Miercuri dimineaţa, corpul neînsufleţit al fostului căpitan SS, decedat vineri la vârsta de 100 de ani, se afla pe aeroportul militar din capitală, la Pratica di Mare.
Funeraliile religioase ale acestuia, prevăzute marţi după-amiaza, care urmau să fie oficiate de catolici integrişti în apropiere de Roma, au fost anulate marţi seara, din cauza prezenţei unor neonazişti.
„Am fost nevoiţi să suspendăm funeraliile, marţi, deoarece exista riscul ca acestea să se transforme într-un miting neonazist”, a declarat miercuri dimineaţa pentru presă Giuseppe Pecoraro, prefectul Romei.”Sperăm să soluţionăm problema în cursul zilei (de miercuri). În ultimele ore au fost stabilite contacte cu Germania”, a adăugat Pecoraro.
„Nu îmi revine mie sarcina să decid nici cu privire la incinerare şi nici privind locul de înmormântare, dar acţionăm, în prezent, pentru a rezolva situaţia în modul cel mai oportun”, a adăugat prefectul Romei.
Aproximativ 500 de manifestanţi antifascişti au protestat marţi după-amiaza în faţa Seminarului Institutului Pius al X-lea, sediul în Italia al comunităţii integriste fondate în anii ’80 de către monseniorul Marcel Lefebvre. Sosirea dricului în orăşelul Albano Laziale, la porţile Romei, a fost primită cu huiduieli şi strigăte ca „Asasinul!”.
Mulţimea, care cânta „Bella Ciao” şi scanda „suntem antifascişti”, a reacţionat puternic la apariţia unui grup de aproximativ zece fascişti. Poliţia a intervenit pentru a evita eventuale derapaje.
Cel puţin două persoane, care aveau asupra lor sticle şi lanţuri, au fost reţinute.
Frăţia Sacerdotală Sfântul Pius al X-lea a ţinut să precizeze miercuri că a vrut să oficieze această ceremonie, „care urma să aibă loc în privat”, din „evlavie creştină şi milă”, ci cu „ca un gest ideologic”, insistând „asupra refuzului său al oricărei forme de antisemitism şi ură rasială”.
Priebke a fost condamnat pe viaţă pentru participare la masacrul de la Peşterile Adreatine, unde 335 de civili, inclusiv 75 de evrei, au fost ucişi, în 1944, ca represalii faţă de un atac în cursul căruia au fost ucişi 33 de militari germani. El trăia de aproximativ 15 ani în capitala italiană, sub arest la domiciliul unuia dintre avocaţii săi.
Locul probabilei incinerări şi al mormântului acestuia rămâne necunoscut
Printr-o decizie neobişnuită, Vaticanul a interzis funeralii religioase într-o biserică din Roma. Nici Germania, ţara sa natală, nici Argentina, unde a trăit ascuns timp de peste 40 de ani, şi nici Roma nu vor să primească rămăşiţele fostului căpitan SS.
„Refuzăm o înmormântare a lui Priebke”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Primăriei Hennigsdorf, orăşelul de la periferia Berlinului de unde este originar Priebke .
Această controversă s-a produs în ziua în care Italia comemorează una dintre paginile cele mai întunecate din istoria sa. Pe 16 octombrie 1943, 1.024 de evrei au fost deportaţi în lagăre de exterminare. Doar doi dintre ei au scăpat cu viaţă.
O ceremonie a fost organizată miercuri dimineaţa, beneficiind de o importantă protecţie din partea poliţiei, la marea sinagogă din Roma, în prezenţa preşedintelui Giorgio Napolitano.
„Astăzi (miercuri) este ziua amintirii a ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 70 de ani, acest moment tragic în istoria oraşului nostru”, a declarat primarul Romei Ignazio Marino, adăugând că oraşul nu poate „accepta să înmormânteze un om care a luat parte în mod activ la masacrarea a 335 de persoane, împuşcate în ceafă”.