Rosul unghiilor sau onicofagia cronică este un obicei des întâlnit la copii, dar şi la adulţi. Până la 30% din adulţii tineri îşi rod fie unghiile, fie cuticulele, fie pe amândouă. Dacă şi tu îţi rozi unghiile, probabil ai observat că se întâmplă mai ales atunci când eşti stresată, obosită, plictisită sau îţi e foame. Este o metodă rapidă şi la îndemână de a elibera tensiunea. Uneori rosul unghiilor poate să fie semnul unei probleme psihice mai grave, precum anxietatea.
Din fericire, unghiile roase nu sunt permanent distruse pentru că nu răneşti rădăcina, ci vârfurile. În schimb, există posibilitatea anumitor infecţii. Dacă ai ros prea mult din unghie, pot să apară mici răni sângerânde, iar locul respectiv este predispus infecţiilor cu ciuperci, viruşi sau bacterii. În plus, faptul că ai degetul mereu ud te poate predispune la candidoză. Iar dacă ai un herpes la buză infecţia se poate întinde şi la degete.
Fiind un obicei pe care nu îl poţi controla, cu siguranţă îţi rozi unghiile şi când ai mâinile murdare. Astfel, te expui unor boli precum infecţioase de la răceală şi gripă până la gingivită, o infecţie a gingiei. În timp, te poţi alege cu unghii deformate dacă este afectat ţesutul de sub unghie.
Mai întâi, va trebui să descoperi ce anume îţi provoacă dorinţa de a roade unghiile – poate fi oboseala, stresul, grijile, foamea – şi ai grijă să eviţi lucrurile respective. Dacă vinovată este plictiseala, găseşte tot timpul câte ceva interesant de făcut. Sunt recomandate activităţile care îţi ţin mâinile ocupate, de exemplu un banal joc pe telefon. Ca să îţi ţii gura ocupată cu altceva, încearcă să mesteci gumă. Iar ca să nu ai ce roade, este bine să porţi unghiile cât mai scurte până scapi complet de acest obicei.
Sursa: Unica.ro
Testul unghiilor. Spune ce culoare au unghiile tale ca să afli de ce boală suferi