Dr. Christopher J. Visco, director de medicină sportivă în cadrul Spitalului NewYork-Presbyterian, afirmă că motivul pentru care degetele şi gâtul trosnesc este faptul că „articulaţiile fierb atunci când sunt întinse„, scrie descopera.ro. Mecanismul, ce implică eliberarea de bule de gaz, „funcţionează pentru orice articulaţie din corp ce este înconjurată de o capsulă, cum sunt articulaţiile de la degete”, explică specialistul.
Gâtul are o serie de articulaţii pereche prezente pe ambele laturi. Fiecare este umplută cu puţin fluid şi este înconjurată de o capsulă.
Citeşte şi Cum îţi distrugi picioarele purtând pantofi nepotriviţi
„Atunci când cineva îşi îndoaie gâtul, capsula ce înconjoară fiecare articulaţie este întinsă. Acest lucru face ca presiunea asupra fluidului din articulaţie să scadă„, explică doctorul Visco.
Cu cât este mai scăzută presiunea asupra unui fluid, cu atât acesta este mai aproape de a se schimba din lichid în gaz. „Acest fenomen poartă numele de fierbere sau de cavitaţie”, explică dr. Visco.
„Atunci când o persoană scade presiunea asupra unui fluid suficient de mult, în cele din urmă acel fluid va elibera gazul său. Iar în cazul gâtului, veţi auzi o trosnitură atunci când gazul iese din fluid„, spune dr. Visco.
În general, trosnirea articulaţiilor nu este un fenomen dăunător, spune dr. Visco, dar atunci când întinderea extremă devine un obicei (spre exemplu, pentru a reduce tensiunea), ea poate irita ţesuturile moi şi cartilajul. Deoarece prin gât trec nervi şi vase de sânge importante, astfel că nu este indicată trosnirea bruscă a gâtului.
Citeşte şi Obiceiuri de prost gust care sunt, de fapt, bune pentru sănătate