ITM Bucureşti primeşte anual 15.000-16.000 de petiţii privind încălcarea legislaţiei muncii

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) București înregistrează anual 15.000 - 16.000 de petiții din partea salariaților cu privire la nerespectarea de către angajatori a reglementărilor de pe piața muncii, a declarat, miercuri, Marilena Balabuti, inspector-șef adjunct al ITM București, la Congresul Național al Blocului Național Sindical (BNS).
Filip Stan
02 nov. 2016, 15:57
ITM Bucureşti primeşte anual 15.000-16.000 de petiţii privind încălcarea legislaţiei muncii

În București, primim anual în jur de 15.000-16.000 de petiții și sesizări, în mare parte de la salariați, cu privire la nerespectarea reglementărilor, dar, din păcate, autoritatea administrativă are destul de puține pârghii în aceste reglementări„, a precizat Marilena Balabuti, inspector-șef adjunct al ITM București, la Congresul Național al Blocului Național Sindical (BNS).

Potrivit acesteia, o mare problemă pe piața muncii o reprezintă faptul că legislația relevantă nu a mai fost modificată din anul 2011.

Nu au fost făcute în ultimul timp modificări legislative cu privire la relațiile de muncă și dialogul social, de aceea ne raportăm acum, în noiembrie 2016, la un cadru legislativ stabilit în mare parte în perioada 2011. De aceea, este nevoie să ne gândim, într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat, cum vor arăta relațiile de muncă în România, cum ne dorim să arate sau cum ne cere piața forței de muncă să arate. Codul Muncii din 1 martie 2003 a suferit modificări substanțiale în 2011, care au schimbat optica, inclusiv din punctul de vedere al unei autorități care face verificări pe zona relațiilor de muncă și a sănătății securității în muncă„, a susținut oficialul ITM București.

Ea a amintit că, pentru modificarea contractelor colective de muncă, este obligatoriu ca părțile, respectiv angajatorul și angajații, să negocieze, iar aceste negocieri să fie reale.

Rolul partenerilor sociali în reglementările pieței muncii pleacă de la obligativitatea negocierii colective și de la faptul că am încercat de fiecare dată să accentuăm faptul că negocierea colectivă ca etapă este obligatorie, iar obligația de demarare a negocierilor colective aparține angajatorilor, pentru unitățile care au cel puțin 21 de salariați. Este obligatoriu ca părțile să negocieze, iar acele negocieri să fie reale și nu negocieri formalizate în niște procese verbale, fără a avea un conținut real. Contractele colective încheiate în urma negocierii colective au valoare juridică„, a mai spus Balabuti.

La rândul său, președintele BNS, Dumitru Costin, prezent la același eveniment, a amintit că blocul sindical pe care îl reprezintă a depus în Parlament încă de acum doi ani o inițiativă de modificare a Codului muncii, care încă se discută în prezent.

Inițiativa civică de modificare a Codului muncii are aproape doi ani de când am depus-o la Parlament, cu circa 200.000 de semnături în spate, la Senatul României. Astăzi se află încă în Parlament, de această dată în Comisia de muncă din Camera Deputaților, ultima comisie de dinaintea plenului Camerei, când ar trebui să știm ce se va alege cu această inițiativă„, a menționat acesta.

Costin a enumerat alte proiecte legislative aflate în Parlament care ar putea aduce îmbunătățiri pe piața muncii.

În față avem un proces electoral în România. Pot să spun că stânga românească a ratat o oportunitate extraordinară în cursul acestui an, având în Parlament inițiativa civică de modificare a Codului muncii și alte proiecte-cheie pe care tot noi le-am dus acolo. Mă refer la Legea negocierilor colective, un proiect de lege al conflictelor de muncă — pentru că știți că astăzi dreptul la grevă este restricționat în România. Nu mai discutăm de greve, ci de revolte în România. Atâta vrem — și suntem în topul mondial în ceea ce privește instabilitatea forței de muncă și starea conflictuală în relația dintre angajator și angajat. Dar aceasta nu înseamnă și investiții solide, pe termen mediu și lung. Mai avem în Parlament un proiect de lege privitor la ratificarea mecanismului plângerilor colective pentru a ne da posibilitatea de a semnala abuzurile în aplicarea Cartei sociale europene„, a adăugat președintele BNS.

Citeşte şi MORI DE RÂS. Cele mai CIUDATE solicitări depuse de bucureşteni, la primăriile de sector

DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul care a uimit pe toată lumea. Este mai mare când e pui decât când e adult. Îl poți vedea și în România
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Dispar bonurile fiscale pentru plata cu cardul. Măsura intră în vigoare de joi, 26 decembrie
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Stare de urgență în Rusia, e mobilizare generală. Europa, cu ochii pe Marea Neagră
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Vasile Bănescu: „Patriarhul Daniel detestă populismul și extremismul”
MediaFlux
SE ÎNCHID punctele de FRONTIERĂ! DECIZIA ROMÂNIEI din 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)