Încă din ziua în care te-ai născut, o masă amorfă mâzgoasă de 1,5 kg a început să-ți controleze fiecare gând pasager, fiecare decizie de fracțiune de secundă și fiecare judecată complexă. Creierul trebuie să dea dovadă de o rezistență fizică uriașă pentru a procesa tot ce auzim, vedem, mirosim, atingem și gustăm, și chiar cel mai în formă creier nu poate administra toată această informație dintr-o dată. „De aceea este faorte probabil să ratezi erorile ortografice din această proporziție”. Folosind numai 12 wați de putere, creierul creează scurtături pentru a umple golurile, lăsând loc pentru erori. Dar la fel ca în cazul altor mușchi din corp, poți îmbunătăți rezultatele creierului prin exerciții regulate.
„Îţi joacă mintea?”, noul serial despre abilitățile surprinzătoare ale creierului tău, a debutat pe National Geographic Channel în data 15 septembrie. De la percepția vizuală la sunet, creativitate, tendința de a minți, atractivitate și abilitatea de persuasiune, documentarul cercetează creierul uman utilizând un șir complex de experimente aiuritoare, iluzii optice, jocuri mentale și știință pură. Prin demonstrații stradale, în mijlocul trecătorilor, și implicarea privitorilor în jocuri interactive, „Îţi joacă mintea?” îți pune creierul la treabă.
Citeşte şi Jocuri de memorie: Cum să-ţi antrenezi creierul zilnic
Cel care te va ghida prin labirintul materiei tale cenușii este gazda Jason Silva, un „wonder junkie” după cum singur s-a autoproclamat și, potrivit revistei The Atlantic, „realizator de filme cu jumătate de normă și un frecvent vorbitor în cadrul conferințelor TED”. În cadrul conferinței TEDGlobal din iunie 2012, Silva a prezentat în premieră un scurt filmuleț despre „Radical Openness”, în care sunt explorate rata exponențială a inovațiilor și uilizarea de către om a tehnologiei pentru a transcende toate limitele anterioare.
Silva va fi însoțit de „hoțul gentleman” Apollo Robbins, un specialist în înșelătorii. Într-un articol despre Robbins în numărul de ianuarie 2013 al revistei New Yorker se afirma că „între colegii săi de breaslă, el este considerat de mulți ca fiind cel mai bun la ceea ce face, adică să subtilizeze lucruri din hainele, gențile oamenilor, de pe încheieturile, degetele și de la gâturile acestora, pentru ca apoi să le înapoieze în moduri amuzante și surprinzătoare.” Cei doi vor dezvălui modurile uimitoare în care funcționează creierul tău, în vreme ce experți eminenți în domeniile științei cognitive, neuroștiinței și psihologiei vor răspunde „de ce-urilor” din spatele „uau-urilor”.
„În ciuda tuturor progreselor uluitoare ale tehnologiei moderne, nu există încă o mașinărie mai puternică, uimitoare și misterioasă decât creierul uman”, spune Silva. „În documentarul „Îţi joacă mintea?”, o parte din misterele creierului vor fi descifrate.” Iar Robbins adaugă: „Nu vei întâlni un artist în păcăleli mai talentat decât propria ta minte.”
Te-ai întrebat vreodată de ce ai sentimentul acela de furnicături în ceafă când mergi pe o stradă întunecată? Pentru a analiza conflictul intern din creier dintre frică și rațiune, Silva apelează la una dintre cele mai înfricoșătoare case bântuite din New York pentru câteva experimente cu șerpi, șobolani și gândaci! Cât despre el, Silva recunoaște că cel mai terifiant moment din timpul filmărilor a fost jocul de ruletă rusească cu sticle de bere sparte.
Dacă ai ajuns vreodată cu mașina acasă și ai realizat că nu-ți amintești niciun detaliu din drumul parcurs, atunci ai experimentat fenomenul de orbire neintenționată. Creierul este permanent bombardat de mult mai multă informație decât poate asimila. Drept urmare, creierul lipește mici bucăți a ceea ce se află în fața ta în orice moment. Profitând de această deficiență în sistemul creierului, experții nostril au posibilitatea de a distrage atenția privitorilor, punând la cale trucuri surprinzătoare.
Majoritatea oamenilor nu pot crede că ar putea să încurce un bărbat îmbrăcat în femeie cu o femeie, sau să încurce un câine din rasa marele danez cu un cățeluș de talie mică. Modificând indiciile de adâncime și percepție ale privitorilor, observă cum acești maestri ai trucurilor transformă imaginile lui Jennifer Lopez și ale altor celebrități. Serialul analizează de asemenea știința persuasiunii, folosind tehnici de amorsare pentru a convinge indivizi nebănuitori că Texas s-a retras din Statele Unite ale Americii.
Pregătește-te pentru o serie interesantă de iluzii, jocuri și teste surprinzătoare care te vor face să te întrebi dacă mai e valabilă vorba „nu cred până nu văd.”