Problema-cheie a reuniunii din Luxemburg pe tema imigraţiei clandestine în ţări din Europa, constă în distribuirea fugarilor în toate ţările membre ale Uniunii Europene.
Premierul Matteo Renzi a declarat că fără un viitor acord privind criza imigranţilor, Italia va adopta „Planul B”, care va „leza” Europa.
Criza imigranţilor pune presiune enormă pe resursele italiene, greceşti şi malteze. Astfel, în timp ce unele state membre ale UE, inclusiv Germania şi Austria, susţin iniţiativa de repartizare pe cote a aproximativ 60.000 de solicitanţi de azil, în fiecare ţară membră a UE, altele – în general cele mai puţin solicitate – argumentează că imigranţii clandestini nu ar trebui să fie forţaţi să se mute în ţări în care nu şi-ar dori să trăiască.
Peste 1.800 de imigranţi şi-au pierdut viaţa în Marea Mediterană în acest an, cu 20% mai mulţi decât în aceeaşi perioadă a anului 2014.
În săptămânile recente, din Marea Mediterană au fost salvaţi mii de imigranţi ale căror ambarcaţiuni erau pe punctul de a se scufunda şi multe dintre acestea chiar s-au scufundat, dar acum a apărut nevoia imperioasă de a se pune capăt, printr-un acord european, traficului de persoane cărora le cad victime aceşti imigranţi şi stabilirea relocării în diferite ţări a imigranţilor clandestini.
Italia are şi Planul B
Italia şi Grecia, unde ajunge cea mai mare parte a imigranţilor pe Mediterana, au estimat că, până acum, peste 100.000 de oameni au ajuns la ţărmurile acestor ţări. În Italia au ajuns aproximativ 60.000 de imigranţi, majoritatea acestora provenind din Libia. Tocmai de aceea, Roma insistă asupra împărţirii cotelor de imigranţi între toate ţările membre ale UE.
Premierul italian, Matteo Renzi, a ameninţat Bruxelles-ul cu un „Plan B”, în cazul în care nu se ajunge la unacord de distribuire a imigranţilor pe ţări. Acesta constă în emiterea, de către Italia, a unor vize temporare de călătorie care le vor permite imigranţilor clandestini să circule fără probleme şi în afara Italiei, potrivit regulilor Schengen. Acest plan „va fi ca o rană provocată Europei”, a spus Renzi, citat de Corriere della Sera, informează bbc.com.
Chiar dacă Renzi nu a dat detalii despre „Planul B”, unele informaţii arată că acest plan se referă la refuzul Italiei de a primi la ţărmul său imigranţi salvaţi de nave străine.
În ultimele zile, Italia a fost implicată într-un conflict cu Franţa, referitor la prezenţa a peste 200 de imigranţi africani clandestini pe ţărmul său. Franţa a acuzat Italia că nu respectă regulile europene privind azilul imigranţilor, însă Roma a afirmat că migranţii văd Italia ca pe o ţară de tranzit.