„Da, acest lucru se va întâmpla pentru (credite) ale privatilor şi familiilor”, a declarat Laura Castelli într-un interviu acordat Radio Anch’io, conform Reuters.
În cadrul unui decret cu masuri fiscale de urgenta ce va fi adoptat miercuri ar urma sa fie cuprinse si prevederi privind suspendarea platilor, a platii retinerilor si a contributiilor, potrivit Laurei Castelli. „Ipoteci, taxe, totul e suspendat, pe tot teritoriul Italiei”, a punctat oficialul italian.
Organizaţia de lobby bancar ABI din Italia a cerut acordarea de garanţii de stat şi o amânare de 6-12 luni a aplicării unor reglementări mai stricte ale Uniunii Europene pentru împrumuturile problemă.
Potrivit News.ro, ABI a anunţat luni că bănci care reunesc 90% din activele bancare totale din Italia au oferă deja firmelor mici afectate de epidemie opţiunea de a îngheţa rambursările sau de a prelungi termenele de maturitate a împrumuturilor acordate până pe 31 ianuarie.
Cu toate acestea, băncile nu îşi permit erodarea bufferelor de capital de costurile împrumuturilor, dacă aceste moratorii vor duce la creşterea creditelor neperformante din portofoliile lor, conform noilor reglementări ale UE.
Un oficial al Băncii Italiei a confirmat că are loc o colaborare strânsă cu Trezoreria, pentru a ajuta firmele afectate de criza provocată de noul virus, care, potrivit estimărilor, vor determina intrarea Italiei într-o nouă recesiune.
Guvernul Italiei ar urma să aprobe miercuri un pachet financiar de 7,5 miliarde de euro pentru compensarea impactului crizei.
Separat, ministrul Industriei din Italia a anunţat că Guvernul de la Roma va aproba un set de măsuri în valoare de aproximativ 10 miliarde de euro pentru a contracara efectele epidemiei de coronavirus. Stefano Patuanelli a declarat pentru postul Radio Capital că, cel mai probabil, măsurile vor duce la creşterea deficitului bugetar până la aproape de 3% din Produsul intern brut în acest an, notează Agerpres.
Mai mult, o sursă guvernamentală a declarat pentru Reuters că Ministerul de Finanţe din Italia analizează posibilitatea de a majora deficitul bugetar până la 2,8% din PIB în acest an. Aceasta după ce, în urmă cu doar o săptămână, acelaşi Minister de Finanţe a anunţat că intenţionează să majoreze deficitul la 2,5% din PIB de la ţinta precedentă de 2,2% din PIB.
Italia, ţara europeană cea mai afectată de noul coronavirus, a înregistrat în 24 de ore 97 de decese, ceea ce a adus la 463 numărul total de decese de la începutul epidemiei, potrivit unui raport oficial publicat luni seară de autorităţile italiene. Numărul cazurilor pozitive la coronavirus a crescut luni în Italia la 9.172. Dintre acestea, 724 de persoane sunt considerate vindecate.