De ce îţi transpiră picioarele şi miros urât? Mirosul neplăcut e firesc şi natural deoarece la nivelul tălpii piciorului există aproape 250.000 de glande sudoripare ce produc 500 de mililitri de sudoare. Transpiraţia are drept cauze reglarea termică a organismului.
Mirosul urât al picioarelor este provocat, însă, de combinaţia dintre sudoare şi bacterii pentru care umezeala este mediul perfect de a se dezvolta. Mai mult ca sigur că dacă stai toată ziua încălţat, vei avea o surpriză urât mirositoare odată ajuns acasă.
Mirosul neplăcut al picioarelor este favorizat şi întreţinut şi de materialele de proastă calitate din care sunt confecţionate şosetele. De exemplu, poliesterul reţine umezeala şi susţine astfel dezvoltarea bacteriilor, conform Cumsa.
Pentru a scăpa de această problemă, e indicat să porţi şosete din bumbac sau din merinos pentru a preveni instalarea bacteriilor pe picioare. De asemenea, e recomandată folosirea unui spray antibacterian pentru picioare.
Un alt factor care favorizează apariţia mirosului neplăcut este purtarea zilnică a aceleiaşi perechi de încălţăminte. Medicii recomandă să nu porţi două zile la rând aceeaşi pereche de pantofi.
În schimb, dacă eşti nevoit să porţi aceeaşi pereche de bocanci, e indicat să acorzi mai multă atenţie igienei picioarelor. Foloseşte un săpun antibacterian şi piatra ponce pentru a scăpa de zonele cu piele întărită.
În lipsa unei igiene corespunzătoare, medicii avertizează că acest lucru poate duce la apariţia micozei piciorului. Afecţiunea poate fi luată, de altfel, şi de la sală, de la purtarea unor papuci folosiţi de altcineva sau când probezi o pereche de încălţăminte la magazin.
Totodată, transpiraţia excesivă a picioarelor e şi semnul unei imunităţi scăzute. Una dintre soluţii ar fi folosirea de pudră sau chiar cremă pe zonele cu probleme, însă cel mai indicat e să apelezi la medicul dermatolog pentru tratament de specialitate.