Italia va elimina examenele de admitere la medicină. Asta, printr-un proiect de lege care a fost aprobat de Senatul italian cu 87 de voturi pentru, 40 împotrivă și 18 abțineri. Acum, urmează dezbaterea și votul în Camera Deputaților pentru aprobarea finală. Inițiativa a fost propusă de partidul Fratelli d’Italia și inclusde trei articole care reglementează accesul la facultățile de medicină, stomatologie și medicină veterinară. Scopul principal este eliminarea testelor obligatorii pentru admitere și, potrivit proiectului, Guvernul va avea la dispoziție un an de la intrarea în vigoare a legii pentru a adopta decretele necesare implementării.
Din moment ce testele de admitere vor fi eliminate, sistemul de selecție va fi înlocuit cu un semestru-filtro(semestru-filtru). Studenții interesați se vor putea înscrie la primul semestru al cursurilor fără să susțină examene de admitere. Astfel, trecerea în al doilea semestru va depinde de rezultatele obținute la examenele specifice, dar și de poziția ocupată în clasamentul bazat pe creditele acumulate.
Studenții care nu vor reuși să îndeplinească criteriile pentru al doilea semestru vor avea posibilitatea de a-și transfera creditele către alte programe de studiu. Implementarea noului sistem este programată pentru anul universitar 2025-2026.
Tinerii înscriși vor participa la cursuri comunte pentru mai multe domenii din aria biomedicală, veterinară, farmaceutică și sanitară. Examenele din primul semestru vor fi la fel, iar Ministerul Universităților lucrează deja la aceste lucruri, urmând ca numărul și tipul examenelor să fie stabilita prin decrete legislative în termen de 12 luni de la adoptarea legii. Pentru a putea trece în al doilea semestru, studenții vor trebui să promoveze toate examenele obligatorii, iar pe baza rezultatelor se va întocmi un clasament național. Este important de menționat că admiterea în semestrul următor va depinde și de numărul de locuri disponibile în fiecare universitate. Reforma prevede creșterea numărului de locuri la Medicină la 25.000, cu 5.000 mai multe decât în prezent, oferind oportunități diverse pentru viitori medici.
Momentan, nu se știe dacă se va introduce un test suplimentar la finalul primului semestru sau dacă selecția se va face pe baza mediei examenelor. Decizia urmează să fie luată ulterior, prin decretele adoptate de Minister.
În timp ce majoritatea susține reforma, opoziția o critică, numind-o neclară și insuficientă.