Cererea a depăşit oferta cu numai 10%, rata de acoperire de 1,1 fiind cu mult sub cea înregistrată la licitaţia similară din ianuarie, de 1,5.
Banca Italiei a anunţat că o problemă tehnică a întârziat unele oferte până după termenul limită, reducând artificial cererea.
Dobânda obligaţiunilor cu maturitatea la un an a fost de 2,23% în medie, cea mai redusă din iunie 2011, faţă de 2,74% în ianuarie.
Italia a împrumutat de asemenea luni 3,5 miliarde euro prin titluri de stat cu maturitatea în luna iunie a anului viitor, care s-au bucurat de cerere mult mai solidă.
Costurile de finanţare ale Italiei au început să crească puternic în a doua jumătate a anului trecut, statul devenind aparent următoarea victimă a crizei datoriilor de stat din zona euro.
După ce au atins maxime record în noiembrie, urcând peste pragul critic de 7%, randamentele obligaţiunilor italiene au început să scadă datorită intervenţiilor Băncii Centrale Europene (BCE).
BCE a început din toamna anului trecut să cumpere obligaţiuni italiene şi spaniole de pe piaţa secundară pentru a împinge dobânzile în jos. În plus, în luna decembrie, instituţia a derulat în premieră o operaţiune de finanţare pe trei ani destinată băncilor, la dobânzi foarte scăzute, pentru a stimula lichiditatea din piaţă.
Băncile comerciale au împrumutat atunci suma record de 489 miliarde euro, iar BCE urmează să repete operaţiunea la sfârşitul lunii februarie, analiştii anticipând o participare mult mai extinsă.