Majoritatea oamenilor au preferinte coloristice comune, iar culorile cele mai des intalnite in preferinte sunt cele puternice, enuntate mai jos. Astfel, potrivit studiilor, rareori vor exista persoane care sa prefere culori precum ocru sau lila, iar caracteristicile personalitatii acestor persoane sunt asemanatoare cu cele ale persoanelor care prefera culoarea de baza, din care au derivat celelalte culori.
Alb. Clar, esti o fire perfectionista, cu idealuri inalte (de multe ori greu de atins), spun psihologii. Preferinta pentru alb poate arata insa si o fire inclinata spre simplitate.
Galben sau portocaliu. Esti optimista, ai o fire vesela, ai multa imaginatie si esti mereu in cautarea lucrurilor noi. Mereu pusa pe glume si incercand sa vezi intotdeauna partea plina a paharului, esti sufletul familiei. Daca iti plac aceaste culoari esti mai mult ca sigur inconjurata de multi prieteni. Iar mai mereu incerci sa le faci pe plac tuturor.
Verde. Personalitate sincera si linistita. Astfel poti fi caracterizata daca iti place verdele. Indiferent de nuanta, aceasta culoare spune despre tine ca esti rabdatoare si modesta.
Albastrul. Personalitate conservatoare si introspecta. Nu agreezi schimbarile bruste si afisezi mai mereu o atitudine rezervata decat una deschisa.
Rosu. Personalitate ambitioasa. Persoanele care au inclinatie spre aceasta culoare sunt mai impulsive, agresive si tind sa-i domine pe ceilalti. La serviciu poti fi perceputa drept o persoana ambitioasa, uneori lipsita de diplomatie. Nu te regasesti in niciuna dintre aceste descrieri, desi rosul este in topul preferintelor tale? Atunci faci parte din randul persoanelor care iubesc rosul pentru caldura si pentru vitalitatea pe care le-o asigura aceasta culoare.
Maro: generozitate . Oculoare mai putin pasionala care descrie o persoana generoasa si sociabila. Aceasta culoare este posibil sa fie marca unei persoane care a avut luptele ei in viata, dar a trecut peste ele
.
Preferintele se schimba cu timpul
In adolescenta iti placea rosul, ca in tinerete sa incepi sa optezi din ce in ce mai des pentru portocaliu, iar mai tarziu si galbenul a inceput sa-ti faca incet cu ochiul?
Studiile au aratat ca este normal sa ne schimbam preferintele pentru culori cu timpul. In primul rand, exista o explicatie de natura psihologica: personalitatea noastra se schimba, ne maturizam si incepem sa ne regasim in cu totul alte culori.
In al doilea rand, schimbarea optiunilor noastre are si o explicatie strict biologica.Cu trecerea vremii, modul in care percem culorile se schimba, in mare parte in urma ingalbenirii cristalinului si deteriorarii corneei.
lyla.ro