Iarna ne bate la ușă și chiar dacă temperaturile încă nu au scăzut drastic, este momentul să planifici cum să ai o căldură constantă în casă, fără ca factura la curent să-ți vină mult. Pornirea centralei sau a caloriferelor după o lungă perioadă de pauză vine deseori cu erori comune, care, fără să ne dăm seama, cresc factura de energie electrică. Detalii aparent minore, precum setarea necorespunzătoare a termostatului sau neîntreținerea caloriferelor, afectează direct consumul energetic și eficiența încălzirii casei tale.
În fiecare an, pornirea centralei sau a caloriferelor este tratată greșit în sezonul rece. Mulți români uită să facă anumite schimbări care pot reduce considerabil costurile la întreținere.
De pildă, setarea unei temperaturi prea ridicate pe termostat determină centrala să consume mai mult curent. De asemenea, trebuie să aerisești caloriferele și să le cureți de praf pentru a funcționa optim și pentru a reduce efortul necesar încălzirii camerelor. În felul acesta, poți reduce considerabil facturile la energie electrică și păstra casa confortabilă și eficientă energetic toată iarna.
Pe măsură ce temperaturile de afară scad considerabil, trebuie să pregătești încălzirea casei pentru a evita costurile suplimentare și consumul inutil de energie. Iată trei greșeli frecvente pe care românii le fac și cum să le eviți:
Setezi termostatul prea sus: Creșterea exagerată a termostatului solicită centrala, crescând factura de curent. O temperatură constantă de 19-21°C ziua și 15-17°C noaptea este ideală.
Caloriferele sunt neîntreținute și prăfuite: Aerisirea caloriferelor previne blocajele și optimizează distribuția căldurii peste tot.
Obstrucționezi caloriferele: Mobilierul și perdelele împiedică propagarea căldurii în casă, iar asta se traduce printr-un consum mai mare al caloriferelor.
Vezi și Cum pregătim geamurile termopan pentru iarnă. Trucul care ne ajută să menținem căldura în casă