Italia va implementa o nouă taxă turistică națională. Va reprezenta până la 10% din prețul cazării

Italia va implementa o nouă taxă turistică națională. Guvernul dorește să beneficieze de creșterea fluxului turistic prin introducerea unei noi taxe turistice la nivel național. Această taxă va varia în funcție de prețul plătit de turiști pentru o noapte de cazare.
Alina Costache
06 aug. 2024, 17:48
Italia va implementa o nouă taxă turistică națională. Va reprezenta până la 10% din prețul cazării
Italia va implementa o nouă taxă turistică națională

Italia va implementa o nouă taxă turistică națională. Pentru a maximiza avantajele aduse de turismul în plină expansiune, care stimulează economia italiană, taxa turistică ar putea fi extinsă la toate municipalitățile interesate și ar putea deveni mai costisitoare.

Deși momentan este doar o ipoteză, aceasta a fost deja inclusă într-un proiect de decret. Patronii din industria hotelieră s-au mobilizat pentru a se opune acestei măsuri, pe care o consideră o trădare a guvernului, deoarece veniturile suplimentare generate ar putea fi redirecționate către gestionarea deșeurilor, nu doar pentru investiții în turism, așa cum se întâmplă în prezent.

Citește și: Plaja din Italia care te lasă fără bani în portofel. Cât costă să stai o zi cu picioarele în nisip: „Am dat 1.200 de euro în 2 zile. Doar șezlongurile sunt 280 euro”

Italia va implementa o nouă taxă turistică națională

Taxa de ședere ar putea fi aplicată în toate cele 7.904 comune italiene care doresc acest lucru, spre deosebire de situația actuală, în care doar capitalele de provincie, asociațiile de comune și comunele turistice pot percepe această taxă.

De asemenea, sumele ar fi ajustate: până la 5 euro pentru cazări sub 100 de euro, până la 10 euro pentru camere între 100 și 400 de euro, până la 15 euro pentru cazări între 400 și 750 de euro și un maxim de 25 de euro pe zi pentru hotelurile de lux (peste 750 de euro pe noapte).

De asemenea, veniturile generate ar fi folosite nu doar pentru investiții în sectorul turismului, ci și pentru colectarea și eliminarea deșeurilor. Această posibilitate îi îngrijorează pe reprezentanții asociațiilor de profil.

Companiile din industria turismului se opun propunerii de a majora taxa, în special pentru că „au trecut doar câteva luni de când, în perspectiva Jubileului, plafonul maxim a fost ridicat cu 40%, de la 5 la 7 euro pe noapte și pe persoană, și a fost introdusă posibilitatea de a folosi taxa pentru a acoperi costurile colectării deșeurilor, distorsionând scopul inițial al taxei„.

Hotelierii explică faptul că prin această nouă modificare, pentru o cameră într-un hotel de trei stele, la prețul de 100 de euro, se vor plăti până la zece euro pe noapte, „ca și cum dintr-o dată taxa TVA, care este de 10%, ar fi dublată„.

Taxa de ședere, impropriu numită astfel, este o taxă locală suportată de persoanele care se cazează în structuri de cazare din locații clasificate ca destinații turistice.

Modalitățile de aplicare sunt variate, putând fi fixe sau variabile, cu tranșe asociate tipurilor și categoriilor hoteliere, cu procente, tranșe asociate prețului, localizării și perioadei, și, în unele cazuri, o cotă procentuală sau o sumă forfetară.

Scutirile sunt diferențiate de la o comună la alta, în funcție de reședință, clase de vârstă (pentru tineri și seniori), activitatea desfășurată și durata șederii (taxa nu se aplică dacă o persoană înnoptează mai mult de un anumit număr de nopți), pentru persoanele cu dizabilități, în funcție de proprietatea structurii de cazare, sezonalitate și altele.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Jojo arată senzațional la 44 de ani! Care este secretul siluetei sale perfecte
Fanatik.ro
Cât de sănătoasă este combinația de roșii cu brânză. Ce spun nutriționiștii despre obiceiul alimentar pe care îl au mulți români
Capital.ro
Decizia CCR de anulare a alegerilor din decembrie, suspendată de judecători. Ce se întâmplă cu turul II
Playtech.ro
Căpșune sau căpșuni, care este forma corectă? Cuvântul dă mari bătăi de cap românilor
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
„Du-te dracu'!”. Ceartă violentă la Casa Albă, sub nasul lui Donald Trump. „Comportamentul lui Elon începe să fie obositor”
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Se schimbă legislația rutieră! Noile reglementări au fost deja anunțate
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul fetiței de 3 luni care a murit sub ochii părinților, după o infecție virală. Familia cere dreptate: „Se vedea că are dureri mari”
Cancan.ro
Miliardarul 'Alexandrion' a fost înmormântat. Nicolae Ciucă și fostul ambasador al SUA l-au condus pe ultimul drum
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi la ITP și la înmatricularea mașinilor! Se introduc certificate digitale de înmatriculare şi de testare periodică a vehiculelor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
MediaFlux
A fost suspendată anularea alegerilor de către CCR! Cutremur în politică!
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Reapare un ziar care ne-a lipsit: TROMBONUL PLEONAST – sub sloganul „Suntem redundanți, dar relevanți.”