Nava nu are voie să intre în apele teritoriale italiene şi o încălcare va pune în pericol securitatea naţională, se spune într-o scrisoare adresată joi de Ministerul de Externe italian ambasadorului german de la Roma. Alan Kurdi navighează sub pavilion german şi este de datoria statului de pavilion să se asigure că nava respectă aceste reguli, se spune în mesaj.
La rândul său, ministrul italian de interne Matteo Salvini a anunţat joi, în marja unui summit G7 care a reunit omologi ai săi la Paris, că Italia i-a cerut Germaniei „să se ocupe de problemă”. El a subliniat că i-a scris personal căpitanului navei pentru a-l atenţiona că „nu va lăsa nava să intre în apele teritoriale italiene”.
Sea-Eye a anunţat că a stabilit cursul spre insula italiană Lampedusa. Nava este în strâns contact cu Ministerul de Externe de la Berlin, potrivit Agerpres.
Citeşte şi O navă comercială, deturnată de migranţii pe care îi salvase din largul mării
Printre cei 64 de migranţi la bord se află 12 femei, un copil şi un bebeluş. De asemenea, sunt 17 membri ai echipajului. „Alan Kurdi se confruntă cu o odisee ce nu se ştie cât va dura”, se spune în comunicat.
Italia, la fel ca Malta, a refuzat în mod repetat în ultimele luni să-i permite ONG-ului să acosteze navele cu migranţi salvaţi la bord. Aceste nave au rămas blocate timp de mai multe zile în Marea Mediterană, până când a fost încheiat un acord cu alte ţări europene care să-i preia pe migranţii salvaţi.
Statele membre ale UE nu pot conveni asupra unui mecanism pe termen lung de repartizare a migranţilor salvaţi pe mare.