Autoritățile europene consideră că legile italiene în domeniu constituie „restricţii nejustificate ale mişcării libere de capital şi ale dreptului de achiziţie”, anunță portalul de știri Eubusiness.com.
Comisia a precizat că Italia ar putea fi reclamată la Curtea Europeană de Justiţie pentru acte legislative care conferă statului puteri speciale asupra companiilor private, atribute care, în final, împiedică libera circulaţie a capitalului. Concret, spun oficialii europeni, astfel de clauze ar exista în statutul de funcţionare al unor companii italiene precum, ENI, Telecom Italia, ENEL sau Finmeccanica.
Roma a fost avertizată că are o lună la dispoziţie pentru a formula un răspuns la aceste acuzaţii.
În conformitate cu competenţele acordate pentru a proteja interesele statului, statul italian se poate opune vânzării de acţiuni sau de pachete de acțiuni. Acoperit de astfel de un astfel de cadru legislativ guvernul italian se poate opune preluarilor sau achiziţiilor de acţiuni sau eventualelor înțelegeri convenite între acționari.
Statul se poate opune, de asemenea, unor hotărâri ale companiilor precum fuzionările cu alte companii sau divizările unor departamente.
Concluzia finală Comisiei Europene este aceea că puterile protecționiste fac investițiile directe sau de portofoliu mai puțin atractive și descurajează potențialii investitori să cumpere acțiuni la companii aflate sub control protecționist.