Autorităţile italiene au repetat în ultimele zile, temându-se de o relaxare a comportamentului odată cu vremea frunoasă şi vacanţa de Paşte, că „nu trebuie să lăsăm garda jos” împotriva virusului.
„Urgenţa nu s-a terminat. Pericolul nu a dispărut. Ne aşteaptă în continuare câteva luni dificile, să nu irosim sacrificile consimţite„, a îndemnat duminică ministrul Sănătăţii, Roberto Speranza, într-un interviu acordat cotidienelor Il Corriere della Sera şi La Repubblica. Obiectivul este o revenire la normal „imediat ce este posibil”, a subliniat ministrul, fără să avanseze însă o dată.
Citeşte şi Noi reguli în Capitală! Carantina va fi disponibilă doar celor cu buletin de Bucureşti şi Ilfov
Şeful Protecţiei Civile Angelo Borrelli a anunţat vineri că peninsula urmează să rămână izolată până la 1 mai, după care a precizat că hotărârea revine exclusiv Guvernului. Cu prudenţă, Borrelli a evocat de asemenea data de 16 mai ca posibilă intrarea în „faza 2, sinonimă cu coexistenţa cu virusul”, însă doar „dacă evoluţia (pandemiei) nu se schimbă„.
Ministrul Sănătăţii a prezentat duminică un plan strategic în cinci puncte „în vederea unei ieşiri treptate” din pandemie, care preconizează o purtare generalizată a măştii, o „distanţare socială scrupuloasă în locurile de trai şi de muncă” şi o reţea de spitale care se consacră COVID-19, care vor rămâne deschise după criză, pentru a împiedica o eventuală revenire a virusului.
Guvernul prevede să consolideze „reţelele sanitare”, pentru ca fiecare bolnav identificat să poată fi preluat în grijă de la depistare şi până la tratament şi o testare a eşantioanelor populaţiei, în vederea stabilirii numărului precis al persoanelor contaminate.
Executivul are în vedere, în fine, implementarea unei aplicaţii pe smartphone după modelul sud-coreean, atât în vederea unei cartografieri a mişcării bolnavilor diagnosticaţi timp de 48 de ore înainte de infectare şi în vederea favorizării medicinei la distanţă, de exemplu, supravegherea la domiciliu a pulsului acestora şi a nivelului de oxigen în sânge.
„După ce cazurile de contaminare cu noul coronavirus vor ajunge la zero, viaţa nu va mai fi aceeaşi mult timp„, a avertizat săptămâna trecută preşedintele Institutului Superior de Sănătate (ISS) Silvio Brusaferro.
Odată cu relaxarea măsurilor de izolare, primele activităţi care urmează să fie reluate sunt cele legate de lanţul de aprovizionare alimentară şi farmaceutică. Sunt vizaţi tot aici „artizanii” ale căror magazine sunt frecventate de un număr limitat de persoane.
Barurile, restaurantele, discotecile sau sălile de sport vor fi ultimele care vor fi redeschise, iar la acel moment probabil că proprietarii vor trebui să prevadă o distanţă de securitate de cel puţin un metru între clienţii lor, dar şi faţă de personal.
Persoanele care doresc să revină în Italia – aproximativ 200.000 de italieni în prezent, potrivit datelor oficiale – vor trebui să se plaseze în izolare şi să prezinte la urcarea în avion sau tren o declaraţie pe propria răspundere în care precizează adresa unde se plasează în carantină.
Transportul public urmează să circule cu o frecvenţă redusă, lucru care va fi posibil cu ajutorul unor controlori însărcinaţi să impună respectarea unei distanţe între pasageri – prin folosirea unui singur scaun din două sau lăsând să urce un număr limitat de persoane la bordul ramelor de metrou, în autobuz sau tren.