În Italia, proporţia femeilor în vârstă de muncă (15-64 ani) care participă pe piaţa muncii este cea mai mică din regiune. Mai puţin de jumătate dintre femeile din Italia au un loc de muncă, iar creşterea acestei proporţii până la media de 62,3% înregistrată la nivelul zonei euro ar putea impulsiona Produsul Intern Brut al Italiei cu 88 miliarde euro (99 miliarde de dolari) în fiecare an, potrivit calculelor realizate de Bloomberg pe baza datelor Eurostat, citată de Agerpres.
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, subliniază că pentru încurajarea femeilor să intre în câmpul muncii este nevoie de „sprijinul atât al bărbaţilor cât şi al femeilor precum şi de modificări culturale”. Obstacole pentru participarea femeilor există în continuare în constituţia sau sistemele juridice ale 80% din state membre ale FMI, a declarat săptămâna trecută Christine Lagarde.
Citeşte şi Se dau bani de la stat. Cum poţi obţine până la 200.000 de euro nerambursabili
În Italia, Guvernul de la Roma elaborează în prezent măsuri pentru a promova locurile de muncă permanente în dauna celor cu caracter temporar, o iniţiativă care tinde să favorizeze angajarea bărbaţilor în faţa femeilor, pentru că un concediu de maternitate este o povară mai mare pentru un contract permanent de muncă. Aceste riscuri sunt confirmate de cele mai recente date statistice, care arată că în luna ianuarie a acestui an gradul de ocupare a bărbaţilor a crescut cu 27.000 în timp ce în cazul femeilor a scăzut.