Italia vrea să trimită corpul fostului criminal nazist Erick Priebke în Germania

Italia încerca miercuri să trimită corpul criminalului nazist Erick Priebke în Germania, în urma anulării funeraliilor, punctate de incidente, în contextul în care italienii marchează 70 de ani de la deportarea evreilor de la Roma, relatează AFP, citată de Mediafax.
Iulian Tudor
16 oct. 2013, 20:46
Italia vrea să trimită corpul fostului criminal nazist Erick Priebke în Germania

Miercuri dimineaţa, corpul neînsufleţit al fostului căpitan SS, decedat vineri la vârsta de 100 de ani, se afla pe aeroportul militar din capitală, la Pratica di Mare.

Funeraliile religioase ale acestuia, prevăzute marţi după-amiaza, care urmau să fie oficiate de catolici integrişti în apropiere de Roma, au fost anulate marţi seara, din cauza prezenţei unor neonazişti.

„Am fost nevoiţi să suspendăm funeraliile, marţi, deoarece exista riscul ca acestea să se transforme într-un miting neonazist”, a declarat miercuri dimineaţa pentru presă Giuseppe Pecoraro, prefectul Romei.”Sperăm să soluţionăm problema în cursul zilei (de miercuri). În ultimele ore au fost stabilite contacte cu Germania”, a adăugat Pecoraro.

„Nu îmi revine mie sarcina să decid nici cu privire la incinerare şi nici privind locul de înmormântare, dar acţionăm, în prezent, pentru a rezolva situaţia în modul cel mai oportun”, a adăugat prefectul Romei.

Aproximativ 500 de manifestanţi antifascişti au protestat marţi după-amiaza în faţa Seminarului Institutului Pius al X-lea, sediul în Italia al comunităţii integriste fondate în anii ’80 de către monseniorul Marcel Lefebvre. Sosirea dricului în orăşelul Albano Laziale, la porţile Romei, a fost primită cu huiduieli şi strigăte ca „Asasinul!”.

Mulţimea, care cânta „Bella Ciao” şi scanda „suntem antifascişti”, a reacţionat puternic la apariţia unui grup de aproximativ zece fascişti. Poliţia a intervenit pentru a evita eventuale derapaje.

Cel puţin două persoane, care aveau asupra lor sticle şi lanţuri, au fost reţinute.

Frăţia Sacerdotală Sfântul Pius al X-lea a ţinut să precizeze miercuri că a vrut să oficieze această ceremonie, „care urma să aibă loc în privat”, din „evlavie creştină şi milă”, ci cu „ca un gest ideologic”, insistând „asupra refuzului său al oricărei forme de antisemitism şi ură rasială”.

Priebke a fost condamnat pe viaţă pentru participare la masacrul de la Peşterile Adreatine, unde 335 de civili, inclusiv 75 de evrei, au fost ucişi, în 1944, ca represalii faţă de un atac în cursul căruia au fost ucişi 33 de militari germani. El trăia de aproximativ 15 ani în capitala italiană, sub arest la domiciliul unuia dintre avocaţii săi.

Locul probabilei incinerări şi al mormântului acestuia rămâne necunoscut

Printr-o decizie neobişnuită, Vaticanul a interzis funeralii religioase într-o biserică din Roma. Nici Germania, ţara sa natală, nici Argentina, unde a trăit ascuns timp de peste 40 de ani, şi nici Roma nu vor să primească rămăşiţele fostului căpitan SS.

„Refuzăm o înmormântare a lui Priebke”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Primăriei Hennigsdorf, orăşelul de la periferia Berlinului de unde este originar Priebke .

Această controversă s-a produs în ziua în care Italia comemorează una dintre paginile cele mai întunecate din istoria sa. Pe 16 octombrie 1943, 1.024 de evrei au fost deportaţi în lagăre de exterminare. Doar doi dintre ei au scăpat cu viaţă.

O ceremonie a fost organizată miercuri dimineaţa, beneficiind de o importantă protecţie din partea poliţiei, la marea sinagogă din Roma, în prezenţa preşedintelui Giorgio Napolitano.

„Astăzi (miercuri) este ziua amintirii a ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 70 de ani, acest moment tragic în istoria oraşului nostru”, a declarat primarul Romei Ignazio Marino, adăugând că oraşul nu poate „accepta să înmormânteze un om care a luat parte în mod activ la masacrarea a 335 de persoane, împuşcate în ceafă”.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Vacanță de coșmar pentru mai mulți turiști români. Ce au pățit după ce au plătit avans pentru un sejur all inclusive la Mamaia Nord
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Șoșoacă ne aruncă în lumea a treia. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Dentista din Brăila a avut parte de o moarteVIOLENTĂ! Detaliile scoase la iveală de autopsie, biata femeie a...
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Bărbat înarmat arestat în apropierea Convenției Naționale Republicane
MediaFlux
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'