Pentru Marco Minniti, lupta împotriva traficanților trebuie să se facă în doi faze: securitatea pentru a stăvili traficul, iar apoi dezvoltarea social-economică și crearea de locuri de muncă. „Avem datoria morală de a suprima acest trafic care a produs morți (…) și o presiune extraordinară și inacceptabilă pentru țara mea”, a subliniat ministrul.
La rândul său, șeful guvernului de uniune națională (GNA), Fayez al-Sarraj, i-a dat asigurări lui Marco Minniti că „Libia va face tot posibilul (…) pentru a diminua presiunea asupra coastelor italiene”, potrivit unui mesaj pe Twitter al ambasadei Italiei la Tripoli.
A fost a doua vizită întreprinsă de Marco Minniti la Tripoli. La jumătatea lunii mai, el s-a deplasat pentru a preda pazei de coastă libiene patru vedete reparate în Italia, în cadrul cooperării dintre cele două țări în lupta împotriva imigrației clandestine în Mediterana. Libia are probleme în controlul frontierei de sud cu Sudanul, Ciadul și Nigerul, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Paza de coastă din Libia, acuzată că îi abuzează pe migranţi
Orașele din sudul libian a devenit, împotriva voinței lor, primele etape ale periplului imigranților clandestini până în Europa. Situația s-a înrăutățit după căderea dictatorului Muammar Gaddafi în 2011, traficanții profitând de haosul care domnește în Libia pentru a trimite în fiecare an zeci de mii de migranți cu destinația Italia, situată la 300 de kilometri de coastele libiene.
Roma, care trebuie să gestioneze acest exod masiv de migranți, a denunțat miercuri cu prilejul unui summit tripartit la Trieste (nord-estul Italiei) lipsa de întrajutorare europeană, în pofida declarațiilor de solidaritate ale Parisului și Berlinului.
De mai multe săptămâni, Italia îi îndeamnă pe partenerii săi europeni să își aducă o „contribuție concretă” pentru a stăvili plecările, dar mai ales să își deschidă porturile pentru navele încărcate cu migranți, ceea ce refuză în continuare să facă.