Italia, ţara europeană cu cel mai mic număr de absolvenţi universitari

Italia este ţara europeană cu cel mai mic număr de absolvenţi universitari în cadrul populaţiei cu vârsta cuprinsă între 30 şi 34 de ani, fiind depăşită doar de România şi Turcia.
Romania TV
25 apr. 2013, 08:29
Italia, ţara europeană cu cel mai mic număr de absolvenţi universitari

Procentul de absolvenţi universitari în rândul populaţiei cu vârste cuprinse între 30 şi 34 de ani este de aproape 30% în Germania, în timp ce Franţa a depăşit deja 43%. Comisia Europeană a stabilit ca ţările din UE să ajungă până în 2020 la 40%, cu un obiectiv diferenţiat pentru Italia de 26/27%, informează La Repubblica, potrivit Agerpres.

Diploma de absolvire a unei facultăţi nu mai este considerată un instrument util, fenomenul fiind accentuat de criză şi de creşterea continuă a taxelor de înscriere la universităţi. În 1982, au urmat studii universitare 70% dintre cei care au terminat liceul, apogeul fiind atins în 1991, cu 79,9%.

Această situaţie este de natură să facă Italia şi mai puţin competitivă pe pieţele internaţionale. După alarma lansată în luna ianuarie de Conferinţa Rectorilor Universităţilor Italiene /Crui/, care a denunţat declinul periculos de înscrieri înregistrat în 2011, situaţia s-a agravat şi mai mult în 2012. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Educaţiei privind absolvenţii universitari din vara anului trecut şi cei care s-au înscris ulterior la universitate se poate vedea că atractivitatea unei diplome universitare a dispărut. În 2012, Italia a atins un record negativ al ratei de trecere de la liceu la universitate din ultimii 30 de ani.

Reprezintă, oare, taxele excesiv de mari şi familiile în dificultate din cauza crizei o explicaţie pentru această stare de fapt, sau este vorba de simpla pierdere a atractivităţii titlului de studiu, care odată garanta un loc de muncă şi le permitea tinerilor să nu se mute în cealaltă parte a globului pentru a găsi un loc de muncă?, se întreabă publicaţia. Potrivit datelor, niciodată nu s-a mai întâmplat, aşa cum s-a văzut în 2012, ca numărul de elevi care au preferat după bacalaureat să renunţe la studii universitare să fie atât de mare.

În 1982/1983 peste şapte din zece tineri absolvenţi de bacalaureat au continuat studiile la universitate, iar în 1991/1992 s-a atins recordul de treceri de la liceu la universitate: 79,9%. După o perioadă de fluctuaţie, din 2002/2003 a început o tendinţă negativă care a dus la cifrele de astăzi.

În anul 2012/2013, doar 57,7% dintre tinerii care au absolvit liceul au continuat studiile la universitate. În termeni absoluţi, în pofida diferitelor reforme care ar fi trebuit să eficientizeze şi să relanseze universităţile italiene – demers ce ar fi trebuit să servească drept forţă motrice pentru economie – sistemul universitar a pierdut aproape 100.000 de înscrieri.

Niciodată criza şi creşterea galopantă a şomajului, afectând mai ales tinerii, nu au riscat să facă Italia să piardă şi acest tren. Toate organismele internaţionale care se ocupă de sistemele de educaţie confirmă beneficiile creşterii nivelului de educaţie al populaţiei asupra sistemelor economice şi sociale ale ţărilor.

Italia, pe lângă faptul că are unul dintre cele mai scăzute niveluri de absolvenţi universitari, este şi una dintre puţinele ţări care au redus drastic investiţiile în educaţie în ultimii zece ani, alocând foarte puţini bani şi pentru cercetare şi dezvoltare.

DailyBusiness
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații
Spynews
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor
Bzi.ro
Cum arată Lidia Buble în costum de baie, la 31 de ani! Și-a etalat silueta de model într-un costum minuscul – FOTO
Fanatik.ro
Zodiile care își pot schimba viața complet până la primăvară. Soarta le surâde acestor 3 nativi, chiar din această săptămână
Capital.ro
Reorganizarea teritorială a României. Județele care dispar. Cum va arăta noua hartă
Playtech.ro
Detalii bombă despre viața Monicăi Gabor în America. Cum se comportă Mr.Pink cu ea
DailyBusiness
PSD pregătește reorganizarea teritorială a României. Ce schimbări majore vin pe cale legislativă
Adevarul
Încăierare între vedetele FCSB-lui. Tensiunea a explodat în cantonament din Antalya
wowbiz.ro
Daniela Gyorfi dezvăluie ultima discuție a soțului ei cu Liviu Guță, înainte ca artistul să dispară: „Pe George l-a sunat”. Vedeta are o ipoteză șocantă
Spynews
Cât costă un preparat ”to go” în Poiana Brașov. Turiștii au rămas fără cuvinte când au văzut prețul unui hotdog
Spynews
Cum cureți corect o geacă umplută cu puf. Ce să faci înainte să o bagi în mașina de spălat
Evz.ro
Vehiculele care vor fi interzise: pericol la adresa securității naționale
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Daniela Gyorfi, dezvăluiri inedite despre Liviu Guță. Ce crede artista despre dispariția acestuia
Cancan.ro
Florin Doagă a murit într-un accident cumplit, la doar 34 de ani 😢
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai poate fi oprit. Dezvăluirea momentului: Fără probleme...
StirileBZI
Se înlocuiesc permisele de conducere vechi! Ordinul de la UE este pentru toate țările!
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
"L-am văzut!" - Dezvăluiri cutremurătoare despre Yanis, băiețelul sfâșiat de câini la Craiova
substantial.ro
Autoritățile sud-coreene încearcă din nou arestarea președintelui Yoon Suk Yeol
MediaFlux
LOVITURĂ pentru pensionari. Ministrul a spus clar: NU SUNT BANI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este românul cu 1.000 de case în America. „Bonus”, două avioane