, care a fost impusă în ianuarie anul trecut, acordă puteri mai mari guvernului central, simplificând birocraţia care sufocă procesul de luare a deciziilor. Starea de urgenţă urma să expire la sfârşitul lunii decembrie.
Vaccinare anti-COVID, studiu: Pfizer oferă protecţie de 70% împotriva spitalizării, după infectarea cu varianta Omicron
De asemenea, Ministerul Sănătăţii a decis ca în perioada 16 decembrie – 31 ianuarie toţi cei care vizitează Italia din ţări ale Uniunii Europene trebuie să facă un test înainte de plecare. Această cerinţă era deja în vigoare pentru mai multe ţări non-UE.
Cei care nu au fost vaccinaţi trebuie totuşi să rămână cinci zile în carantină la sosire. Rata zilnică a infecţiilor cu coronavirus în Italia creşte, cu 20.677 de noi cazuri raportate marţi şi 120 de decese.
Presiunea pe spitale rămâne mai puţin acută în comparaţie cu ţările vecine ca Austria şi Germania, unde creşterea cazurilor în al patrulea val al pandemiei a început mai devreme.
Europa se închide înainte de Sărbători. Norvegia a anunţat lockdown parţial, barurile şi restaurantele nu mai vând alcool
Italia a raportat până în prezent 27 de cazuri de Omicron, potrivit Centrului European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor (ECDC).
Italia a înregistrat 135.049 de decese legate de Covid din februarie 2020, a doua cea mai mare rată din Europa după Marea Britanie şi a noua din lume. Totodată au fost raportate 5,26 de milioane de cazuri până în prezent.
Olanda extinde restricţiile împotriva Covid-19 pe parcursul vacanţei de Crăciun
Olanda extinde restricţiile legate de Covid-19 în perioada vacanţei de Crăciun, inclusiv prin închiderea anticipată a şcolilor, a declarat marţi premierul olandez Mark Rutte, transmite Reuters.
Răspândirea rapidă a variantei Omicron a coronavirusului, care reprezintă aproximativ 1% din noile infecţii din ţară, ”este un motiv de îngrijorare şi precauţie”, a spus Rutte la televiziune.
Şcolile elementare vor fi închise cu o săptămână mai devreme, în încercarea de a preveni ca adulţii să fie infectaţi de copii în timpul Crăciunului, spitalele fiind asaltate de un val de pacienţi cu Covid-19. Rutte a spus că un al doilea Crăciun ”în timpul căruia bunicii nu-şi puteau îmbrăţişa nepoţii sub brad” este o necesitate dureroasă.
Vaccinurile de rapel pentru a îmbunătăţi imunitatea împotriva variantei Omicron vor fi oferite tuturor adulţilor olandezi înainte de sfârşitul lunii ianuarie, a declarat ministrul Sănătăţii, Hugo de Jonge.
Alte restricţii în vigoare din 28 noiembrie, inclusiv închiderea restaurantelor, barurilor, magazinelor neesenţiale şi a altor locuri publice de la ora 17:00. până la ora 5 a.m., interzicerea accesului tuturor spectatorilor la evenimentele sportive şi recomandările de a lucra de acasă cât mai mult posibil au fost prelungite până pe 14 ianuarie.
Infecţiile în ţara de 17,5 milioane de locuitori au scăzut de la niveluri record după introducerea carantinei pe timp de noapte, dar rămân relativ ridicate, în jur de 85 la 100.000 de locuitori. Numărul de pacienţi cu Covid-19 din spitale a rămas printre cele mai ridicate niveluri ale anului, iar spitalele din toată ţara au primit ordin să amâne cu săptămâni întregi toate procedurile medicale care nu sunt urgente, pentru a elibera paturi în unităţile de terapie intensivă.
Deoarece infecţiile rămân cele mai mari în rândul copiilor mici, experţii au recomandat guvernului să închidă şcolile cu o săptămână mai devreme.
Olanda a înregistrat aproape 2,9 milioane de infecţii cu coronavirus, cu 20.214 decese asociate.
Șeful OMS, despre Omicron: Nu s-a mai văzut așa ceva
Nicio variantă a noului coronavirus nu s-a răspândit, până în prezent, atât de rapid ca varianta omicron, a anunţat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care estimează că toate ţările sunt deja atinse, relatează AFP.
”77 de ţări au semnalat cazuri de omicron, însărealitatea este că omicron se află probabil în majoritatea ţărilor, chiar dacă nu a fost detectat încă”, a anunţat, într-o conferinţă de presă, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
”Omicron se răspândeşte într-un ritm pe care nu l-am mai văzut la nicio altă variantă” a SARS-CoV-2, a subliniat el.